Merkezi Kilit Sorunu Resim ve Videolu...

TofasTeam

Üye
Katılım
14 May 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
36
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/televizyonum-kenarlarından-sallanıyor.53229/

Linkimdeki sorunu google üzerinde sadece sitenizde çözebildim.O yüzden forumunuzu tebrik ediyorum...
--------------------------------------------------
Şuanda bir sorunum daha var.aracımın merkezi kilit sistemi sorun verdi.Basıyorum atmıyor.Elle üstten bastırınca da tırtttttt ediyor sanki birşey kapanmasını engelliyor.

Bütün alternatifleri denedim.

Kabloları komple çıkardım aractan tek tek kontrol lambası ile denedim,kırıklık falan yok.
Tek tek motorları cıkardım denedım hepsınde aynı sorunu veriyor.
Motorlara ayrı biryerden elektrik verdiğimde çalışıyor.
Buda beni tek olarak BEYİNE yönlendirdi.Sorun BEYİNde diye düşünüyorum.

Resimleri sizlerle paylaşıyorum.Yardımcı olursanız sevinirim...MÜMKÜNSE resim üzerinde değişmesi gereken parçayı paintle çizip eklerseniz süper olur...


Ei6km.jpg
Qmxlw.jpg
 
videoyu 0 byt olarak gösteriyor ve izlenmiyor.Baska nereye yukleyebılırım.Fıkrınız varsa duzelteyım hemen...
 
Selamun aleyküm

Elektronik uzmanları bekleyen bir konu; Allah(c.c.) yardım etsin.

Naçizane bir iki şey yazmama müsade edin. Bahsettiğiniz tutukluluğun birçok sebebi olmakla birlikte, enerjinin uygulanamaması veya tek yönlü ugulanamamasını da düşündürüyor. Eklediğiniz resimde iki büyük 12Voltluk röle ve diğer direnç vb parçalar belki en son bakılması gerekenler olabilir. En sağ ve en soldaki yarım daire silindir gibi duran parçalar transistördür. Bunların elektronik olarak bozulması daha kolaydır. Diyotlarda da (üzerinde gri çizgi olan,akımı tek yönlü akıtan) sıkıntı olabilir. Dirençlerde beklenir mi bilemem ama değerinin değimesine sebep olan bir etki trasistörde oluşturduğu gerilimleri değiştirip çalışmayı bozabilir.

Rölelere gerekli uçlarına akım uygulayıp çektiğinizde tutup bırakıyorsa ilk olarak çalıştığını düşünebilirsiniz. Gerekli uçlar kapı motorlarına gitmeyen devreden akım bekleyen uçlardır. Bu tutup bırakması gereken uçlarda çekilebilen bazı yüksek akımlar neticesi ile yapışma olabilir. Hem kapama hem açma rölesi aynı anda tutuyor olabilir.

Aynı durumu transistörde de düşünmelisiniz Sökmeden test edilir mi bilmem. Sorunu buradan beklenmesi belki daha vakidir. Yalnız pahalı olmayan parçalar olsa gerek. Eliniz yatkınsa son ihtimal direk değiştirmeyi de düşünebilirsiniz.

Bu arada rf alıcıda da sorun olduğunu pek ala düşünebilirsiniz.
Başarılar dilerim.
 
fikri olan arkadaslarımdan yardım beklıyorum...cncarastirma tesekkur ederım ama pek anlamadım:D
 
Kısaca anlatmaya çalışıyim. Bu konuda uzman olmayarak fikir vermeye çalışmaktayım.

Eklediğiniz resimdeki mavi büyük kutucuklar anladığım kadarıyla röle. Devrenin alt kısmında birbirine yakın duran(yan yana) silindirik parçalar kondansatör ,sağ ve solda bulunan üç ayaklı ayaklarının üstü siyah yarım daire tabanlı parçalar transistör, yatay duran parçalardan üzerinde gri çizgi olan siyahları diyot, gerisi(renkli olanlar) dirençtir.

Sizin alıcı kısmında sorun olabilir. Alıcı kısmının zannedersem devresi burada yok. Aldığı sinyali gerekli çıkışa uyarlayamıyor olabilir. O devreyi de koyabilirsiniz.

Bu devrede sorun varsa ilkin transistör de aramak gerekir. Elektronik olarak kolay bozulabilir. Bunlar pahalı değildir sorununuz çözülmezse satın alıp değiştirebilirsiniz.

Rölelerde pek beklenmese de sorun olabilir. Yüksek akım çekilen bazı hallerde(kısa devre) rölenin anahtar uçlarında yapışma olabilir. Tabi bu halde devamlı bir çıkış beklenir. Görünürde bu durum ikinci planda kalabilir.

Verdiğiniz devrenin alt resminin üst hattında belki bir arıza belirtisi olabilir. Bu lehim hattında korozyon benzeri görüntü var. Yalnız alt kısımdaki bağlantılarda temassızlık olduğunu düşündüren bir hal var. Direnç bağlantısı olsa gerek.

Transistörlerin devreden sökülmeden denenebildiğini veya denenemediğini bilmiyorum. Uzmanlar daha iyi bilgi verir. Yalnız zaten kendileri veya muadilleri ile direk değiştirilebilir de gerekirse.

Rölelerin anahtar uçları ve bobin uçları olur. Bunları ayırt edebilmeniz gerekir. Bğbin uçlarına akım verdiğinizde röle "tık" ederek içten anahtar pozisyonunu değiştirmeli siz akımı çektiğinizde röle yine eski haline gelmelidir. Akım ile rölede hiç değişim olmazsa veya birinde olan halleri diğerinde göremiyorsanız rölelerde de sıkıntı olduğunu düşünürsünüz.


Hayırlı akşamlar.
 
Başka devre vb bişey yok bu var siyahı eksi giriyoruz kırmızı kabllosuna artı gırıyoruz...mavı ve yesılde pompaları tetıklıyor...Dedıgınız gıbı ıse ben bunların ustunde ne var ne yok degıstıreyım...Cunku merkezı kılıt beynı ayrı satılmıyor...
Aslında söyle bırseyde var.Ben elektrıkcıye gıttım dedım bu beyınden bana ver.5 6 tane verdı denedım.Hepsıne aynı yapıyor...Haaa dedım demekkı beyınden degıl.Sonra butun sıstemı cıkardım aractan aldım elıme.Tek tek kabloları kontrol ettım kırık yok.Pompaları denedım yıne sorun yok.Döndük dolaştık gene beyne geldik:(
 
İlk resimde alt-orta bölümde yolda kopukluk var! Bu yol kondansatörün bağlantısını devre dışı bırakmış.
Bilinçli olarak koparılmadı ise önemli sorun olabilir.
 
Başka devre vb bişey yok bu var siyahı eksi giriyoruz kırmızı kabllosuna artı gırıyoruz...mavı ve yesılde pompaları tetıklıyor...Dedıgınız gıbı ıse ben bunların ustunde ne var ne yok degıstıreyım...Cunku merkezı kılıt beynı ayrı satılmıyor...
Aslında söyle bırseyde var.Ben elektrıkcıye gıttım dedım bu beyınden bana ver.5 6 tane verdı denedım.Hepsıne aynı yapıyor...Haaa dedım demekkı beyınden degıl.Sonra butun sıstemı cıkardım aractan aldım elıme.Tek tek kabloları kontrol ettım kırık yok.Pompaları denedım yıne sorun yok.Döndük dolaştık gene beyne geldik:(

Seninde söylediğin gibi beyin dediğin parçadan alıp takmışsın ama onlarda da ayın sorun varsa, muhtemelen motorların bir yada ikisinde sıkıntı vardır. Bu sorunda tüm motorları aynı anda çalıştırdığında ortaya çıkıyordur. Şunu deneyebilirsin, motorları 2li ve 3lü kombine ederek çalıştır sırayla, muhtemelen motorlardan birinin omaj değerlerinde sıkıntı olabilir ve buda tümünün senkron çalışmasını etileyebilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,646
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst