Maziye Ait Aklımızda Kalan Küçük Güzellikler

Cocuklugumun gectigi ilce gercekten ilgincti.

Yagmur yagdiginda sehrin heryerinde goletler olusurdu. Abartili sayida kara kara kurbagalar gorunmeye baslar 30..40 metre uzunlugunda bagirsak gibibir nesne icinde siyah siyah noktaciklardan olusan yumurtalar birakirlardi. Bir sure sonra goletlerin icinde kurbagalarin baligi andiran yavrulari cikar gun be gun kurmagalarin buyumelerine tanik olurduk. Abartmiyorum belki milyonlarca kurbaga yavrusu ilcenin bu goletlerinde yasardi. Fakat goletler yavas yavas su kaybetmeye baslar ve nihayetinde camur goletlerine donusurdu. Halen balik gorunumlu yavrular camurlarin icinde kivranirlar en sonunda goletler tamamen kurur ve daha kurbaga sekline donusemeden olurlerdi. Milyonlarca yavrudan herhalde 100 tanesi ancak hayatta kalirdi diye tahmin ediyorum.

i


i
doğanın başarısı, (neslin devamı halinde) üst omurgalılarda yüksek seviyeye çıktıkça yavru sayısı düşer. alt omurgalılar dediğimiz seviyede kg başına yaklaşık 150.000 yumurta veya yavru adayıdır. burada başarı yani neslin devamı bir sonraki nesile kadar %1,5 gibi bir rakamdır. ve bu rakam çok büyük bir başarıdır. sağlıklı ve güçlü olan sağ kalır ve neslin devamını sağlar.
 
Türkiye çok daha yuksek teknolojik özelliklerini kullandı eşeklerin. Mesala mayın dedektörü olarak, mühendis yokluğunda en elverişli yol güzergahı planlamacısı olarak..🙂
Hocam mesajını dehşet içinde okudum. Bitirince ohhhh çektim. İyi ki başka bir özelliğine gelmedi sıra.
 
TRT 1 ın siyah beyaz ve tek kanal döneminde kullanılan anten. Bunun daha sonra TRT 2 yayını için bulaşık sepeti gibi olanları çıkmıştı. Babam o yıllarda TRT 2 izleyebilmek için her türlü anten-yükseltici kombinasyonu deneyip bir türlü yayını izlemeyi başaramamıştı. En son hurdacıdan kocaman bir aliminyum otobüs jant kapağı alıp anten yapmıştı. Yoldan geçenler görünce bu ne falan diyordu. Gene olmadı gene olmadı.
10-A.webp
 
TRT 1 ın siyah beyaz ve tek kanal döneminde kullanılan anten. Bunun daha sonra TRT 2 yayını için bulaşık sepeti gibi olanları çıkmıştı. Babam o yıllarda TRT 2 izleyebilmek için her türlü anten-yükseltici kombinasyonu deneyip bir türlü yayını izlemeyi başaramamıştı. En son hurdacıdan kocaman bir aliminyum otobüs jant kapağı alıp anten yapmıştı. Yoldan geçenler görünce bu ne falan diyordu. Gene olmadı gene olmadı.
Ekli dosyayı görüntüle 114982
o dönemleri çok iyi hatırlıyorum, ben o işlerden anlamadığım için parama geçer sözüm deyip işi bilene yaptırıyordum. o dönemde çok güzel para kazanıyordum. işçi yövmiyesi 100 ₺ iken ben günde 500 ₺ kazanıyordum. (örnekleme amaçlı ama güzel paralar kazandım).
 
Ruzgardan arada bir anten donerdi.
Bu anten yuzunden babamla dama cok ciktik. Babam catida. Ben catiya cikan merdivende annem asagida.

Baban sor bakalim oldumu?
Ben asagiya bagiriyorum oldumu anne?
Annem bagirir cevir cevir.

En nihayetinde karincali da olsa bir seyler cikardi.

Bu olay iki uc gune bir tekrarlanirdi. Apartmanda 8 daire var. Birinden biri antene ayar cekerdi.

Oldumu, olmadi, cevir cevir, dur ger cevir tamam oldu oldu....

Anten ayarlayacagim diye catidan dusup orasini burasini kiran hatta olen cok olurdu o donem.
 
Bir de her buldugu metal parcasindan medet umanlar olurdu. Antenin orasina burasina takilmis tencere kapagi ilave metal parcalari.

Sehir catilari ucebe goruntusunden cok cirkin gorunurdu.

70'lerde Ankara'dan uzak sehirlere yayin cok zayif ulasirdi. Daha aktarma istasyonlari falan yoktu.
TV ekrani karincali goruntu arada bir netlesir sonra goruntu karincalarin arasinda hayal meyal kalirdi.

O donemde beynimiz inanilmaz gelismistir. Karincali ekranin icinden goruntuyu hayal gucunle cekip filtreleyeceksin.

Abartmiyoum ekranda goruntu falan yok belli belirsiz. Her yer karinca.

Birde renkli cam cilginligi vardi. TV ekraninin onune renkli seffaf bir kapak takilir boylece goruntu siyah beyaz degil mesela kirmizi siyah izlenirdi.

Biz bu konuda sansliydik. TV onundeki camin ust kismi mavi,orta bolgesi sari, alt kismi yesil. Bu sekilde izlerken bazen goruntu ile renkler uyusur rennkli TV izliyormusuz gibi olurdu.

Ustun koru baktim ama internette goremedim o cami.
 
Son düzenleme:
IMG_20250323_161300.webp
Bir de aynı mantıkla pazar yerlerinde alışveriş yapanların yüklerini taşıyıp karşılığında küçük bahşişler alan çocuklar olurdu. Bunun sandıklısını yaparlardı. Onun fotosunu bulamadım.
 
gürültüsü yeterdi be. tornacı akrabamız vardı, babam daha büyük tekerlek (rulman) getirirdi. inşaatlardan kalıp tahtası çalardık araba yapmak için. hey gidi çocukluk.
 

Forum istatistikleri

Konular
131,005
Mesajlar
944,679
Kullanıcılar
454,663
Son üye
Lütfiye kaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst