Merdiven Otomatiği ve Hareket Sensörü Paralel Bağlanabilir mi?

merhaba arkadaşlar
biz yaptığımız bir sistemde 220 volt bobinli bir kart(mini) röleyi sensörün içine yerleştirip sensörün bu röleyi çektirmesini sağlamıştık ve rölenin kontağınıda merdiven otomatiğinin kontağıyla paralel bağlamıştık ve yıllardır sorunsuz kullanıyoruz ama kendi evimdeki merdiven otomatiği sistemini merdiven otomatiği rölesinin yan yüzündeki anahtardan sürekli yanar hale getirmiş ve armatürü komple hareket sensörlü armatürler ile değiştirmiştik.
saygılarımla
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
arkadaşlar bu işin çözümünü şef arkadaş güzel anlatmış ve uygulamasıda gayet basit ayrı bir tesisat veya kablo eklemeye gerek yok
 
Sayın usta 54 arkadaşım.
Sensörlere ne verirsek verelim hep faz alırız demişsiniz. Bu konuda size katılamayacağım. Benim bağladığım sensöre giriş nötr ve fazı yer değiştirdim, yani 1 numaraya nötr, 2 numaraya faz bağladım ve 3 numaralı klemensten nötr çıkış verdi.
 
sayın şef rölelere ne verirsek faz alırız demedim ,genel olarak rölelere ne verirsek onu alırız dedim
hareket sensörü için dedimki uçları deiştiğimizde faz ve nötr uçlarını yani hareket sensörünün verdiği faz çıkışı diye bilidiğimiz kırmızı renkteki kabloda sürekli fazçıkışının verdiğini söyledim bununla ilgili bir işte bana gelmişti 4 katlı binanın giriş katındaki butonun yanısıra birde harekete duyarlı sensör takılmasını ve bu sensörün merdiven otomatiğini herekete geçirilmesi istendi(binaya girenlerin butonu bulmalarında zorluk çekildiğinden dolayı) dediğiniz gbi ilk önce yapmıştım nötür çıkışı vermediği için araya önce röle taktım rölenin kontaklarını kapattığında butona basılmış gibi merdiven otomatiğini yaksın sonra rölenin direncinden dolayı röle iş yapmadı minik kontaktör takmak zorunda kaldım sistem çalıştı ama, demek istediğim size verdiği nötürü ben alamamıştım hareket sensöründen
 
usta 54 dün dedigi on dogrusu öbür yöntemlerlede olur olmaz diye bir sey yok onlarin bir sakincalari butonun çıkişina sensörden nötür baglanirsa olur ama herhangi bir nedenden dolayi sensöre geln faz nötür yerleri degistiginde anahtara zaten nötür gidiyo faz gittiginde sizce butuna bastiginizda ne olur:D:D:D:D:D:D
 
hareket sensörünün çıkışına 220v ile çalışan bir röle bağlanarak bu iş çözülür.
rölenin bobin uçlarının bir tanesini sensörden gelen faza diğerini nötüre bağlarsın. Rölenin kontaklarını merdiven otomatiği düğmesi gibi bağlantı yapasın. senin istediğin sistem çözülür.
 
Sayın usta54. Kullandığınız sensör hepimizin bildiği 9-10 ytl den satılan P.R.C sensörler ise bu dediğiniz ile ben hiç karşılaşmadım. Kendi yaptığım işide izleyerek yapan bi kişi olduğum için çoğunu hatırlamaktayım ki tamamında 1 nolu klemense faz girdiysem 3 ten faz. 1 nolu klemens e nötr girmişsem 3 nolu klemensten nötr çıkmıştır. Sizin bahsettiğiniz gibi 1'e Faz da girsek nötr de girsek faz çıkabilmesi için sensör'ün içine apayrı devre yapılması gerekmektedir ki bu hiçbir hareket sensörünün içinde bulunmamaktadır.
 
Arkadaşlar !
Dün çalıştığım sitede gene bir hareket sensörü değiştirmem gerekiyordu. Sensörü elime aldım ve hemen aklıma bu konu geldi. Sensörün 1 ve 2 numaralı klemensine, ucunda fiş olan bir kablonun faz ve nötürünü bağladım. bir duya 50 cm. kadar kablo bağlayıp, sensörün 2 ve 3 numarasına bağladım. Fişi prize taktım, hemen yandı. Sönmesini bekleyip önünde hareket ettim, lamba yandı. 3 numaralı klemense baktım faz çıkışı verdi. Fişi prizden çekip, ters çevirip tekrar taktım. Yani bu durumda 1. klemense nötr, 2. klemense faz girdi. Sensörün önünde hareket yapınca lamba tekrar yandı, klemensleri kontrok ettiğimde 3. klemensten nötr çıkıyordu.

Konuyu toparlarsak ;

Hareket sensörünün çalışması için gereken 220 v. enerjiyi 1 ve 2 numaralı klemensten veriyoruz. Sensör hareket algıladığında içindeki bir röleyi çekiyor. Bu rölenin kontak girişine 1 numaralı klemensten gelen enerji var. Haliyle röle çıkışıda 1 numaralı klemenste ne varsa o çıkıyor.

1 numaraya faz verirsek 3 numaradan faz çıkar, 1 numaraya nötr verirsek nötr çıkar.
 
merhaba arkadaşlar engin bilginize dayanaraktan bişey soracağım bu hareket sensörünüsadece bir lambayamı takabiliyoruz yani şöyle acıklayayım çalıştıgım işyerinde bir koridor var 70 metre ve 30 flürosan lamba var ikili şekide benim derdim koridora 6 sensör takarak 5 li şekide yanmalarını sağlamak bu mümkünmü.
Sonuç her flürosana ayrı bir sensörmü almak gerekir 30 FLüROSAN=30 SENSÖR CVB ACil lazım teşekkürler
 
merhaba arkadaşlar engin bilginize dayanaraktan bişey soracağım bu hareket sensörünüsadece bir lambayamı takabiliyoruz yani şöyle acıklayayım çalıştıgım işyerinde bir koridor var 70 metre ve 30 flürosan lamba var ikili şekide benim derdim koridora 6 sensör takarak 5 li şekide yanmalarını sağlamak bu mümkünmü.
Sonuç her flürosana ayrı bir sensörmü almak gerekir 30 FLüROSAN=30 SENSÖR CVB ACil lazım teşekkürler

Öncelikle şunu bilmenizi isterim , fluoresan lambalara sensör bağlamak , çok istenilen bir durum değildir.Standart olarak kullanılan lamba ve starterlerle, sensör kullanırsak, ömürlerinde çok ciddi bir azalma oluyor.Sensörün genel amacı , tasarrufsa, bu pek tasarruflu bir durum olmaz.
Asıl sorunuza gelince , sensörün üzerinde azami güç ya da akım değeri yazar.Kullanacağınız toplam lamba gücü ya da akımını bu güçle karşılaştırıp , uygında kullanabilirsiniz.Uygun değilse, sensör , bir röle ya da kontaktörü çektirir.Kontaktör ve röle de lambaları enerjilendirir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,931
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst