merkezkaç anahtar, manyetik röle, startlı şalter

aytug_12

Üye
Katılım
8 Ara 2006
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
39
arkadaslar bana merkezkac anahtar,manyetik röle,we startlı şalterin tanımını söyleyebilirmisiniz acaba cook lazım
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merkezkaç anahtar: Yardımcı sargılı motorların arkasında (milinde) olur. Motor belirli bir devreye ulaştığında dönme hızı ile (merkezkaç kuvvet) hareket alarak yardımcı sargıyı devreden çıkarır.
Manyetik role: Bir demir nüve üzerine yalıtkan tel sarılıdır (bobin) bobine elektrik verildiğinde manyetik alan meydana gelir ve demir mıknatıslanır. Mıknatıs karşısında bulunan ve üzerinde elektrik geçirmeye yada normalde geçirdiği elektriği kesmeye (anahtarı açmak-kapatmak gibi) göre dizayn edilmiş başka bir demir paleti çekerek elektrik devresini çalıştırır.
Startlı şalter:Bu da yardımcı sargılı motorlar için kullanılan bir şalter türüdür. Şalterin 2 kademesi vardır ilk olarak çevirdiğinizde ana sargıyı devreye sokan kalıcı bir elektrik iletir. 2 kademe çevirdiğinizde yardımcı sargıya elektrik verir. 2 kademe yaylıdır ( geri dönüşlü ) şalteri bıraktığınızda yardımcı sargı devreden çıkar ve şalter 1 kademeye geri döner (bu sırada motor devrini almış olmalıdır)
NOT: Yardımcı sargılı motorlarda 2 ayrı sargı bulunur ana sargı ve yardımcı sargı. Motor çalışmaya başladığı ilk anda ana ve yardımcı sargıya enerji verilir. Motor dönmeye başaldıktan sonra yardımcı sargının enerjisi kesilir sadece ana sargıya enerji verilmesi yeterlidir. Sadece ana sargıya enerji verilmesi motoru döndürmeye yetmez uzun süre bu sekilde kalırsa motor yanar bu nedenle merkezkaç anahtar yada startlı şalter ilk yol alma anında kullanılır.
 
cok tesekkür ederim arkadasım saolasın
 
arkadasım sende bu merkezkaçla ilgili şekil varmıydı ? sekilde lazım olduu
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,605
Son üye
osaricicek

Yeni konular

Geri
Üst