Mekanik Bakımlar Hakkında.

griffin87

Üye
Katılım
19 Nis 2012
Mesajlar
29
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar;

Yeni mezun bir makine mühendisi olarak, 6 aydır kurumsal bir firmada Bakım-onarım mühendisi olarak çalışıyorum.Ancak sizlerde maruz görürsünüz ki;birçok konuda yetersiz kalıyoruz biz yeni mezun mühendisler.Özellikle periyodik olarak bakımlarını yaptırmam gereken mekanik aksamlar ve mekanik bakım konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı acaba?İşletmede yardımcı tesislerin ( kompresör dairesi,chiller grupları,kazan dairesi) bakımı noktasında neler yapabilirim?

İşe yeni başlayan mekanik bakım mühendisinin yararlanması gereken dökümanları elinde bulunduran arkadaşlar paylaşabilir mi acaba?
 
169 Makina Mühendisliği El Kitabı Cilt-1

170 Makina Mühendisliği El Kitabı Cilt-2
MMO/115/8 Uygulamalı Soğutma Tekniği
110/10. Baskı Sanayi Kazanları İşletme El Kitab
260 Sıhhi Tesisat Proje Hazırlama Esaslar
MMO/2001/282 Kızgın Sulu, Kızgın Yağlı, Buharlı Isıtma Sist
metalik korozyon
anodik ve katodik koruma vb. kaynakları edinin.taktir edersiniz ki konu o kasar geniş ki.burada yazmakla bitmez.kafanıza takılanları tekrar sorun.özel mailimden de sorabilirsiniz.


ayrıca burada da güzel bilgiler paylaşılmış
[h=3]
icon1.png
Buhar Kazanı[/h]Başlatan: alibedirhansoylu, 01-01-2011 23:16 kontrol kalemi
 
Soğutma kulelerimizde sürekli sorunlar yaşıyoruz mesela?Özellikle kuledeki su mineraller açısından olması gereken değerlerin üzerinde seyrediyor sürekli.Bununla ilgili nasıl bir çözüm gerçekleştirebiliriz?
 
Selamun Aleyküm
Sayın Griffin87 evvela başarılar dileriz.
Fabrika sistemleini tarif eder ve hatta resimlerini ekleyebilirseniz size belki hata bulabilen, eksiklikleri anlatabilen birçok uzman arkadaş olabilir.
Fabrikanızı kısım kısım teknik resme dökebilirsiniz. Üç boyut ve iki boyut şemalı raporlar gelişmeye açık olur. Videolar çekerek raporlarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Basınç hatlarını, emme kısımlarını, akışa engel teşkil eden kısımları ve stratejik olan tüm kısımları detaylı olarak not altına alıp belirlemeniz gerekir. Zamanla yapılan değişiklikler nihayetinde anlamını yitiren ve engel olan(direnç vb) bir kısmı fark etmeniz kolay olur. Mesela hattın dolanması gerekliliğinin kalkması ile birçok dirsek ve uzun boru ile kurulan hat gibi ayrıca emme kısmının tozdan uzak ve rahat hava alır olması gerektiği gibi bilgileri düşünürsünüz.
Soğutma kulesi hakkında uzman değilim ancak su kapalı eşanjörlerde dolaşmıyor mu? Mineral bozukluğu dediğiniz acaba kirlenme midir? Eşanjörlerin kirli olması yerine göre dolaştığı yerden sızıntı olması vb birçok sorun olabilir. Soğutma kulesinde de suyun soğumak için kendi içinden buharlaştığı kısmına ısı verdiğini ve bu buharlaşmanın da hava akımı ve basınç farklılaşması, yüzey artımı gibi etkenlerler ile olduğunu düşünerek kule havasının akış pozisyonlarını uygunluğunu değerlendirebilirsiniz.
Bir kısım yerlere sensörler koyabilir, makinaların uygunluk hesaplarını(gerek içinde ve gerek kapasitesinin diğer sistemlere göre) yapabilir vb birçok kontrol sistemi kurabilirsiniz. Verimliliklerini ölçü olarak teorik ve deney olarak çalışma anında ölçebilir rapor edebilirsiniz. Kaba ve ince temizlik, kullanılmayan ama değerli techizatların tasnifi ve istifi de önemlidir.
Gerekli kadrolarla hiyerarşiye dikkat etmeniz, bilgisiz olmanızın işi yapamaz değil sadece öğrenmek için bir vesile olduğunu hatırlamanız, bazı insanların bazı yerlere sabitlenerek moralinizi bozmaya çalışabildiğini de düşünmeniz gerekir. Sizin sabitliğinizi bozmamanız gerekir. Ekiplerinizin veya ekibinizin müdahale stratejileri ile ilgilenmeniz, ve güvenliği hat safhada tutmanız gerekir.
Verdiğiniz bilgilerle daha detaylı anlatım yapılabildiğini hatırlatır, Size Başarılar diler;
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mekanik-konulari/66576-mekanik-zeka.html
https://www.kontrolkalemi.com/forum/mesleki-yardimlasma/41834-makina-muhendisleri.html
konularına da davet eder Hayırlı günler dilerim...
 
Soğutma kulelerimizde sürekli sorunlar yaşıyoruz mesela?Özellikle kuledeki su mineraller açısından olması gereken değerlerin üzerinde seyrediyor sürekli.Bununla ilgili nasıl bir çözüm gerçekleştirebiliriz?

öncelikle, soğutma kulenizin besleme suyunu arıtma sistemi ile arıt malısınız.her ne kadar kuleye saf su da verseniz de ,kuleniz de ,havadan aldığı toz,vb. partikülden dolayı kirlenme olacaktır.bunu önlemek içinde kule ve bağlı sisteme kimyasal şartlandırma uygulamalısınız.Eğer fabrikanız da kimyadan anlayan kimya teknisyeni,kimyager,kimya mühendisi yada bu konulara eğimli teknik kadro varsa,yada ben bu işi çözerim derseniz,detayını da yazabilirim.buraya böyle detaylı kimyasallar yazdığım da her nekadar bazı arkadaşların ''bizim mesleğimizle ne alakası var'' gibi eleştirilerine maruz kalıyorsak da (geçmiş dönemde benzeri konular tartışma konusu olmuştu),iyi bir işletme teknik elemanının(teknisyen,tekniker,mühendis)bu tür konularda bilgisi olması gerektiğine inanıyorum.Ayrıca mücadelenizi taktir ediyorum.sisteminizdeki kimyasal şartlandırma işleri kimyayı ilgilendirdiğinden,kontrol kalemi forum sitesinin yanı sıra KİMYATÜRK forum sitesine de üye olmanızı öneririm.ben her iki forumda da üyeyim.gayet faydalı paylaşımlarımız oluyor.detaylı bilgi döküman içinde özel mailimden de yazabilirsin.telefonlada arayabilirsin.telimi ,yasak olduğunu düşündüğümden buraya yazmıyorum.özel mailden alabilirsin.([email protected]).soğutma sistemi ile ilgili konuları İKLİMLENDİRME bölümünden açarsanız, daha fazla arkadaş da yardımcı olacağı kanısındayım.
 
Soğutma grubuyla ilgili raporu birazdan foruma ekleyeceğim.
Bir de makina mühendisi olarak,periyodik bakımlarını yaptırmam ya da yapmam gereken mekanik cihazlar konusunda yardımcı olur musunuz?
Bir de bakım-onarım departmanında çalışan arkadaşlar,fabrikada duruşları-arızaları vs. noktaları göstermek için ne gibi dökümanlar kullanıyorlar?Burda paylaşırlarsa sevinirim.
 
Uzman sayılmayan birisi olarak üzerime alınmış gibi oldum belki ama;
Muhattap olduğunuz makinaları, iş tarifinizi vermeniz de durumun anlaşılmasını sağlar.
Mekanik tesisatlar vb sizin tanıtmanız ile uzman arkadaşlar sizi bilgilendirecektir.
Motorlu ve yüksek devirli tüm kısımlar ile ilgilenmeniz ön şartlardan. Elektrik konusu uzman arkadaşlarca aydınlatılmalı. Kompresörün hareketli aksamlarının sıvı yağı kontrol edilmeli, değiştirilmeli veya eklenmelidir. Yağ hava sıcaklıklarına göre mevsimlerde değiştirilebilir ve kalkış zamanı ve çalışma zamanı makina sıcaklığı farkına göre de çiftli farklı vizkositeli karışım yağlar veya gerekirse daha da farklı bileşimler kullanılabilir. Gresli herhangi bir kısım yine gresi değiştirilmeli ve ya eklenmelidir. Kompresör volanının ve krankın dönüşünde eksantriklik olup olmadığı, volan ile mili arasında boşluk olup olmadığı, volan vidalarının sıkılı olup olmadığı gibi bilgilerin yanında, kademeli kompresör ise ilk kademelerdeki havanın soğutularak diğer kademelere iletilmesi gereğince aliminyum boru kanatları eklenmeli, gerekli müdahale yapılmalı bir ihtimal buraya hava akışı sağlanmalıdır. Kompresörde su birikmesi incelenmelidir. Emniyet vanası kontrol edilmeli, basınç göstergeleri kontrol edilmeli kapalı vanalarda sızıntı durumu kontrol edilmelidir.
Hava depolama ve kullanmannın verimli olması sağlanmalıdır. Bunun için fabrika saatler içerisinde ve günlük, haftalık periyotlardaki hava kullanımı incelenmelidir. İhtiyaç dışı fazla hava depolanması, depo havanın tank içinde soğuması sebebi ile enerji kaybıdır. Tabi yüksek basınca depolamaya başlanması da ayrı kayıplara sebep olabilir.
Kompresörün piston sekmanları, silindir durumlar gibi önemli noktalar da var ancak; sizin iş hakkında ve fabrika hakkında bilgi vermeniz ile sistem tanınıp anlaşılmaya çalışılır. Ben kabaca birkaç bilgi yazmaya çalıştım; bunların bir kısmı da acil değilse revizyon zamanlarını bekler.
Başarılar dileriz.
 
kalorifer kazanlarının görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
Kalorifer kazanları binalarınızın ısıtılması yada ihtiyaç duyulan kullanım sıcak suyunun üretilmesini sağlayan merkezi ısıtma santralleridir.
Merkezi ısıtma santrallerinde (ısıtma kalorifer kazanları) elde edilen sıcak su binalarınızın değişik mahallerinde bulunan; eşanjör, boiler, merkezi Klima santralleri, fancoil olarak adlandırılan yaklaşık Elli adet çevrim santrallerine gönderilmektedir. Buradaki ısı, çevrim santralleri yardımıyla gerekli birimlere ihtiyaç durumuna göre, sıcak hava veya sıcak su olarak gönderilmektedir.
Kalorifer kazanlarınız da yapılması gereken bakımlar:
Kalorifer kazanları teknikelemanlarca; günlük olarak; su kaçağı, su ve basınç seviyeleri, gaz kaçağı, ses, gürültü vb. Gözlemlenmelidir.
Haftalık olarak; kumanda ve kuvvet elemanlarında olabilecek aksaklıklar control edilmeli,kazanda oluşabilecek tortu korozyonlu su ,balçık vb. Istenmeyen partiküller bülöf vanasından bülöf yapılmak sureti ile gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
Ayrıca kalorifer ısıtma sisteminde olası hava ve istenmeyen çözünmüş oksijen ,hava tahliye vanalarından takliye edilmelidir.
Aylık olarak; kalorifer kazanlarınızın brülör sisteminin fan ,gaz hattı flitreleri basınç otomatları vb.aksamları kontrol edilmeli ,görülen aksaklıklara müdahale edilmelidir.
Yılda bir defa sistemde oluşması muhtemel kireç , korozyon vb. istemmeyen partiküllerin temizliği için ,kimyasal temizlik işlemine tabi tutulmalıdır.
Sisteme; kışın dış hava sıcaklığına bağlı olarak klima cihazlarının ısıtma hatlarında olması muhtemel donma ve buna bağlı patlamalara karşı antifirizli su doldurulmalıdır.kış dönemi boyuncada antifiriz ısı bomeleri ölçülmelidir.
Klima santrallerinin görevleri ve yapılması gereken bakımlar:

Klima santralleri ;ısıtma ve ya soğutma santrallerinde gelen ısıtıcı veya soğutucu akışkanları ,mahalden yada dış ortamda aldığı hava ile iklimlendirmek suretitle ilgili mahallerin ısıtılması ,soğutulması,nemlendirilmesi ve iklimlendirilmesini sağlayan teknik konfor cihazlarıdır.

Klima santrallerinin de yapılması gereken bakımlar:
Klima santralleri ihtiyaç duyulan havanın iklimlendirilmesi prensipiyle çalışması nedeni ile bakteri üremesine müsait cihazlardır.

Bu nedenle bu cihazların bulunduğu alanlarda ;sağlık açısından hijyene önem verilmelidir.
Bundan dolayı klima cihazları ;


günlük olarak ; ;sistemde oluşması muhtemel su kaçakları ,su ve hava basınç seviyeleri , ses ,gürültü vb.istenmeyen olumsuzluklar Gözlemlenmelidir.


Haftalık olarak;elektrik - mekanik kumanda ve kuvvet elemanlarında olabilecek aksaklıklar kontrol edilmeli,klima aspirator ve ventilatör kayış kasnak sistemleri ayarları yapılmalı,arızalı olanlartamir edilmeli yada değiştirilmeli,su hatlarında oluşabilecek tortu korozyonlu su ,balçık vb. Istenmeyen partiküller bülöf vanasından bülöf yapılmak sureti ile gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
Sistemden geçen havayı temizleyen temiz hava flitreleri uygun yöntemlerle temizlenmeli biriken toz vb. partiküllerden arındırılmalıdır.

Aylık olarak ;klima sisteminde bulunan ,ısıtma ,soğutma serpantinleri ,temiz hava flitreleri,ve cihaz hücreleri,aspirator ve vantilator fan kanatcıkları Quat bazlı dezenfektanlarla temizlenerek dezenfeksiyonları yapılmalıdır.
Üçer aylık olarak ;sistemin temiz hava flitreleri control edilmeli .ekonomik ömrünü tamamlamış temiz hava flitreleri yenileri ile değiştirilmelidir.
Altı aylık olarak ;sistemin mevsim geçişine bağlı ayarları yapılmalı ,su hatlarında bulunan pislik tutucular temizlenmeli,ekonomik ömrünü tamamlamış cihazlar yenileri ile değiştirilmelidir.
Yukarıda belirtilen periyodik bakımlara ilave olarak ,sistem genel revizyona alınıp ,tüm elektrik ve mekanik aksaklıkların kontrolleri yapılmalı,arızalı yada arızalanması muhtemel parçalar hizmetin aksamaması için değiştirilmelidir.
-yangın hidraforu ,pompaları kumanda – kuvvet sistemleri ve su depolarının görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
yangın hidraforları; binanızın değişik noktalarına yerleştirilmiş ihbar sistemlerinden aldığı ikazlar doğrultusunda ,yangın sistemi su tankında bulunan suyun pompalar vazıtasıyla basınçlandırılarak ,yangın su tesisatına su sağlayan emniyet cihazlarıdır.
Bu cihazlar görevi itibarı ile her an çalışmaya hazır tutulmalıdır.
Yangın hidraforları ve depoları;

günlük olarak ; sistemde oluşması muhtemel su kaçakları ,su ve basınç seviyeleri , ses ,gürültü vb.istenmeyen olumsuzluklar Gözlemlenmelidir.

Aylık olarak ;sistemin kumanda ve kuvvet elemanları,genleşme tankında bulunan hava yada azot seviyeleri, control edilmelidir.

Altı aylık olarak ;sistemin genel kontrolü yapılmalı ,sistem olası yangınlara karşı test edilmeli,su deposunda oluşması muhtemel bakteri vb. istenmeyen partiküller temizlenmeli dezenfeksiyonları yapılmalıdır.elektrik panolarında oluşması muhtemel aksaklıklar kontroledilmelidir.

kullanım suyu, su deposu ve hidraforu pompaları kumanda – kuvvet sistemleri görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
Kullanım suyu hidraforları; binanızın değişik noktalarında, ihtiyaç duyulan basınçlı suyu, su deposunda bulunan suyun pompalar vazıtasıyla basınçlandırılarak, temini sağlayan otomatik basınçlı su sistemidir.
Bu cihazlar görevi itibarı ile heran çalışmaya hazır tutulmalıdır.
Kullanım suyu, hidraforları ve su depoları;

Günlük olarak; sistemde oluşması muhtemel su kaçakları, su ve basınç seviyeleri, ses, gürültü vb.istenmeyen olumsuzluklar Gözlemlenmelidir.


Aylık olarak ; sistemin kumanda ve kuvvet elemanları,genleşme tankında bulunan hava yada azot seviyeleri, control edilmelidir.su hattıüzerinde olan flitreler temizlenmelidir.


Altı aylık olarak ; sistemin genel kontrolü yapılmalı ,sistemin basınç kontrol testi yapılmalı su deposunda oluşması muhtemel bakteri vb. istenmeyen partiküller temizlenmeli dezenfeksiyonları yapılmalıdır.elektrik panolarında oluşması muhtemel aksaklıklar kontroledilmelidir.
5- tavan ve yer tipi fancoil cihazı görevleri , yapılması gereken bakımlar:

tavan ve yer tipi fancoil cihazları; ısıtma ve ya soğutma santrallerinden gelen ısıtıcı veya soğutucu akışkanları ,mahalden yada dış ortamda aldığı hava ile ısıtılması ,soğutulmasını sağlayan teknik konfor cihazlarıdır.

Fancoil cihazlarında yapılması gereken bakımlar:

Fancoil cihazları ;ihtiyaç duyulan havanın ısıtılması ve soğutulması prensipiyle çalışması nedeni ile klima santralleri gibi bakteri üremesine müsait cihazlardır.

Bu nedenle bu cihazların bulunduğu alanlarda ;sağlık açısından hijyene önem verilmelidir.
Bundan dolayı fancoil cihazları ;


günlük olarak ; ;sistemde oluşması muhtemel su kaçakları ,su ve hava basınç seviyeleri , ses ,gürültü vb.istenmeyen olumsuzluklar Gözlemlenmelidir.


Haftalık olarak;elektrik - mekanik kumanda ve kuvvet elemanlarında olabilecek aksaklıklar kontrol edilmeli, su hatlarında oluşabilecek tortu korozyonlu su ,balçık vb. Istenmeyen partiküller bülöf vanasından bülöf yapılmak sureti ile gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
Sistemden geçen havayı temizleyen temiz hava flitreleri uygun yöntemlerle temizlenmeli biriken toz vb. partiküllerden arındırılmalıdır.

Aylık olarak ;fancoil cihazında bulunan ,ısıtma - soğutma serpantinleri ,temiz hava flitreleri,ve cihaz hücreleri, fan kanatcıkları Quat bazlı dezenfektanlarla temizlenerek dezenfeksiyonları yapılmalıdır.
Üçer aylık olarak ;sistemin temiz hava flitreleri control edilmeli .ekonomik ömrünü tamamlamış temiz hava flitreleri yenileri ile değiştirilmelidir.
Altı aylık olarak ;sistemin mevsim geçişine bağlı ayarları yapılmalı ,su hatlarında bulunan pislik tutucular temizlenmeli,ekonomik ömrünü tamamlamış cihazlar yenileri ile değiştirilmelidir.
Yukarıda belirtilen periyodik bakımlara ilave olarak ,sistem genel revizyona alınıp ,tüm elektrik ve mekanik aksaklıkların kontrolleri yapılmalı,arızalı yada arızalanması muhtemel parçalar hizmetin aksamaması için değiştirilmelidir.

Bahçe sulama su deposu ve hidraforu ile pompaları kumanda – kuvvet sistemleri görevleri ve yapılması gereken bakımlar:

Bahçe sulama hidraforları; binanızın değişik noktalarında, bulunan bitkilerin sulanması amacıyla , su tdeposunda bulunan suyun pompalar vazıtasıyla basınçlandırılarak , temini sağlayan otomatik basınçlı su sistemidir.
Bahçe sulama suyu, hidraforları ve su depeoları;

günlük olarak ; sistemde oluşması muhtemel su kaçakları ,su ve basınç seviyeleri , ses ,gürültü vb.istenmeyen olumsuzluklar Gözlemlenmelidir.


Aylık olarak ; sistemin kumanda ve kuvvet elemanları,genleşme tankında bulunan hava yada azot seviyeleri, control edilmelidir.su hattıüzerinde olan flitreler temizlenmelidir.


Altı aylık olarak ; sistemin genel kontrolü yapılmalı ,sistemin basınç kontrol testi yapılmalı su tankında oluşması muhtemel bakteri vb. istenmeyen partiküller temizlenmeli dezenfeksiyonları yapılmalıdır.elektrik panolarında oluşması muhtemel aksaklıklar kontroledilmelidir.
Bahçe sulama sistemlerine kış dönemlerinde ihtiyaç olmaması ve de donma tehlikesi olduğundan ,sistemde bulunan su boşaltılmalıdır.daha sonra sisteme hava basılmalı,böylece ölü nokta olarak tabir edilen noktalardaki kalıntı sularında tam olarak boşalması sağlanmalıdır.böylelikle sistem kış donmalarına bağlı patlamalardan korunmalıdır.

chiller soğutma grubu sistemleri görevleri ve yapılması gereken bakımlar:

chiller soğutma grupları binalarınızın soğutulmasını sağlayan merkezi soğuk su üreten soğutma santralleridir.
chiller soğutma gruplarında elde edilen soğuk su binalarınızın değişik mahallerinde bulunan ; merkezi Klima santralleri ve fancoil olarak adlandırılan çevrim santrallerine gönderilmektedir.böylece çevrim santralleri yardımıyla gerekli birimlere ihtiyaç durumuna göre, soğuk hava olarak gönderilmektedir.
chiller soğutma grubun da yapılması gereken bakımlar:

günlük olarak ;sistemin çalışma durumu (ses,su ve gaz kaçakları vb). Gözlemlenmelidir.
haftalık olarak; sistemde yağ ve gaz kaçağı kontrolü yapılmalı, kondanserin üzerinde pislikler temizlenmelidir,gaz ve yağ basınçları konrol edilmelidir.kompresörün yağ seviyeleri kontrol edilmlidir.

aylık olarak ; haftalık bakımda ki yapılması gereken işlemler tekrarlanmalı,kondanser serpantinleri,uygun temizlik kimyasalları ile temizlenmelidir.cihazın yeterli soğutma yaptığı control edilmelidir.kompresör motorunun kalkış akımları control edilmelidir.

mevsim geçişlerinde ; sistem mevsim sonu duruş veya devreye alış şartlarına uygun olarak gazları toplanmalıdır.kış dönemlerinde donmalara karşı soğuk su tesisatı antifiriz sıvısı ile korunmalıdır.
sistem mevsim başlangıcında devreye alınır iken soğutma grubunun ;kompresör yağları,drayerleri değiştirilmelidir.
yılda bir defa; sistemin elektrik,elektronik ve mekanik aksamlarının genel kontrolleri yapılmalıdır. Yıllık bakım sezon başlangıçlarında yapılmalıdır.böylece sistemdeki uzun duruşlardan kaynaklanan aksaklıklarda giderilmelidir.elektrikli aksamlar kontak temizlik sıvısı ile temizlenmelidir.

vrf split klima cihazı görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
vrf split klima cihazların;ilgili alanların sıcak- soğuk ihtiyacına gore mahlerin ısıtılmasını yada soğutulmasını sağlayan 1 dış unite den çok sayıda iç unite cihazını nın çalışmasını sağlayan multi klima cihazlarıdır.
vrf split klima cihazlarında da yapılması gereken bakımlar:

günlük olarak ;cihazların ihtiyaç durumuna göre,kumanda sistemlerinin çalışıp çalışmadığı control edilmelidir.cihazın dış ünitesinde istenmeyen gürültü vb. Aksaklıklar gözlemlenmelidir.
haftalık olarak; ;elektrik - mekanik kumanda ve kuvvet elemanlarında olabilecek aksaklıklar kontrol edilmeli,.
hava flitreleri uygun yöntemlerle temizlenmeli biriken toz vb. partiküllerden arındırılmalıdır.

aylık olarak ;haftalık temizlik işlemlerine ilave olarak, klima sisteminde bulunan ,evaparatör serpantinleri ,temiz hava flitreleri, fan kanatcıkları Quat bazlı dezenfektanlarla temizlenerek dezenfeksiyonları yapılmalıdır.cihazın dış üniteleri uygun twmizlik sıvısı ile kir ve tortudan arındırırlmalıdır.

yılda bir defa; yılda bir defa; sistemin elektrik,elektronik ve mekanik aksamlarının genel kontrolleri yapılmalıdır. Elektrik ve elektronik aksamlar kontak temizlik sıvısı ile temizlenmelidir.

- Sıcak su boyleri (akümülatör tankı) görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
sıcak su boyleri bina içindetemizlik amacıyla ihtiyaç olan sıcak suyun temini amacıyla kullanılır.
günlük olarak ; sistemde oluşması muhtemel su kaçakları ,su ve basınç seviyeleri , ses ,gürültü vb.istenmeyen olumsuzluklar Gözlemlenmelidir.

haftalık olarak; kumanda ve kuvvet elemanlarında olabilecek aksaklıklar kontrol edilmeli,boyler tankında oluşabilecek tortu korozyonlu su ,balçık vb. Istenmeyen partiküller bülöf vanasından bülöf yapılmak sureti ile gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
yılda bir defa; sistemde oluşması muhtemel kireç , korozyon vb. istemmeyen partiküllerin temizliği için ,kimyasal temizlik işlemine tabi tutulmalıdır.

-çatı aspiratörü görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
Çatı aspiratörleri ;ilgili mahallerdeki havanın tahliye edilerek yenilenmesini sağlayan cihazlardır.
haftalık olarak; aspiratörün hava çekiş debileri kontrolleri yapılmalıdır.
aylık olarak ; cihaz ın motor akımları ölçülmeli toz ve partiküller temizlenmelidir.elektrik kumanda ve kuvvet aksamları kontrol edilmeli,cihazda oluşan istenmeyen partiküller temizlik solventleri ile temizlenmelidir.

- yüzme havuzu ,denge tankı ve havuz flitre sisteminde yapılması gereken bakımlar:

Günlük olarak ; havuz Gün sonu ilaçlama yapılmalı, Sabah yüzme havuzu girilmeden önce sirkülasyon pompası ve seçici vana vazıtasıyla su hattı süpürme işlemi yapılıp , temizlenmelidir. Maksimum 2 hafta da bir defa ters yıkama ardından düz yıkama yapılmalıdır. Filtrede biriken pislikleri ve tortuları süpürgeden sonra atmak gereklidir.
Sistem şartlandırma kimyasalları control edilmeli ihtiyaç gerenlerin dolumları ilgili tanklara yapılmalıdır.sistem suyundan numune alınıp; ph ‘I kontrol edilmelidir.


haftalık olarak; Maksimum 2 hafta da bir defa ters yıkama ardından düz yıkama yapılmalıdır.günlük testlerin yanı ısra sitemdeki klor oranıda kontrol edilmelidir.

aylık olarak; havuz sisteminin pompa flitre vb. aksamlarında biriken ve su ile temizlenemeyen kirlilikler havuz temizlik kimyasalları ile temizlenip dezenfeksiyonu yapılmalıdır.havuzlarda klor oranı en az ayda bir ölçüp, değeri 80mg/L'nin altındatutulması gereklidir.aylık bakımlarda havuz suyunda ; Toplam Alkalinite, Kalsiyum Sertliği, Stabilizatör - siyanürik asit, TDS - Toplam çözünmüş Maddeler control edilip gerekli ise müdakaleler yapılmalıdır.
Altı ayda bir ; sistemin denge deposu ile tüm mekanik tesisat ve aksamları kontrol edilip kirlilik görülen noktalar temizlenip dezenfeksiyonunun yapılması gerekir.
- Nem cihazı görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
Nem cihazları;mahal havasında istenilen nem oranının klimalar vazıtası ile ayarlanması için kullanılan iklimendirme yardımcı cihazlarıdır.hizmet binalarınızın ilgili alanlarında bulunan nem cihazları sıcak buharlı nem cihazları olup,cihaz içine alınan suyun yüksek ısılarla ısıtılıp buhar elde edilme sistemine göre çalışır.
Nem üretim cihazlarında yapılması gereken bakımlar:
Günlük olarak ; cihaz su seviyeleri,ısıtı kontrolleri,buhar çıkış hortumları kontrolleri yapılmalıdır.
Aylık olarak : buhar sisteminin tankında oluşan kireç vb. Istenmeyen partiküller çözücü kimyasallarla temizlenip ,quat bazlı dezenfektanlarla dezenfeksiyonunun yapılması gerekir.
Üç aylık periyotlarda;günlük ve aylık periyotlarda yapılacakişlemlere ilaveten sistemin tümelektrik aksamları kontrol edilmelidir.cihazın kumanda ve kuvvet hatlarında bulunan elektrik ve elektronik aksamlar temizlik solventleri ile yıkanması gerekir.

Otomasyon sistemleri görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
Otomasyon sistemleri ;binada bulunan muhtelif cihazların ,tasarruflu çalışması için mikro işlemci sistemlerle kontrolünün sağlandığı dijital cihazlardır.
Otomasyon sistemlerinde yapılması gereken bakımlar:
Aylık periyotlarda :
Otomasyon merkez kontrol cihazına bağlı olan sinyal bidiren problar solvent bazlı temizlik kimyasalları ile temizlenerek cihazın kararlı çalışması sağlanır

.şartlandırma (arıtma)su sisteminin görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
Şartlandırma su sistemi; Şebeke suyunda bulunan su sertliğini yaratan istenmeyen partikül olarak nitelendirilen minerallerin filtre edilmesi sistemidir.
Şartlandırma su Sistemlerinde yapılması gereken bakımlar:
Haftalık periyotlarda; sistemin rejenerasyon tuz tanklarında tuz kontrolü ve çıkış suyunun serlik analiz yapılmalıdır.
Aylık periyotlarda; çıkış suyunun: serliği, Ph I, iletkenliği ölçülmelidir.otomatik kontrol ünitesinin motorlu vana kontrolleri ve temizliği, pünomatik valflerin bakımları, sistemin giriş çıkış basınç kontrolleri, tuz tankının temizliği, tuzlu su emiş basınç kontrolleri yapılmalıdır.

Elektrik panoları, kumanda ve kuvvet tesisatları görevleri ve yapılması gereken bakımlar:
Elektrik panoları;tüm elektrikli cihazların kumanda va kuvvet hatlarının enerji beslem eüniteleridir.
Elektrik panoları, kumanda ve kuvvet tesisatları Sistemlerinde yapılması gereken bakımlar:
Elektrik panolarındaki sigorta, kontaktör, şalterler, bağlantı aksamları; aylık periyotlarda; ısınma, yanma gibi problemlere karşı kontrolleri yapılmalıdır.cihazlarda toz, yağ vb. Partiküller oluşmuşsa kontak temizleme solventleri ile temizlenmelidir.
Soğuk hava deposunda yapılması gereken bakımlar:
Soğuk hava depoları, Bilindiği üzere gıda maddelerinin muhafaza edildiği, cihazlardır.bu sebeple cihazın sağlıklı çalışması ve cihaz içeirsinde bakteri ürememesi önemlidir. Bu nedenle ;
Aylık periyotlarda;
Cihazın kondenser sistemi; kir, yağ vb.partiküllerden kondenser temizleme kimyasalları ile temizlenmelidir.
Soğutucu, gaz boru hatlarında gaz kaçağı arama dedektörleri ile, gaz kaçağı kontrolü yapılmalıdır.
Soğutucu sisteminin soğutma değerleri control edilmelidir.
Sistemin soğutucu bölümünde bakteri üremelerine karşı Quat bazlı dezenfektanlarla dezenfeksiyonu yapılmalıdır.

- Jenaratör sisteminde yapılması gereken bakımlar:
Aylık periyotlarda;
Jenaratörün yakıtı kontrol edilmeli eksiklikler ilgililere bildirilmelidir.
Akülerin, suyu asit oranları kontrol edilmeli gerekirse ilave edilmelidir.
Motor soğutma suyu ve antifiriz oranı kontrol edilmeli, eksilen miktar tamamlanmalıdır.
Mazot ısıtıcısı ve yağ ısıtıcıları kontrol edilerek arızalı olanlar değiştirilmelidir.
Yıllda bir defa;
Jenaratörün, radyatöründe oluşması muhtemel yağ, toz vb. Partiküller kir ve yağ çözücü temizlik kimyasalları ile temizlenmelidir.
Motor bölümünün yağı sisteme uygun yağla değiştirilmelidir.
Sistemin; yağ, mazot ve hava flitreleri sisteme uyumlu yedekleri ile değiştirilmelidir.
Transfer şelterleri ve elektrikdonanımları kontak temizleme solventleri ile temizlenmelidir.

- Sıcak su ve soğuk su sirkülasyon pompalarında yapılması gereken bakımlar:
Isıtma ve soğutma sisteminde suyun haratini sağlayan pompa sistemleri; aylık periyotlarla;
Su kaçak kontrolleri yapılmalıdır.
Salmastra aksamlarında sızdırmazlıkları sağlanmalıdır.
Rulmanlarında arıza olanlar yenileri ile değiştirilmelidir.
Motor akımları ölçülerek olası aksaklıklar giderilmelidir.

ısıtma ve soğutma mekanik tesisat sistemine dozaj pompası sisteminde yapılması gerekenler.
Dozaj sistemi ;ıstma ve soğutma sisteminde korozyon ve kireç oluşumunu enğellemek için kurulmuş kontrol ve koruma mekanizmalarıdır.
Bu sisteme ;sistem suyunda istenmeyen oluşumların engellenmesi için gerekli olan kimyasal dozaj sıvıları temin edilmek zorundadır.
Bu kimyasal sıvılar;anodik ve katodik ürünlerden imal edilmiş,oksijen bağlayıcı ürünler içeren ,içeriğinde çevreye ,insan sağlığına zaralı ürünler içermeyen kimyasallardan oluşmalıdır.
Bahsi geçen ürünler.haftalık periyotlarla ;
sisteme enjekde edilmesi sağlanmalıdır.
Sistem suyundan numune alınarak ihtiyaç durumuna göre gerekli analizleri yapılıp gerkli bülöf ve dozlaması yapılması sağlanmalıdır.



Mutfak davlunbaz ve aspiratör sistemlerine yağ temizliği yapılması.
Davlunbaz sistemine aylık periyotlarla;
İnsane sağlığına zararlı ürünler içermeyen ,yumuşak metallere zarar vermeyen,yağ çözme gücü yüksek temizlik sıvıları ile temizlik ve hijyeni sağlanmalıdır.
kanalizasyon logar sistemine , iç temizliği temizliği yapılması.
Altışar aylık periyotlarla ;
Kanalizasyon hatları açılıp, kaba pislikler temizlenmelidir.
Sistemde olası tıkanıklıklar, kanal açıcı temizlik kimyasalları ile temizlenerek temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.
haşere ilaçlaması yapılması gereken bakımlar

Yetkili amirlerin belirlediği gün ve saatlerde yılda 12 defa ;
İnsane sağlığına zararlı ürünler içermeyen kokusuz,haşare ilaçları ile belirlenen alanlar ilaçlanmalıdır.
çatı süzgeç ısıtıcılarının bakımlarının yapılması gereken bakımlar

Çatı süzgeç ısıtıcılarının;
kış sezonlarında on beşer günlük periyotlarla; kontrolleri yapılmalıdır.
Arızalı olan ısıtıcılar yenileri ile değiştirilmelidir.
Isıtıcılardan tehlike arz edenler için gerekli tedbirler alınmalıdır.

elektronik dimmer sistemi bakımlarının yapılması gereken bakımlar
Dimmer sistemindeki ilgili alanlar; aylık periyotlarla;
Elektronik aksamlara zarar vermeyen kart temizle solventleri ile temizlenmelidir.

Kesintisiz güç kaynağı sistemlerinin bakımlarını yapılması gereken bakımlar

Güç kaynaklarına aylık periyotlarda :
Aküler koontrol edilmeli,
Çekilen akımlar kontrol edilmeli
Cihaz içlerinde biriken toz ve benzeri pariküller temizlenmeli
Elektronik kartlar kontak temizleme sıvıları ile temizlenmeli


şömine de bakımı yapılması gereken bakımlar

Şömine üçer aylık periyotlarla;
Baca hattında tıkanıklık kontrolü yapılmalı
Baca çekişleri control edilmelidir.



araç girişi hidrolik kapıların bakımlarının yapılması

Hidrolik kapılar aylık periyotlarla:
Kapıların çalışmaları konrol edilmeli
Hidrolim motorların çekdiği akımlar kotrol edilmeli
Tank haznesindeki hihrolik sıvısı control edilmeli eksilenler tamamlanmalı
Basınç tankı ile piston arası hortumların sızdırmazlığı control edilmeli
Sıvı hattı flitreler temizlenmeli


otomatik motor sistemli garj kapısı bakımlarının yapılması
Garaj kapılarının üçer aylık periyotlarla:
Elektrik motorların akımları ölçülmelidir
Mekanik aksamlarda oluşabilecek deforme olmuş mekanizmaların tespiti yapılmalıdır
Kumanda ve mekanik aksamları temizlenmelidir.

Duvar tipi garaj ısıtma apereyi ;

Üçer aylık periyotlarda :
Apereylerin mekanik aksam flitreleri temizlenmelidir.
Fan motorlarının akım kontrolleri yapılmalıdır
Serpantin kanatcıklarında ki istenmeyen partiküller temizlenmelidir.


Yangın ihbar sistemi veyangın söndürme tüpleri için yapılması gereken bakımlar

Yangın söndürme tüpleri yönetmelikler doğrultusunda dolumları yapılmalıdır.
Dolumu yapılmış tüpler kaçak kontrolleri yapılmalıdır.
Dolum tarihi takip edilerek dolumu yapılması gerekenler doluma gönderilmelidir.
çevre aydınlatma sisteminde yapılması gereken bakımlar

Çevre aydınlatma sisteminde;

Günlük aydınlatmalar kontrol edilmeli, patlak ampüller değişilmelidir.
Elektrik kumanda şalterleri kontrol edilmelidir.
Üçer aylık periyotlaral elektrik hatlarında toprak kaçak kontrolleri yapılmalıdır.

Bakım sırasında kullanılacak temizlik kimyasalları;
1. Hizmet binızda bulunan cihazların durumuna göre bakım sırasında temizleyici,yağ çözücü,dezenfekte edici temizlik ürünleri ve solventler kullanılmalıdır.
2. Kullanılacak ürünler bakım sırasında kuruluşunuz tarafından temin edilecek veya kuruluşunuz talebi doğrultusunda yüklenici firma tarafından ücreti mukabilinde temin edilecektir.
3. Sistemdeki arızalar periyodık bakım sırasında giderileceğinden ayrıca bir bakım ücreti talep edilmeyecektir.
4. Yapılan her bakım veya arıza giderilmesi sonrasında, servis formu ve detaylandırlmış arıza bakım formu imza karşılığında bildirilecektir.
5. Kullanılacak temizlik kimyasalları bakım sırasında ve sonrasında kurumun stratejık önemi ve hassasiyeti göz önünde bulundurularak insan sağlığına zararlı, solunum yollarını ve cilt tahrişine neden olmayacak ayrıca yumuşak metallere zarar vermeyecek ürünlerde seçilmesi gerekmektedir.
6. Kullanılacak dezenfektanlarda gram (+) ve(-) bakterilerde etkili olacak quat bazlı dezenfektanlardan seçilecektir.


........... kuruluşuna verilen ........... ın raporundan alıntı.


arkadaşlarında belirttiği gibi tam olarak cihazlarınızı bilmediğimden net olarak bir şeyler yazamıyorum.umarım bu bilgiler işinize biraz ışık tutar.
 
Erolbin ve cncarastırma çok teşekkür ediyorum verdiğiniz aydınlatıcı bilgiler için.Birde sizden ricam,dün bir konu daha açmıştım,çabuk bağlantı kaplinleri isminde.O konu hakkında yardımcı olabilecek misiniz bana?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst