MicroPython Nedir?

neo_33

Üye
Katılım
11 May 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba arkadaşlar. Bu gün son günlerde hızla duyulmaya başlayan ve arkasına aldığı python dilinin desteği ile birlikte giderek popülerleşmeye başlayan micropython tanıtımını yapacağız. Son zamanlarda Ardiuno,Beaglebone,Raspery Pi ve diğer geliştirme kitleri ile birlikte ulaşılabilirliği artan elektronik dünyası micropython ile birlikte yeni bir boyut kazandı.
Gelin hep beraberler micropython ile neler yapabiliriz, neler yapamayız avantajları nedir bunlardan bahsedelim.

Öncelikle micropython nedir bundan bahsedebilelim. Micropython python programlama dilini tam anlamıyla kullanan runtime(gerçek zamanlı) script bazlı mikro denetleyici aileleri için geliştilmiş bir dildir. Buradaki runtime ifadesini açmak gerekir ise kısaca kod derlemeye ihtiyac duymadan direk programlarınızı konsol ekranı ile yazabilir sonrada bunların çalıştığını görebilirsiniz. Çok kul değil mi.



Bildiğiniz gibi şuan makerlar arasından çok popüler bir kullanım alanına sahip olan ardiuno raspery pi gibi platformlar bulunmakta. İsterseniz micrpythonu bunlar la kıyaslayalım.

Öncelikli olarak python kullanmış olanlarınız ne gibi avantajlarını biliyordur. Microptyhonun ardiunondan en temel farkı kodların derlenip atılması gerekliliği olmamasıdır. Yani python script tabanlı bir dil olduğu için micropython cihazınızın içerisine scripti doğrudan bırakabilirsiniz ve işte bu kadar çalışmaya başlayacaktır. Buna ek olarak ardiuno üst seviye bir değildir fakat gerek sahip olduğu kütüphaneler ve gerekse basit kullanımı ile gömülü programlamaya başlayanlar çin kolay ve pratik bir kullanım sunmaktadır. Fakat ilerleyen projelerde ardiuno çeşitli yetersizlikler neden olmaktadır. Micropython ise bu açıdan python gibi kendini kanıtlamış bir dilin avantajlarını sunmaktadır.Buna ek olarak debug işlemlerinin arduino kullanılarak yapılması çok güçtür. Tasarım amacı hobi sistemler olduğu için kodda hata ayıklama işlemlerine çok yer verilmemiştir. Bu karşın RunTime(Gerçek zamanlı) çalışan micropython ile bunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Peki Raspery Pi ile ne gibi farkları var. Aslında kısaca şöyle diyebiliriz. raspery pi niçin kullanıyorsunuz? Hazır kütüphaneler ve üst seviye diller için. Peki bunun için linux kurmaya gerek var mı? Yada yüksek seviye mculara ve ya karmaşık devrelere? İşte micropython tam olarak burada devre giriyor. Neredeyse yok denilebilecek özelliklerde ve şuan piyasada bulunan birçok MCU ile çalışabilecek kabiliyette. Örneğin: 1MB flash ve 256kb rame sahip STM32F4 serisi bir MCU ile kullanabilirsiniz. Aşağıdaki küçük cihaz içerisinde micropython yüklü ve çalışmaya hazırdır.



Kaynak: zobakit
 
Sonuç:
Daha yavaş çalışma,
Daha fazla bellek kullanımı,
Daha güvensiz bir kod.
Hep yüksek seviye dillerden nefret etmişimdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst