Mekanik Enerjiden Elektrik Enerjisine

bikabika

Üye
Katılım
18 Kas 2008
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar herkese merhaba.

Ben daha yeni kaydımı yaptırdım forum sitenize ve gördüğüm kadarı ile ele alınan konuların çeşitliliği ve verilen yanıtların bolluğu bu sitenin tam aradığım site olduğunu gösteriyor.

Benim merak ettiğim konu mekanik enerjiden elde edilen gücün elektrik enerjisinde karşılığının ne olduğu ve eğer bir elektrik üretme devresi kurulacaksa bunu nasıl yapılcağıdır. Gerçi elektrik enerjisi üretmek yerine mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüşmesi desek daha doğru olur.

Eski dikiş makinalarını biliriniz. Bir pedalı ve bu pedalın döndürdüğü bir çarkı vardır. Dönen çarka temas eden bir 6v. bisiklet dinamosu yerleştirip elektrik dönüştürmek istiyorum. Ayrıca bu elektriği daha sonra kullanmak üzere şarj etmek istiyorum. Elektriği depolamak için araba aküsüne ihtiyaç olacak. Ayrıca depolanan elektriği ev aletlerinde kullanmak için voltaj yükselticiye ihtiyaç olacak. Bu konuya sonra gireceğim.

Konumuza dönersek. Bir takım basit hesaplamalar sonucu dikiş makinasına çok az bir güç kullanarak kinetik enerji uyguladığımda yaklaşık 155 watt/saat güç elde ettiğimi buldum. Hesabın doğruluğunu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlara onaylatmam gerektiğini düşündüm. Hesap şöyle;

Pedalı çevirmek için yaklaşık 10kg kuvvet uyguladığımı farzedin.
çarkın çapı 30cm yani çevresi yaklaşık 1 metre oluyor.
Çark T=0.5sn periyota sahip yani saniyede 2 defa dakikada 60 devir yapıyor.
Çarka tek basışta 30 sn kadar dönebiliyor. Bu da dakikada 2 defa 10kg kuvvet uygulamak demek ve hiç yorucu değil.
Saatte 60dk*60/0,5 = 7200 dönüş
7200dönüş * 1metre = 7200 metre
iş = kuvvet * yol = 10kg*7200m = 72000kgm
100kgm = 0,27watt
72000*(0,8 verim) = 57600kgm = 155watt

Eğer hesap doğruysa normal bir televizyonu 1 saatlik pedal çevirmeyle ki bu pedal çevirme sadece 120 defa olacak(30sn de bir), 2saat boyunca çalıştırabilirim.

Bu hesapla ilgili yorumlarınızın ardından elektrik dönüştürmek için devre şemasına ihtiyacım oluyor. Benim düşüncem çarkın döndürdüğü araç şarj dinamosu kullanmak. Bu dinamolardan iki tanesini pararlel bağlasam ürettiğim güç iki katına çıkar heralde. Araç şarj dinamolarından dönüşen elektrik enerjisini direk olarak 1000VA'lık UPS'e bağlasam kesintisiz bir elektrik enerjisi kaynağım olur. Ancak okuduklarıma göre UPS ler 20-30 dakika cıvarında elektrik verebiliyorlar. Kendi aküsünün yetersiz olduğunu duydum. O halde bu UPS e araç aküsü bağlasam hemde iki tane olsa UPS in kullanım süresini arttırmış olurum. UPS kullanma sebebim hem akünün hem inverter in hemde sigortasının bir arada olmasıdır sadece. Yani paket halindedir. En önemli sorular şunlar;

Araç şarj dinamosunu nasıl pararlel bağlarım?
Araç şarj dinamosunu UPS'ye nasıl bağlarım?
Araç şarj dinamosunu Aküye nasıl bağlarım?
Araç şarj dinamosunu nerden temin edebilirim?
UPS + 2 adet Araç şarj dinamosunun bana maliyeti nedir?
Satte 300watt güç üretmek iyi bir değermidir?
Araç şarj dinamosunda bir akım yaratabilmek için mekanik enerjinin gücü ne olmalıdır(dönme hızı vs.)?

O kadar çok soru var ki aklımda, bunlar cevaplanırsa bende bir şeyler yapmaya başlayacağım. Umarım konuya ilgisiz kalmaz ve cevaplarınızı verirsiniz. Şimdiden emekleriniz için sağolun.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
araç şarj dinamosu üzerinde kalın civatalı kısım aracın aküsüne giden artı uçtur ve gövde kısmı eksi uçtur, fişli olan bir giriş ucu vardır oraya da aküden aldığın artıyı 12 voltluk bir lamda üzerinden oraya bağlarsan dinamoyu çevirdiğinde elektrik üretmeye başlarsın.
 
Sayın bikabika arkadaşım, öncelikle aramıza hoş geldin.

Hiç üşenmeden oturup, bir sürü yazı yazmışsın, belliki bu işe kafayı takmışsın. Elimden geldiği, dilimin döndüğünce yardımcı olmaya çalışayım. Ayrıca imla ve yazım kurallarına uyarak Türkçe' ye özen gösterip, akıcı bir dille yazmanız takdire şayandır.

---Elektrik üretmek için araç şarj dinamosu uygun değil. Bunun için sabit mıknatıslı alternatör ( dinamo ) gerekli. Bununda bazı hesaplamaları var.
1 mm. çapında, 1 m. uzunluğundaki bakır iletkeni 1 m/s hızında 10 000 gausluk bir manyetik akı içinde hareket ettirdiğimizde 1 volt elektrik alırız.

---Araç şarj dinamosunun ortasındaki bakır sargılı rotoru söküp, yerine sabit mıknatıslı kendi yapacağımız bir rotoru takabilirsek çok verimli bir alternatörümüz olur. Bu dinamodan verimli bir şekilde enerji alabilmek için de en az 300 d/dak. ile döndermek gerekir.

Bahsettiğiniz dikiş makinası pedalının çarkını saniyede 1 tur çevirdiğimizde 12 v. alabilmek için dinamo içindeki bakırın manyetik akı içindeki uzunluğu 12 m. olmalı. Dinamo içindeki bakır bu kadar uzun olmayacağına göre devir sayısını çoğaltmalıyız.

---Pedalı ayakla boşta çevirirken rahat çevirebiliriz, fakat devreye yük binince zorlanma olacaktır. Bunu hesaba kattınızmı ?.

---155 wattlık güç 12 voltda 13 amper demektirki bu hiç azımsanmayacak bir güç demektir. Ayrıca arasıra pedal çevirip, tv. izlerim derseniz bu da pek mümkün değil. Bunun için sürekli enerji gerekli.

---Araç şarj dinamosunu oto yedek parçası satan yerlerden temin edebilirsiniz. Veya çevrenizde hurdacılar varsa bazen ellerinde olabiliyor. 24 voltluk kamyon veya otobüs dinamosu bulursanız daha iyi olur. Bu dinamonun içindeki tellerin kalınlığı 2 mm. dir ve rotor iç çapı da geniş olduğu için mıknatıs yerleştirmeye çok uygundur. Ayrıca bu dinamolar içerden üçgen bağlıdır, siz yıldız bağlamalısınız.

Şimdilik bunları kafanızda bir yorumlayın tekrar devam ederiz.
Kolay gelsin.
 
ama sabit 3000 rdm le hiç kimse pedal çeviremezki devir değişirse gerilim ve frekansda değişir. aküyü şarj edip dc-ac konvertör kullanması daha mantıklı yani kendisinin söylediği gibi.
 
arkadaşlar öncelikle merhaba bana mekanik enerjiiy elektirik enerjisine dönüştürecek bir projeyi önerebilirmisiniz ? günlük haytta yapmış olduğumuz basit yapabileceğim bir proje lütfen cvp larınızı bekliyorum şimdiden teşekürle
 
Son düzenleme:
arkadaşlar öncelikle merhaba bana mekanik enerjiiy elektirik enerjisine dönüştürecek bir projeyi önerebilirmisiniz ? günlük haytta yapmış olduğumuz basit yapabileceğim bir proje lütfen cvp larınızı bekliyorum şimdiden teşekürle

Arkadaşım zaten o konudan bahsediliyor okumuyo musun??
 
SELAMUN ALEYKUM değerli kardeslerim
Ben stirling engine(sıcak hava)motoru ile elde ettiğim dairesel hareketi elektrik enerjisine nasıl cevirebılırım yardımcı olmanızı cok isterim.Çok büyük bı enerji elde edemicemi az cok anlıorum cunku yapıcam sıcak hava motorunun capi ufak yapmış olcağimda kücük bi motor ama önemlı olan benım sımdılık nekadar enerjı elde edeceğim değilde nasıl enerjı elde edeceğimle ilgili bilgi verirseniz cok sevınırım
 
SELAMUN ALEYKUM değerli kardeslerim
Ben stirling engine(sıcak hava)motoru ile elde ettiğim dairesel hareketi elektrik enerjisine nasıl cevirebılırım yardımcı olmanızı cok isterim.Çok büyük bı enerji elde edemicemi az cok anlıorum cunku yapıcam sıcak hava motorunun capi ufak yapmış olcağimda kücük bi motor ama önemlı olan benım sımdılık nekadar enerjı elde edeceğim değilde nasıl enerjı elde edeceğimle ilgili bilgi verirseniz cok sevınırım

Sayın Gurax
Stirling motor ıle enerjı uretımını tez olarak hazırlıyorum.. yaptıgınız stırlıng motorun çıkısına elde ettıgınız devıre gore bır jenerator monte edebılırsenız kucuk bır guc alabılırsınız..
 
@bikabika
"Çark T=0.5sn periyota sahip yani saniyede 2 defa dakikada 60 devir yapıyor."

Değişik bir hesap yöntemi olmuş doğrusu, bence dakikada 120 devir yapar.

Aşkınızı şevkinizi kırmak istemem ama bu şekilde bir yere varamazsınız yani pratik bir sistem meydana getirebileceğinizi sanmıyorum. Özellikle paralel bağlarsam iki katına çıkar gibi ifadeler aslında konuya hakim olmadığınızı gösteriyor. Forumun diğer bölümlerinde enerji üretimi ile ilgili çılgın projeleri bulabilirsiniz. Yeterince motivasyonunuz var ise bu yöntemle değil ama başka yöntemlerle elektrik üretebileceğinize inanıyorum

saygılar


 
bende step motor kullanarak enerji üretmeyi düşünüyorum . Bakalım nasıl olacak.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,966
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst