Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları TMMOB'nin Belirlediği Asgari Ücretin Altında...

myurdabak

Üye
Katılım
31 Ocak 2008
Mesajlar
498
Puanları
1
MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILARI TMMOB‘NİN BELİRLEDİĞİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞTIRILAMAYACAK...Mühendis, mimar ve şehir plancıları artık TMMOB tarafından belirlenen asgari ücretin altında çalıştırılamayacak. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının düşük ücretle çalıştırılmaları ve alınan ücretin Sosyal Güvenlik Kurumu‘na eksik bildirilmesinin önüne geçmek için Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği arasında protokol imzalandı. Bu protokolde EMO‘nun ciddi katkıları ve SGK nezdinde girişimleri olmuştur.TMMOB‘de 31 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirilen imza töreninde protokol TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdür Vekili Cüneyt Olgaç tarafından imzalandı. Törene TMMOB II. Başkanı Züber Akgöl, Yürütme Kurulu Üyeleri H. Can Doğan, Ayşe Işık Ezer ve TMMOB Hukuk Danışmanı Nurten Çağlar Yakış ile SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Dairesi‘nden Yakup Süngü ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Abdulkadir Kulu katıldı.Protokole göre, TMMOB her yıl mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin asgari ücret seviyesi belirleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu‘na bildirecek. Mühendis, mimar ve şehir plancıları belirlenen asgari ücretin altında çalıştırılamayacak.Sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakan kayıt dışı istihdam ve emeklilik haklarının eksik tesisine etki eden ücretlerin SGK‘ya eksik bildirimini önlemek amacıyla imzalanan protokolle mühendis, mimar ve şehir plancıların sosyal güvenlik haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmiş olacak.

Kaynak EMO
 
Teişta bir teknisyen temmuz maaşıyla 2.200 lira, devlet hava meydanı işletmelerinde is 3.350 tl kazanabilmektedir. Özelde ise 0-5 yıllık mühendisler 800-2.500 lira arasında çalışmaktadır.Malesef durum bu.
 
Bu iş acaba protokollerle falan hallolacak mı...primi düşük yatan veya mesai ücreti almayan mühendis iş sonuna doğru
dava açsa kazanmaz mı....
her uygulamasında vatandaşa "kazık" atan bir kurumun ne derdi var ki protokol imzalıyor...
tek derdi biraz daha fazla prim almak...yoksa maaşlar kimin umurunda...
bu iş ters tepebilir...bakın piyasaya düşük ücret veren işveren hemen şu lafa sığınıyor;
" biz primi tam yatırırız"...
bu lafı duyarsanız bilinki ücretiniz düşüktür...
kırk satır mı kırk katır mı....
 
Bence bu iş biraz zor. Değişmez. Az maaşa devam. Bu sefer mühendis almayacak millet. Maliyeti çok tutuyor diyerek
 
Gerekli yasal düzenlemeler yapılıp mühendis imzası gereken ,mühendis istihdamı gereken uygulamalar yaygınlaştırılmalı..
 
Bir çok kurumsal firma mühendis yerine teknik öğretmen çalıştırıyor zaten. 2/3 fiyatına...
 
Ya #Yelek87 nerde bir konu gorsem devlete girmeyi o kadar övüyorsunki yerlere göklere sığdıramıyorsun tamam anladık iyi,yeter.Ayrıca özel sektörü de yerin dibine sokmussun sana 800 tl maaş öneriyorsa bu senin sorunun senin beceriksizliğin diyeyim,Kendini pazarlayamaman.Nerde görülmüş bir elektrik mühendisinin 800 tl ile çalıştığı.Ya elektrikten gram anlamıyordur imzasını kullanıyorlardır,Üniversiteden 5-6 yılda zor mezun olmuştur,boş geçirmiştir yıllarını.Bana canlı bir örneğini göster 800 tl ile çalısan bir "ELEKTRİK MÜHENDİSİ" nin ama çok gördüm gibi yuvarlama laflarla değil şu tarihte şu kişi çalıştı diye göster ozaman ne diyorsan tamam.Ama durmadan da gençlerin kafasını karıştırma.Kimse kendini bu paralara çalıştırmasın.Yeni mezun bir "ELEKTRİK MÜHENDİSİ" "1500-2250" ile başlar,2-3 yıllık tecrübe sahibi iseniz işinizde bu para olur "2500-3500" arası.Bundan sonrasıda sizin yeteneğinize kalmış.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,250
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst