Mermer İşleyebilmek İçin

eyuphan66

Üye
Katılım
10 Eyl 2011
Mesajlar
88
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaslar mermer ısleyebılmek ıcın 1100x2100x200 cnc router yapmayı dusunuyorum. fakat tam olarak step motorlarının ne derecede yuksek guce sahıp olacagını bı turlu bulamadım ve step motorlarda kullanacagım vıdalı mıllerdekı atlama nasıl olacak hız veya caplar nasıl olacak bunları nasıl hesaplayacam ve neler kullanmalıyım yardımcı olursanız cok sevınırım sımdıden cok saolun...
 
@eyuphan66 .
Anladığım kadarıyla mermer işlemek için cnc router yapacaksın ama yeterli bilgin yok.ve bu ebatta bir router de ucuza çıkmayacaktır.Yanlış bir iş yapman sana maddi zarar getirecektir.Bu makinada kullanacağın malzemeler mutlaka kuvvetli ve rijit olmalı..Motorların en az 8.5 Nm olmalı.Bence senin yapman gereken şey.ilk önce küçük bir makina yaparak biraz bir şeyler öğrenmek daha sonra büyük makina yapmayı düşünmek.Bu arada da forumu biraz dolaşıp okursan baya bilgi toplayabilirsin.
 
keşke bilsek be kardeş

Evet cok haklisiniz takip edilmeli tum.konular.ve bnde takip ediyorum emin olun. Maddi anlamda o cnc zarar acabilecegi gibi yapip ustesinden gelmemizde mumkun deil mi sizce eksikleri arastirarak yola cikarsak basari kaydedemeyiz mi
 
Selamun Aleyküm
Sayın Eyüphan66 bu sitede bahsettiğiniz konuya hakim ya da yoğun bilgi sahibi birçok arkadaş bulunmakta. Konuya hakim olmayan birisi olarak; bu sistem ile ne yapmak istediğinizi, en büyük işleme malzeme ölçülerini, malzemeyi işlemek için yaptığınız işlemleri ve ne kadar sürmesi beklentilerinizi ve bunlar gibi sistemi tanımlayan bilgileri sunarsanız daha güzel bilgi alabilirsiniz.

2 metreye 1 metre civarında mermer işlemenin nerede kullanıldığını bilmiyorum. Mezar taşı vb ise ölçüler 1 metree yarım metre gibi. Siz eğer tabla hareketli olmasını düşündüğünüzden cnc ölçüsünü 2 metre veriyorsanız tabla hareketi genel basit uygulamalarda kullanılmıyor bildiğim kadarıyla. Tabla hareketinde tabla ölçüsü istediğiniz hareket mesafesinden uzun olmak durumunda ama siz fener milini(işleme kısmını) hareketli yaparsanız ki çoğu genel(router) uygulamada görmeteyiz, tabla ölçüleri ile hareket imkanınız birbirine yakın olur.

Bahsettiğiniz cnc lerde fazla kesme kuvveti oluşmayan sistemlerde profil demir ile şaseleri yapılabilmekte. Kare profilden üretenleri bilmekteyiz. Tabi kare profil yerine I veya U demirleri de kullanılabilir ki daha mukavemetli de olur duruma göre. Şasinin ardından hasssas ve rahat hareket için eksen(hareket yönü) boyunca destekli mil, arabalı rulman elemanları kullanılmakta. Bu kısımda hassasiyeti değerlendirirseniz daha birçok farklı uygulama yapılabilir. Step motor veya yerine göre servo motorlu sistemlerde hareket aktarımı için vidalı miller kullanılmakta. Vidalı millere daha ucuz alternatifler de kullanılabilir. Mesela bu forumda standart satılan kare dişli uzun vidadan bahsetmişti bir arkadaş. Bu vidalı milin boşluksuz somunu da kulanılması gerekiyor. Bahsettiğim gibi bu mil ve somununa alternatif standart kare dişli vida vb sistem kullanırsanız somunu da uygun ölçüde standart olarak ayarlamaya çalışabilirsiniz. Mesela bu sitede delrin vb elemanlara ısıl uygulama ile boşluksuz somun yapma anlatılmıştı.

Tabi olabilen alternatifler 2metreye 1 metre boyutlarındaki sisteme uygun olmadığından duruma göre para kaybı da olablir. Ama siz kendi düşündüğünüz gibi eğer küçük bir sistem yaparsanız gijon dediğimiz uzun vidalar ile temel profil malzemeleri ile ve bu sitede de tanıtılan kart sürücüler ile sisteminizi tamamlayabilirsiniz.

Başarılar dileriz.
 
Tesekkur ederim uzman arkadas. Sizin onerileriniz ile yapmayi dusundugum bu makinanin tanimini yanlis yaptigimkn farkina vardim. BU MAKINA ILE BN 3D MODELLER, YAZILARI MERMER UZERINE ISLEMEYI DUSUNUYORUM. SASI DEDIGINIZ GIBI MIN. 30X30 PROFILDEN OLMALI. BOYUT OLARAK BI ARKADASIN TAVSIYESI ILE KUCUK BI MAKINA ILE DENEYIM.KAZANMAK DAHA.DOGRU OLACAK 100X50X20 GIBI. SIZIN SIMDI AKLINIZDA CANLANAN NE? SIMDIDEN COK SAOLUN...
 
Rica edriz Sayın Eyüphan66

Uzman olmadığımızı ifade etmiştik ama siz o şekilde yazmışsınız.
2 Metrelik mermer aklımızda olağan işleri düşündürmüyor. Belki yerleşim yerlerinin maketi vb, tabela da olabilir bu gibi işlerdir. Cami ismi yazmak da bunun alanına girer.

Yalnız 30*30 luk profilden ne yapmayı düşündünüz? Bu sistemlerde esneme direk hassasiyete etkir. Bilirsiniz makinalar esnemeyen titreşimi emen dökümün belirli bileşiminden imal edilir.(bu tip makinalar) Siz sisteminizin taşıyıcı ve destek kısımlarını çok iyi ayırtedip buna mukabil malzeme kullanın. Ağırlık ve maliyet önemlidir, bunun için belki malzemeyi küçültmeyi düşünürsünüz ama mukavemet olmazsa zaten işinizi görmeyebilir. Şasiyi buraya çizerseniz uzman arkadaşlarla değerlendirmesi ve hesapları yapılabilir. U ve I profillerin kullanılması gerken yerlerde bunlar, köşebentlere uygun yerlerde köşebentler, ve bazı kısımlarda olabiliyorsa aliminyum vb malzemeler seçilebilir.
Malzeme seçimi ve gerekli geometri belirlemesi esasen stres analizi, kuvvet kombinasyonları ve müsade edilir esneme vb limitler açısından değerlendirilir ama sonuçta standart malzemelerle işin bitmesi gereken yerlerde bu usüller standartlara uygulanabilir. Öyle ki artmasın diye aynı profille bitirdiğiniz kısımlar bile olabilir.

Gerekli detayları vermenizi bekler, başarılar dileriz.
 
30x30 profil ile bn sasiyi yapmayi dusunuyordum fkt bu minimumdu bnm asil dusuncem 40x60 profil kullanmak cunku yan ray sistemlerinde 60 lik kisima rahatca tutturabiliriz.. cizimi gelecek ayda insallah sunacagim cok saolun.ilginizee
 
Rica ederiz...
Yalnız kare, dikdörtgen profillerin yanı sıra T, I,U,köşebent, boru, çelik boru, lama,sac(kalın, ince), alüminyum sigma vb malzemeler bulunmakta. Gerekli yük ve müsade edilir esneme gibi kaba analizler yapılıp uygun yerlere bu profillerin uygunu seçilip konabilir. Kare ve dikdörtgen profillerin et kalınlığı da önemlidir. Farklı et kalınlıklarında aynı ölçüler mevcuttur.
Başlamadan önce resim eklemenizi taviye eder,
Başarılar dileriz..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,818
Kullanıcılar
449,593
Son üye
purplelake

Yeni konular

Geri
Üst