Metal dedektörün güçlendirilmesi

yunus27

Üye
Katılım
28 Ara 2016
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
33
merhaba arkadaşlar. elimde bir adet metal dedektörü bulunmakta. dedektör bakır aleminyum demir gibi bir çok metalleri görebilmektedir. fakat metallerin boyutunu küçültünce ve biraz hızlı hareket edince görmemektedir. basit bir bfo dedektörü . üzerinde sadece lm358 kullanılmış ve birkaç direnç ve kondansatör var. bende lm358den daha hassas bir entegre kullanırsam acaba bu sorunu çözermiyim diye düşündüm. sizce bu düşüncem mantıklı mıdır veya başka neler yapılabilir. teşekkürler.
 
Bfo tip dedektörler yakın mesafe metal tespitinde kullanılır. Bu tür dedektörle derin tarama yapamazsınız.
 
sayın kesmez şuanki ben hazine define işi için uğraşmıorum. mevcutta 2cm uzunlukta gördüğüm aleminyumu yarım cm den de uyarı vermesini istiyorum. toprak altı araştırma değil zaten. boruya 40 tur sarmış olduğum bobin telinindeki manyetik alanı arttırmak veya küçük sinyalleri büyültmek istiyorum.
 
Devredeki bobin osilatörün bir parçası bobini çapını sarımını değiştirirseniz diğer osilatör frekansınıda değiştirmeniz gerekir. Bu devre 2 osilatör arasındaki frekans farkına göre algılama yapıyor.
 
aynen hocam ikisi osilatörü lm358 karşılaştırıp çıkış veriyor onu biliyorum. ama 2cm uzunluktaki aleminyuma uyarı verirken 0.5 cm boyundaki aleminyuma tepkisiz kalıyor. gerekli fark oluşmuyor . işte bende burada lm358den daha hassas bir entegre düşünüyorum. veya bobinleri karta girmeden 741 ile güçlendirip 741 in çıkışını karta girsem gerekşi sinyalizasyonu sağlar mıyım acaba diye düşümnüyorum. veya daha farklı neler yapılabilir.
 
https://www.hobby-hour.com/electronics/s/bfo-metal-detector.php

oradaki opamp aslında karşılaştırıcı olarak görev yapıyor. 358 i daha hassa bir opampla değiştirmek bir işe yaramaz gibi görünüyor.
şemada q1 bobini kullanan değişken osilatör. q2 is lokal osilatör. q3 ve q4 2 frekansı karşılaştıran komparatör. q5 amfikatör , ic1 ise çıkış komparatörü.
eğer hassasiyeti arırmak istiyorsan bobin sarımı veya çapını büyültmelisin. Fakat bu durmda frekans düşecektir. tekrar aynı frekansa ulaşmak için muhtemelen c1 i düşürmen veya lokal osilatörün frekansınıda bobinli osilatör frekansına eşitleyecek şekilde ayarlaman gerekir.
ayarlamayı yapmak için ltspice similatörünü kullanabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst