Metal halid ampül yapıyorum gücünü nasıl anlarım

Katılım
16 Eyl 2017
Mesajlar
152
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaşlar yanlış yere açmışsam kkusura bakmayın. Şimdi sorum şu; silindirik alimünyum oksit cam içerisine halid tuzu ve bir damla civa koydum. Tugnsten elektrotu da silindirin sağına soluna yerleştirdim ve elektriği verdim. Verdim ama ben bunun kaç voltta veya kaç amperde çalışacağını nasıl belirleyeceğim. Direk 230v versem diyorum ne olur olmaz yani vermiyorum. Yani anlayacağınız ilk yaptığım ampüle patlatıncaya kadar elektirik akımı versem (yani kaç ampere kadar dayandığını öğrenmek için) bunun için ayarlı bir ac güç kaynağına ihtiyacım var her yerde aradım bulamadım. Birinci sorum ac güç kaynağı olurmu? Olur ise devre verirmisiniz? Olmaz ise üreticiler mesela philips son_t 1000w ampülü 1000w dan sonrasına dayanamayacağını nasıl anlıyor. Tamam hesap yapıyorda.... Bunun hesabı atıyorum 10ml civa şu kadar watt tüketir 10ml sodyum metali şu ladar watt tüketir 5mg halid tuzu şu kadar watt tüketir şeklinde olmuyordur sanırım bu hesap?
Lütfen cevap yazın
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Arkadaşlar lütfen cevap yazın ac elektriği nasıl kontrol ederim 220 voltta nasıl istediğim kadar akım verebilirim
 
Bildigim kadari ile metal halid lambalar ilk soğuk iken ateslendiginde lamba uclarina yuksek voltaj gelmesi gerekiyor. O kadar bosluktan atlama ve ark olismasi icin. Sonra voltaj dusuyor. Bunu balast ve starter ( ignitor turkcesi atesleyici ) sagliyor.

Lamba markalari bu isi nasil yapiyor bilmiyorum. Llamba gücü icerisindeki gazlar , iki elektrot arasindaki mesafe , gazlarin ne kadqr miktarda konuldugu gibi bir cok kriterler etkiliyor. Bu gazlarin tipi cinsi isik rengini vesaire etkiliyor.

Bunlar belki uzun yıllar yapilan deney test ve argelerle belirlenmis olabilir. Belkide baska bilmedigimiz bor cok etken vardir.

Atesleme ile ilgili lambaların bir akim gerilim grafiği vqr diyede biliyorum not duseyim dedim.

Kolay gelsin.
 
muhtemelen elektrodlar çok ısınıyor ve eriyor hatta tüpün de erimesi mümkün küçük neon lamba denen argonlu sinyal lambalarını 180-200v arasında elektrodların eridiğini görmüştüm tabi yavaş yavaş 50-60-100v ile 200'çıkmak lazım mavi ışık verince cam eriyordu bu bilimsel değil evde yapmayın...
 
Serkan usta iki elektrot arasında değil. Şimdi bi silindir düşün sağ ve sol ucunda elektrod var. Sol elektrodun hemen 1-2mm altında bi elektrod daha var ve bu elektrod ateşleyiciye bağlı. Yani 2 mm boşlukta ark oluşması gerek ve ark oluşunca civa gazı yanmaya başlıyor civa iletken olduğu için sağ elektroddan sol elektroda akım başlıyor. Isı dahada çoğalınca sodyum metalini eritecek ve sodyum buharı yani gazı oluşacak buda iletkenlik gösterecek hesap bu. Sodyum metalini ve civayı aldım. Ve elimde 2 adet sodyum ampüllerden cıkma aliminyum oksit cam tüp var. Şalümo ile tüpü eritip elektrodu güzelce kaynatcam daha sonra civayı şırınga ile azar azar eklemeyi düşünüyorum yanmasa bida yanmassa bida yanıncaya kadar calışcaz. Elimde 400w balastta var 400 watı buluncaya kadar eklerim uğraşacaz ama ne yapalım.
muhtemelen elektrodlar çok ısınıyor ve eriyor hatta tüpün de erimesi mümkün küçük neon lamba denen argonlu sinyal lambalarını 180-200v arasında elektrodların eridiğini görmüştüm tabi yavaş yavaş 50-60-100v ile 200'çıkmak lazım mavi ışık verince cam eriyordu bu bilimsel değil evde yapmayın...
Erimemesi için tungsten 4200 derece elektrod. 3200 derece alimunyum oksit cam tüp. Erise bile ne olur ki alt tarafı hadi 1kg çelik döker gibi kıvılcım cıksın. Etrafta yanacak bi şey yok
[
Diğerlerini bilmemde voltajı için dimmer anahtar işinize yarayabilir
Teşekkurler araştırıyorum
 
Son düzenleme:
Metal halid lambalar genelde 2 uclu olur. Ark bu iki elektrotlar arasında olusur. Bazi lambalarda atesleme icin ayri bir elektrot olur. Bunlar ozel lambalardir. Asagida buna bir ornektir. Onun altındaki ise 2 elektrotluya örnektir.

Iki uclu lambalarda ise ilk atealemeyi saglamak yada ilk ateşlemeyi kolaylasturmak icin lamba tupu icindeki gazlari iyonlastiran nukleer bir parcacik vardır bu parca gazlari iyonlastirarak ilk elektron koparmaya fayda saglar.


TqcQIPc-_JtOxW9Em3Q3lP2_p4bmXJFUC6CuTdXLlcmyPZAoPZ.jpg


Q5Smq5KoC8dHYCKGYqj6MGO_frq0J02e2_OlA16Q6LRfSVGMyx.png


9489215782962.jpg
 
Peki ateşleme için 220volt 2-3 amper gibi değerde kızaran bir tel koysakta o ateşlese. Nede olsa ateşlemenin amacı civayı hemen ısıtıp buharlaştırmak ve iletken hale getirmek. Yani mesela filamanlı ampül düşünürsek flaman ısınıyor ve o sıcaklığı gören civa buharlaşıyor. Tabi koyacamız flaman erimicek hiç. Ok. İyonlaştırmak için bi yol bulunur sanırım teşekkurler
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst