Masa üstü Sigma ray arabalı cnc çalışması (togi cnc project 4)

Tek arabalı cnc bir örnek daha...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İki makinede, özellikle ilk örnek küçük ve rijit. X ekseni uzun olmadığı ve köprü rijit olduğu için tek motor ve vidalı mil ile Y ekseni hareketi sağlanabilmiş.

Benim önerdiğim "çukur" (modelin adını bilmiyorum) tipte, tek vidalı mil kullanabilmek için ve yukarıdaki gibi alttan bağlayınca, gereksiz büyük bir köprü ortaya çıkar ve köprünün rijitliğini sağlamak da zor olur.

Doğrusu hareketin yandan vidalı mil ile sağlanması, bu sefer de çift vidalı mil kullanmak zorunda kalırsınız. Eğer tek vidalı mil ve motor ile Y eksenini hareketini sağlamayı düşünüyorsanız yukarıdaki iki örneğe benzer bir köprü yapısı olmalı. X ekseninin boyu uzun olursa rijitliği yakalamanız zorlaşacaktır, Y ekseninde tek rulman kullanılacağı için zaten sıkıntılı.
 
Son düzenleme:
FEF6JG5J34PK33K_MEDIUM.jpg


Bu makinayı örnek alayım diyorum.Bu arkadaş Y ekseninde tek motor kullanmış.Ama motoru büyük.Benim elimde sıfır 3 adet motor var Nema23 Tork internet baktığımda 2.3NM gösteriyor.Motor mili 8mm değil.6.3mm idi yanlış hatırlamıyorsam.Sonuç olarak 500x700 ölçülerinde olacak tezgahta y ekseninde 2 motor kullansan beni kurtarırmı?Ne dersiniz?
 
Benin bu cnc x:500mm y:700mm gibi olacak.X ve y'de Kramiyer dişli ve pinyon kullanayım diyorum.Ne dersiniz?
 
Vazgeçtim kramiyerden...
 
kramiyer aslında toz vs karşı iyi oluyor. Gördüğüm 3 metre makinaların çoğu artık kramyer. Ama yay sistemi mi yapmışlar bilemiyorum.

Küçük makinada bence kramyere gerek yok. Hız istiyorsa o ayrı tabi.
 
Küçük makinalarda vidalı mil daha sağlıklı olur. Mesafe uzadıkça sarkma yaptığı için belli bir ebatın üzerinde vidalı mil tercih edilmez. Edilse bile kalınlığı arttırmak gerekir. Senin makinanda 15lik 20lik vidalı mil iş görürken 2 metre ve üzerinde vidalı mil kalınlığının artması gerekir. Örneğin benim bir projemde 1700mm eksende 30mm vidalı mil kullanmıştı yüksek hızlarda mil salınma yapıyor ve belli bir hızın üzerine çıkamıyordum.
Yay sistemide hızlı ve güçlü makinalarda tercih edilmez. Ray ve krameyer arasında paralellik kusursuz şekilde sağlanır ve pinyon sabitlenir.

Projenizde başarılar ve kolaylıklar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst