Metal işlemek için makine fikirleri

Pekiii profil dışında önerdikleri bir yöntem var mı acaba şase yapımı için ? Mesela Epoksi-granit ile döküm ile gövde yapılsa yine mi işe yaramazmış.

Tam tersi kalıp hazırlayıp Epoksi-granit (EG) ile döküm yapmak mükemmel çözüm. Çok rijit oluyor. Profil içinde kullanmayı tavsiye etmiyorlar çünkü EG zamanla titreşimden dolayı profilin iç yüzeyinden atabiliyor. Metalden ayrılıyor yani.
 
Tam tersi kalıp hazırlayıp Epoksi-granit (EG) ile döküm yapmak mükemmel çözüm. Çok rijit oluyor. Profil içinde kullanmayı tavsiye etmiyorlar çünkü EG zamanla titreşimden dolayı profilin iç yüzeyinden atabiliyor. Metalden ayrılıyor yani.
Yani ya komple EG döküm gövde olacak yada profil içine yağlı kum

Sent from my GT-N7100 using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 
Profil içinde kullanmayı tavsiye etmiyorlar çünkü EG zamanla titreşimden dolayı profilin iç yüzeyinden atabiliyor. Metalden ayrılıyor yani.

Epoksi-granit içerisindeki civata yuvaları da (dişleri) zamanla bozulabir mi?
5000 serisi alü için de benzer bir sorundan (gevşeme-bozulma) bahsetmişlerdi.
 
Son düzenleme:
Düzgün yapanlar kalıbın içine demir-çelikten yoğun bir iskelet örüyorlar. İnşaat demirleri, çıkıntılı metaller veya büyük vidalar. Yani EG içinde tutunacak ne bulurlarsa. Bu parçaları birbirine kaynatıp kalıp içine düzgünce yerleştiriyorlar. Araba raylarını monte etmek için lama çeliğini önceden delip içerdeki iskelete kaynatıyorlar. Her şey hazır olduktan sonra da EG döküyorlar. Kuruduktan sonra kalıbı söküp yüzeyi dışarda kalan lamanın üzerinden frezede silme geçiyorlar ki düzgün olsun. Çok zahmetli ama düzgün yaptıktan sonra döküm demir şaseli makineyle aynı rijitliğe sahip olur.
 
Epoksi-granit, çelik ve alüminyum gibi sonradan bağlantı yapmak için pek uygun olmadığından baştan iyi planlama gerektiriyor.

Epoksi-graniti betonarmeye benzer olarak düşünürsek (ne kadar doğru tartışılır);

Epoksi => Çimento, Granit => Mıcır-kum, içerisindeki demir parçalar => İnşaat demiri (donatı) gibi düşünebiliriz.

Beton sadece basınç yüklerini karşılayabilir, İnşaat demiri ise basınç ve çekme (moment) kuvvetlerini karşılar. Örneğin binamızdaki kirişler inşaat demirsiz olsaydı hemen kırılırdı. Epoksi çimentodan farklı olarak kısmen çekme kuvvetlerini de karşılıyor olabilir.

Bazı özel yerlerde, beton içerisine inşaat demiri yerine beton teli konuyor. Şekilsiz ve dar alanlarda epoksi-granitin içerisini ve tam gerekli olan yerlerde inşaat demiri (veya benzer) ile desteklemek sıkıntılı. Bu amaçla beton teli, epoksi-granit karışımının içerisine ilave edilerek betonarme gibi çalışması sağlanabilir. Beton telini uçları kıvrık iğneler gibi düşünebiliriz (farklı boylarda üretiliyor, en kısası uygun olabilir). Her yere homojen dağıldığı için çekme kuvvetlerini rahatlıkla karşılayacaktır. Yine de lama gibi parçaların epoksi-granite iyi tutunabilmesi için kaynaklı parçalara ihtiyacı olacaktır.

Epoksi ve çimento sonuçta farklı malzemeler, benzer bir uygulama var mı, ilk anda aklımıza gelmeyen bir sakıncası olabilir mi araştırmak gerekebilir.

beton teli.png
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,917
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst