Meger nedir? Megerler nasıl çalışır?

Merhaba,

"Meger nedir?" sorusunu görünce yazmadan kalamadım:

Megger bir markadır ve Türkiyede Meger olarak terimleşmiştir.
Meger denildiğinde genelde izolasyon test cihazları veya Toprak direnci test cihazları kast edilir (Toprak Megeri)

Bu arada TEDAŞ Topraklama Yönetmeliğinde 5 ohm, 2 ohm bulamadım. Kaçıncı sayfada olduğunu bilen varmı?
Başka bir başlıkta belirttiğim gibi olması gereken Topraklama direnci duruma göre hesaplanmalıdır.

Kaynak
ETO İstanbul Topraklama Yönetmeliği:
www.etoist.org.tr/topr.doc
Sayfa 30


tedaş şartnamesinde topraklama değerinden bahsedilmiyor, topraklama direnç değeri, yükün çektiği akım ve bu yüke bağlı sigorta değerine göre biçimlenir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merheba;
Meger TEDAŞ şebekelerinde ve özel müşterilerde kullanılan İşletme ve koruma topraklamalarının elektrotlarının toprak ile olan direncini ölçen cihazlardır.

Topraklama direnci yüksek olan tesislerde sigorta ve kesici açmaları olmaz dolayısıyla arıza büyük hasarlara neden olur.

TEDAŞ Topraklama yönetmeliğine göre;
Koruma toprakalama direnci:5 ohm
İşletme topraklama direnci:2 ohm

Altında olmak zorundadır.

Bahsettiğiniz topraklama yönetmeliğini paylaşır mısınız?
Topraklama direnci yüke ve topraklanan techizatın yerine ve işletmesine göre değişir.
 
Toprak direnci ölçüm ve test cihazımın kabloları ve ölçüm kazıkları kayıp. Bu aksesuarları temin edebileceğim bildiğiniz bir firma var mı?

Kendim yapsam, CAT II yalıtım sınıfı kabloyu nereden temin edebilirim?
 
Merhabalar,
Emin olmak için soruyorum:
Elektrikçi geldi topraklamada sorun olduğu için, fakat elindeki cihazla faz-toprağı ölçttü 216 gördü sonra nötr-toprağı ölçttü sanırım 0 çıktı.
Bana göre o cihaz multimetre idi, emin olmak sizlere soruyorum, o cihazın meger olma ihtimali var mı?
Teşekkürler.
 
Çok ilginç bir konu olmuş.

İnsanlar defalarca meğer bir markadır yazmış ama sanki hiç yazılmamış gibi tam 9 sayfa meğer şunu yapar bunu yapar tartışması yapılmış.

Bende tekrar yazayım.

Meger bir markadır ve ilgili markanın test ve ölçümlerde kullanılabilecek çok sayıda ürünü vardır.

MEGER BİR MARKADIR

Kolay gelsin...
 
Doğru olan bir ifade; "MEGER marka Test Ölçüm Cihazı" tam olarak ne iş yapar? şeklinde sorulmuş olmalıydı, yani doğrudan doğruya "MEGER" nedir?" şeklinde bu olmamalıydı. O zaman bir cihaz markası şeklinde değil, belirli bir görevi (işlevi) yapan ve hiç bilinmeyen (!) bir cihaz akla hemen gelmiş oluyor, bu doğrudur. Normal multimetrelerin hassasiyetinin yetmediği şartlarda (Kablo yalıtkanlık direncinin ve topraklamanın çok sağlıklı ölçümü gibi) bazen MEGER'i çok yakından herkesin çok iyi bildiğini farzederek, çoğu zaman bizler de sadece "Bir MEGER" le ölçüm yaparak daha kesin sonucu alırsınız.." ifadesini yanlış olarak kullanıyoruz, ancak sadece bu markaya özgü olmayan cihazı yakından tanımayıp hiç bilmeyenler açısından bu ifade doğru değildir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
megger çeşitli ölçü aletleri üreten bir firma. kendi klasmanında bilinirliği oldukça yüksek bir marka. ''izolasyon direnci testi'' veya ''yalıtım direnci testi'' dünyanın bir çok yerinde ''megger testi'' olarak da anılmakta. sanırım bizdeki kavram karmaşası bundan kaynaklı.
 
Herkes yazmış bende eklemek isterim.
"Megger" bir marka adıdır. Ancak meger diye tabir ettiğimiz cihazlar ise ölçü aleti olarak geçer. Evet ismini Megger markasından almıştır.
Megerleri de aslında ayırmak lazım. Birincisi Toprak Megeri (Toprak Direnci Ölçer), ikincisi ise İzolasyon Megeri (Yalıtım Test Cihazı). Bu iki farklı kategori tamamen farklı ölçümler yapar.
  • Toprak megerleri (Örn: ERT-S Toprak Megeri), toprak özgül direncini veya bir tesisatın topraklamasını ölçmek için kullanılır. Kazıklı ve Prizden olmak üzere genel olarak ikiye ayırabiliriz.
  • İzolasyon megerleri ise, cihazın özelliğine bağlı olarak genelde 500V test geriliminden başlayıp 10kV'a ve daha üstüne kadar çıkan test gerilimleriyle birlikte bir çok alanda yalıtım testi yapmak için kullanılır.
Umarım az da olsa açıklamaya katkımız olmuştur.
Bu tip cihazlar için Cenkay Test Ölçü Aletleri firmasının da cihazlarını inceleyebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst