Mesleki Deneyimlerim - 2

Under Ground

Profesyonel Üye
Katılım
25 Ocak 2016
Mesajlar
6,068
Puanları
2,556
Yaş
40
Uzun süre enerji verilmemiş yeraltı yüksek gerilim hatlarında ve trafolarında ilk bir kaç yol verme anında sebepsiz açmaların meydana geldiğini tespit ettik . Geçen yıl neredeyse 10 yıl yol verilmemiş yüksek gerilim yeraltı hattına ve trafosuna ( trafo yüksüz ) enerji verdik . Enerji vermeden önce bütün izolasyon testleri yapıldı . Yol verildikten sonra bir kaç kere hat tutmadı . Tutacağına emin olduğum için ani açma ayarlarını biraz yüksek değere alarak tekrar yol verdim . Neredeyse iki yıldır hat sorunsuz çalışıyor .
Geçen haftada bir hafta enerjisiz kalmış bir yüksek gerilim motoruna ( 3300 V ) ve buna ait yolvericiye enerji verdik . Hat arıza sonucu enerjisiz kalmadığı için direk enerji verdik . Motorun boşta çalıştırılması ile birlikte hem motora ait yol verici hem de bunun önündeki kesici açma yaptı . Motora ve hatta izolasyon testi yaptık . Bir sorun çıkmadı . Tutacağından emin olduğum için tekrar yol verdik gene tutmadı . Gene kontrol , gene inceleme bir sorun yok . Tutar arkadaş bu hat deyip tekrar yol verdik , üçüncü de tuttu , motor çalışmaya başladı .
Bu tür durumlarda usta ve tamirci takımı aaaamiiirrrimmm hatta rutubet varmış o yüzden tutmuyor , o kalkınca tutuyor açıklaması yapıyor . Tabi hiçbir yerinden mantıklı bir izah değil . @sami inci üstadım bu konular ile ilgili bir açıklama yapar eminim .
 
Yeraltı kabloları deyınce, bende bir anı anlatayım.(10 yıl kadar önce , yazımı okuyan bir kuru trafo temsilciasai, bizim ürnmü, acaba diye beni aramıştı.) OG beslemsi, 3 km kadar yeraltı kabloları ile olan bir AVM de, enerji kesintisinden sonra, tekrar enerji geldiğinde; trafoda patlama oldu, sargılar ortadan bıcakla kesilmiş gibi idi.O trafo servise gönderildi. Kısa bir zaman sonra ikinci bir trafoda aynı olay oldu. Firma temsilcisi geldi, inceledi, Sorunun için teşhisi şu oldu. OG besleme hattınız çok uzun. Trafoların girişinde de Parafudr yok Eeektriğin ilk geldiğinde bir aşırı gerilim oluşuyor.
Çözüm, trafo girişlerinde, parafudr monte edilmesi..
Parafudrlar monte edildi, Sorun çözüldü, tekralamadı.
 
Son düzenleme:
Olay,sade kabloda değil,uzun süre enerji-
siz kalan trafolar içinde sözkonusudur.Sn.
zeybek hocamın gözlemi doğrudur.Ölçüm
sonuçlarından emin olunması halinde,aç-
ma ayarları artılıp,birkaç defa tekrar bes-
lenmelidir.Bu süre,kablolar için biraz uzun
tutulması ! gerekir.Sepam röleli sistem ise
trafo ayarları için h2 parametresi off yapıl-
malıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst