Mini buzdolabı elektrik sorunu

Kadirkent

Üye
Katılım
3 Mar 2019
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
31
Arkadaşlar merhaba, benim kullandığım mini buzdolabı çalışıp kapandığında 3lü priz üzerindeki bağlı diğer cihazlara bi haller oluyor. Bu buzdolabı çalırken çalışmayı durdurduğu anda oluyor. Çok anlamıyorum ama priz üzerindeki elektriğin akım ya da voltajını mı bozuyor? Bunu nasıl önleyebilirim ,priz üzerindeki cihazlara zararı olur mu? Teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
3 lü prizi elektiği keserek acın kontrol edın, kıskaclarında, kablo baglanbtı klemenslerınde gevseklik olabilir.
 
..nasıl bir haller oluyor..psikolojileri mi bozuluyor..:)
daha net ifade ile anlatabilirseniz daha sağlıklı olur..
buzdolabını seyyar kablo ile başka yerden beslemeyi deneyin..
 
Piriz kablosunda kopukluk gevseklik olabilir. Yada kablo cok ince veya dandik ise buzdolabinin ilk calisma esnasinda hatta gerilim dusumu olur.

Buna demeraj akimi diyoruz. Kompresor motoru kalkarken fazla akim ceker. Yukarida saydigim durumlardan biri var ise piriz voltaji ani dusus yasanir ve bagli diger cihazlar kapanip acilabilir yada kapali kalabilir.

Baska bir uzatma ile deneyiniz.
 
3 lü prizi elektiği keserek acın kontrol edın, kıskaclarında, kablo baglanbtı klemenslerınde gevseklik olabilir.
Prizle alakalı bir durum değil her prizde aynı şey oluyor
Akım korumalı , pahalı , ucuz her tür prizle aynı sorun oluyor. Örneğin fonksiyonlu lamba varsa fonksiyony değişiyor bu sırada,bilgisayar donanım algılaması yapıyor,hoparler varsa aynı prizde ses kısılıp tekrar kendi seviyesine dönüyor.
 
..anlık bir elektrik kesintisi oluyor..
veya şiddetli bir parazit oluşuyor..
"hoparlör varsa aynı prizde..." diyorsunuz..yani.. aynı üçlü prizden veya aynı hattan buzdolabı ve hoparlör besleniyor..
siz buzdolabını farklı bir odadan besleyin veya hoparlörü başka bir odaya alın..bakalım aynı şey olacak mı..
tesisat normal ise problem buzdolabındadır..buzdolabı servisi herhangi birşey bulamaz ise buzdolabı yapısal nedenden dolayı parazit oluşturuyordur..veya başka bir cihaz parazit yapıyordur..
"her prizde aynı şey oluyor" sözünü biraz açarmısınız..
yani etkilenen cihazları başka odalarda çalıştırdığınız halde yine etkileniyorlar mı..
 
Bu buzdolabıyla çoklu prizle beraber her ne kadar cihaz varsa etkileniyor birde olsa 4de olsa her prizde de durum böyle her çoklama kablosuylada maalesef başka yerden elektrik çekme ya da buzdolabı tek kullanma şansım yok. Bu durumu engelleyebilen bir çoklu kablo ya da priz türü yok mudur? Bem akım korumalı aldım işe yaramadı
 
Değişik uzatmalı prizlerle de alınan sonuç hiç değişmiyorsa sıkıntınız mini buzdolabının kendi (iç) elektrik tesisatındaki gevşemiş bir bağlantıyla ilgilidir. Motor termostatla dururken oluşturduğu olası sarsıntı ile gevşek bir bağlantı noktasını sarsıp, oluşan bu parazitin prizle bağlı olduğu faz ve nötr, toprak uçlarından diğer cihazları (PC gibi) direk etkilemiş oluyor. Geçici çözüm olarak 0.22 mF, 250-400 volt elektrik süpürgesi, halı yıkama makinesi, sulu süpürge üniversal motorlarında paralel olarak bulunan, yani elektrikli tüm üniversal motorların çalışma parazitini önlemek için bu motorlara paralel kullanılan bir parazit filtresi kondansatörünü, buzdolabı topraklı fişine, buzdolabına giren bu faz, nötr kabloları arasına paralel bağlayın. Ama asıl (kalıcı) bir çözüm ise bir buzdolabı tamircisine elektrik tesisatını, özellikle EVAP motoru civarındaki bağlantılarını, yardımcı sargıya ilk yol verme rölelerinin bağlantı durumlarını, vb. mutlaka gözden geçirtmeniz şeklinde olur. Kolay gelsin.
 
Sayın @binbaşı 'nında söylediği gibi uygun bir kondansatörü buzdolabının enerji kablolarının uygun bir noktasına paralel bağlayıp denemek lazım.

Motor indüktif yük çektiği için parazit oluşuyor olabilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,950
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst