Microdev PLC ile Su Kuyusu Kontrol Programı

fıkyeddin

Üye
Katılım
9 Ağu 2011
Mesajlar
14
Puanları
1
Aşağıda Mikrodev PLc ile yaptığım örnek Kuyu Otomasyonu projesini anlatmak istedim. bunun gibi projelerle uğraşıyorum.yerli olduğu için diğerlerine göre daha ucuz olduğundan Mikrodev PLC lerini kullandım.

MikroDev MikroDiagram programı ile uzaktan su kuyusu kontrolünü ve su seviyesine göre kullanıcı tarafından su motorunun çalıştırılması projesinden bahsedeceğim.
1. resimde de görüldüğü gibi basınç sensörü ile su seviyesi okunur. PLC ile su seviyesini gösteren gösterge RS 485 ile birbirine bağlanır ve bu şekilde PLC ile su seviyesi okunabilir. GPRS sistemi ile okunan bu bilgi kontrol merkezindeki diğer PLC cihazına gönderilir ve bu bilgi su seviyesi ekranında gösterilir. Kullanıcı bu seviye bilgisine göre su motorunu çalıştırıp çalıştırmayacağına karar verir.

2. resimde de bu sistemin Mikrodev PLC ile nasıl programlandığını anlattım.
Diagramda görüldüğü gibi bu PLC ler sadece blokların sürüklenip bırakılması ile programlanmaktadır. Hiç kod yazmaya ihtiyaç duymadan uygun blokları seçerek istenen her şey yapılabiliyor.

Diagramdaki program her iki cihazın led gösterge paneliyle RS 485 ile haberleşmesi ve aynı zamanda kendi aralarında GPRS ten kuyudaki su seviyesi bilgisini aktarma işlemlerini gerçekleştirir.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Öncelikle projeniz için tebrik ederim.Sormak istediğim bir kaç nokta var bilgelirniz paylaşırsanız sevinirim.
1)Bu gibi durumlarda kulandığınız basınç sensörünün ömrü ne kadardır?Basınç sensöründe herhangi bir hata kodu yada restleme tarzı bir durum söz konusumudur?Örneğin sensörde bir ölçme hatası meydana geldiğini nasıl anlarız?
2)Microdev PLC sistemlerinde PID blok kullanımı varmı?Varsa OPC ile haberleştirip Matlab ile kullanabilirmiyiz?
3)Sinya seviyesinde oluşabilecek parazitlenmye karşı herhangi bir maskeleme yada güvenlik sistemi kullandınız mı?
Şimdilik bu kadar sorularımı cevap verirseniz çok memnun olurum

Saygılarımla
 
yavuz bey teşekkürler. Sorularınıza gelirsek

1. Basınç sensörünün ömrünün ne kadar olduğunu doğrusu pek bilmiyorum :). Kullandığım sensöre http://www.zetaenerji.com/images/urunler_pdf/I0PJVJP27we.pdf burdan bakabilirsiniz.
Sensörün ömrü kalitesine göre değişir herhalde. Sensör 4-20 mA aralığında çıkış vermekte ve bu çıkış PLC nin analog girişine gitmektedir. Ben 4 mA akımı sıfır su seviyesi olarak set ediyorum. 4 mA altı bir değer geldi mi ya kablo kopmuştur yada hatalı bir durum olduğu anlaşılmaktadır.

2. PID blok bulunmaktadır.
OPC ile ilgili çok bi bilgim yok ama OPC hakkında şunu söyleyebilirim.
OPC ile yapmak istediğiniz veri loglama işlemi ve aldığınız verileri hangi işlemlerden geçirmek istiyorsanız kendi yazılımınızı kendiniz yapmanız gerek.
PLC ile ethernet veya GPRS ten cihaza bağlanarak istenen register değerleri okunabilmektedir zaten. Bunun için Scada yazılımı da kullanılabilir.
Veri loglama işlemine gelince ,bu iş için remote controller cihazı var. Bu cihaz ile istediğiniz giriş çıkışların log kaydını tutabilir, alarm oluşturabilir, alınan logları exele aktarabilir istediğiniz işlemleri yapabilirsiniz.
Eğer yapmak istediğiniz bişey varsa firmayı arayıp sorun. MikroDEV dan iletişim bilgilerini bulabilirsiniz. Çünkü proje için gerekli yazılım ve donanım değişikliğini yapıyorlar.

3. Hangi sinyal seviyesinden bahsettiniz?
Sensörden bahsediyorsanız kendi güvenlik koruması var.
Diğer türlü GPRS ,RS 485 gibi haberleşme protokollerinin zten belirli bir standartta sinyal gönderme işlemi var. Cihazlar da zaten dışardan gelebilecek farklı sinyallere karşı korumalıdır. O konuda herhangi bir problem çıkmaz.

forumda Mikrodev PLC ve Mikrodiagram hakkında gerekli link ve dökümanlar var. Oraya da bakabilirsiniz.
 
fıkyeddin hocam acizane bizde bu konulara aşinayız sizinle nasıl iletişime geçebiliriz.benimde degişik projelerim var belki beraber bişiler yapılabilinir saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst