Matkap arızası ve motoru hakkında

Eren3553

Üye
Katılım
19 Kas 2019
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
24
Selamün aleyküm dün matkabin ucu dengesiz ve sallaniyordu seside değişmişti bende içini açıp bakmak istedim ve açtım resimdeki 1 numaralı elemanın ne olduğunu çıkaramadım trafoya benzettim anladığım kadarıyla miknatislarin ucuna + - gerilim uygulayıp motoru döndürüyor ama 1 numaranin görevini çözemedim sorunun 2 numaralı bölgede olduğu düşünüyorum dişliye bağlı olan matkap ucu biraz daha içeri girmesi gerekmiyormu? (değişik saçma kelime kullanmış olabilirim bilgim yok fazla ) herkese iyi forumlar.
IMG_20191123_121434.JPG
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1 numara Elektrik motorunun ta kendisidir.Yani matkabı çalıştıran motor orası.

2 numaradaki dişlileri net göremediğim için bir şey diyemeyeceğim ama mekanik olarak hızı düşürüp torku arttıran bir yapı gözüküyor.Burada hareket motordan mandrene direkt gitmeli normalde.Mandreni çevirdiğinizde hareket motora nasıl gidiyor ona bir bakın.Hiç bir şey yerinden oynamadan çıkmadan düzgün bir iletim varsa dişlileri yağlayın yeter.Lakin kırık yada yerinden kayma varsa dişlilerde yada diğer parçalarda onu düzeltmeden çalıştırmayın aleti.
 
Arıza tarifinize ve resimden seçebildiğim kadarı ile 2 numaradaki dişliler aşınmışa benziyor.
Alacağınız fiyat tekliflerine ve kişisel tercihlerinize bağlı olarak dişliler değişecek veya matkap yenilenecek.
 
Dişlide sorun olsa matkap ucu dönmez yada dönse bile katır kutur ses çikar. Oradaki dişli kutusu motor devrini düşürürken güç kazanmasını sağlıyor. Bu olması gereken bir durum. Matkap ucu çok hızlı dönmesi istenilmez. Devir düşer tork artar.

Burada ucun sallanması sorunu

Matkap ucu ileri geri yada yukarı aşağı hareketi yataklama sorunudur. Resimden anlaşılmıyor ama bu durum,

1 metal aksamdaki yataklama arızası : bu durum varsa bilyalı yatak yada kayar yataktaki boşluğun artması
2 plastik aksamdaki yataklama arızası : bu matkap ucunu tutan plastik gövdenin ısıdan yada kullanımdan dolayı deforme olması erimesi aşınması gibi nedenlerden boşluk yapması

nedenleri ile sorununuz oluşmuş görünüyor.
 
Oynamayan malzemeleri mümkün olduğunca sıkıştırdım resimdeki 1 ve 2 aparatlarına(kömür deniyor galiba) bağlanan kabloları lehimledim sabitlemede sıkıntı yasiyodum lehimledim oklarını gittiği yere yerleştirdim ama biraz sıkı oldu lehimden dolayı galiba tam oturdu çalışırken koku eskisinden fazla yapıyor koku önemlimi sıkıntı yasatirmi kullanımda ?
IMG_20191123_175216.JPG
 
O iki numaradaki mandrel vidalı olarak iki numaradaki büyük dişili miline geçiyor (Ayni dıurum bende de olunca, bu milinden mandreli mengeneye bağlayıp çevirip çıkararak, Koç-Taş'a yanımda götürdüm, oradaki madrelin bu mile dönerek tam uyduğunu görünce o mandreli yedek olarak satın almıştım) ve yedek parça olarak (Örneğin Koç-taş'da) bu satılıyor. Mandrel ucunun içine doğru kapanıp açılan bu üçlü ucundan biri kırılmışsa, matkap ucunu bu durumda tam olarak kavraymaz ve söylediğiniz durum oluşur. Mac & Allister 750 watt' lık matkaptan önce 1. (ilk) kullandığım, ucuz ancak matkap kalitesi pek de iyi olmayan (tetikte seri diyot var, devir kontrolü için, içini açıp gördüm, bu tetiğe basılınca diyodun kısa devresi ortadan kalkıyor ve motor tam devirde, diyot devredeyken ise yarım devirde dönüyor, devir ayarı aslında sadece iki kademeli. Markası BAN-CO İmpact (darbeli) drill (matkap) Z1J-13 2200-2800 dev7dak 13 mm matkap uç çapı yazıyorsa benim eski matkabımdır. Sokaklarda bir satıcı "ucuz matkap, çok ucuz matkabım var!" diyerek aldığım tarihlerde satıyordu bunu, iyi bir marketten aldığım bu matkabı. mandrelden sonra motorunun sarımlarında kollektör arızaı olunca yenisini Mac & Allister Koç-Taş'dan almıştım. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Aynen ucuz etin yahnisi yavan olur hesabı kalitesiz matkap, neresinden tutsan adam olmaz oyuncak ile gerçek matkap arası çakma çin işi bir ürün :mad:.
 
Koçtaşdaki ürünler benim bütçeyi aşıyor hocam matkap anlamında tüm mağazayı dolaşmadimda benim matkap Bosch marka ama 10 yıllık eski Bi matkap şimdilik işimi görüyorda yukarıda dediğim gibi kömürleri fazla sikistirdigimdan dolayı galiba, çalıştırırken koku eskisinden fazla yapıyor bu kullanımda sıkıntı olustururmu şuan sorunum bu yönde, cevap veren herkese teşekkürer zaman ayırıp cevapladilar
 
Koçtaşdaki ürünler benim bütçeyi aşıyor hocam matkap anlamında tüm mağazayı dolaşmadimda benim matkap Bosch marka ama 10 yıllık eski Bi matkap şimdilik işimi görüyorda yukarıda dediğim gibi kömürleri fazla sikistirdigimdan dolayı galiba, çalıştırırken koku eskisinden fazla yapıyor bu kullanımda sıkıntı olustururmu şuan sorunum bu yönde, cevap veren herkese teşekkürer zaman ayırıp cevapladilar
Bosch 2 ayri renkte uretimi mevcut yesil govde amatorler icin mavi govde profesyoneller icindir ikisi arasinda iscilik ve fiyat farki oldukca fazladir yesil renkli bi matkabin var koku gelmesi sargilarin isindigini ve onlarin cevresindeki recinenin isinarak koku yaymasi sonucu olusur sargilar bi sikisiklik sonucu zor donen rotoru dondurmeye calismaya calisirken isinir rotorun rahat donmesini saglamassaniz sargilar asiri isinir ve yanar buda iyi bisey deyildir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,098
Mesajlar
914,955
Kullanıcılar
449,798
Son üye
jsons

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst