Mıknatıslanma akımı ve bu akımın bağlantı gruplarına göre değişimi

ACDCfatih

Üye
Katılım
22 Tem 2008
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar transformatörlerde mıknatıslanma akımı nasıl oluşur?Nelere bağlıdır?Grafiği nasıl elde edilir?Transformatör bağlama gruplarındaki önemi ve değişimi nedir?

Bu sorulara çok uzun zamandır cevap arıyorum fakat hala tam olarak bulamadım.Mıknatıslanma akımını çok kısa cümleler halinde buluyorum ama daha açıklayıcı birşeyler okumak istiyorum.Lütfen yardımcı olun..

kolay gelsin
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bu test sadece primer tarafından yapılır.yn bağlantıda an, bn, cn , olarak test yapılır ,an ve cn ölcümleri birbirine yakın bn daha küçük cıkar.Üçgen bağlantıda ab,bc,ca olarak ölcülür ab düşük bc, ca birbirine yakın cıkması lazım .Normal şartlarda aradaki farkın 10 ma gecmemesi idealdir. Fakat bu test tek başına hiç bir zaman fikir sahibi olmanda önemli etken değildir bunuda söylemek istiyorum.Konuyu ikaz akımı olarak ararsan yabancı bircok kaynak bulabilirsin .
 
Cok uzun zamandir aramis oldugunuz sorularin cevaplarini asagidaki kitaplarda bulabilirsiniz.
Dunya da transformatorlerin miknatislanma akimi ile ilgili teorik ve pratik bilgilerin hepsine 1940 li yillarin sonunda ulasilmistir.

* Electric power transformer engineering , James H. Harlow
* J & P transformer book , Martin J. Heathcote
* Power transformers principles and applications , John J. Winders

Magnetising current = Exciting current = Ikazlama akimi = Bostaki akim = Miknatislanma akimi

- miknatislanma akiminin ve gucun ne oldugunu bilmeyen trafo dizayn edemez- .....
O nedenle bir trafo dizayn muhendisi ilk olarak miknatislanma akimi ve gucun ne demek oldugunu ogrenir.Ogrendikten sonra dizayn yaptirilir.
 
1940 lı yıllar çok uzun bir süre bende bi resim var 1890 yılında doble cihazıyla .ikaz akımı testi yapılıyor .Suan dünyanın en büyük trafo imalatı yapan firmasının 150 sene önce kurulduğunu düşünürsek 1940 hakikatten uzun süre.Benim elimdeki kaynaklar bu teknolojinin cok daha eski olduğunu söylüyor.
 
0.23 mm den 0.30 mm ye kadar Cold Grain Oriented silicon steel ( CGO ) dunyada 1940 yilinin ortasinda gelistirtildi. O tarih oncesinde kullanilan nuve ile CGO kullanilarak yapilan nuve arasinda 40 % bostaki kayip , 30 % magnetising current degerlerinde azalma saglandi.
Su anda kaliteli uretim yapan butun trafo fabrikalari CGO steel kullanarak uretim yapiyor.
Bir onceki mesajimda 1940 yillarini kastetmem bu nedenle idi.

1940 dan gunumuze geldigimiz surecte gelistirilmis olan 0.1mm HI-B domain controlled , 0.025 mm Amorphous ribbon ile standad uretime gecilmemistir.

Konuya ikaz akimi olarak bakacak olursak dogrudur 1890 yilinda doble cihaziyla olcum yapilmistir.
Bence ilk trafoyu bulan kisilerde bir voltmetre ve bir ampermetre ile miknatislanma akimini olcmuslerdir.
 
ilginizden ve yardımcı olmanızdan dolayı çok teşekkür ediyorum fakat bitirme ödevi teslimim 21 mayısta ve bu konu maalesef eksik kaldı.Anlayacağınız zamanım çok kısıtlı.Eğer elinizde türkçe kaynak var ise ve paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Kolay gelsin
 
turgut boduroğlunun kitabını ara sahaflardan filan. eski bir kitaptır ama faydalı olacaktır.
 
sayın Mehmet Bey doble cihazı sadece somada eğitimde kulandık bizim şirkette omicron seti var Size şöle bir sorum olacak veya bilgisi olan arkadaş varsa yazarsa sevinirim Dd0 bir trafonun mıknatıslama akımı test sonucu fazlar arasındaki denge nasıl olur.( gücü önemli değil) Bu bağlantı grubunda bir trafonun testini yaptıysananız paylaşırmısınız. Omicronda mıknatıslanma akımı diye bir test yok sadece biz testte ikaz kımına bakıyoruz Herhangi bir sargının (primer veya sekonder) nötr dışarı çıkmışsa %100 sonuç alıyoruz ama Nötr dışarı çıkmamış bir trafoda ikaz akımları hakında yorum yapamıyoruz. YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM
Saygılar
 
Sayın orıon trafo o micron la , test yapmak ,doble dan daha basit eger isterseniz size o micronun türkçe kullanma kılavuzunu gönderebilirim . Diğer sorunuza gelince Dd trafo test ettim ab .düşük , bc,ca birbirine eşit cıkar genelde.Sekonder bağlantının bu testle ilgisi yok ama ne varki trafodaki core bağlantısında problemler varsa o başka .İsterseniz özel mesaj atın .
 
Sn Mehmet Bey
omicron kullanımımda bir sorun yok. Dd0 grubu bir trafoda test sonuçları, omicron üreticisinin bize verdiği veya karşılaştırın dediği değerlerele uzaktan yakından eşleşmesi yok.
Mehmet Bey ab düşük şeklinde değilde test sonucunu Mail adresime atarsanız çok memnun olurum Mümkünse DC megger haricindeki tüm testleri
Saygılar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst