Lojmanda Çözülemeyen Topraklama Sorunu

chatlax67

Üye
Katılım
23 Eyl 2011
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
37
öncelikle merhaba bu siteyi nette dolaşırken buldum elektrikten anlamam sadece içimi dökmek için buraya yazmaya karar verdim.
konu şu:
ben sivasın mahrumiyet bölgesi bir ilçesinde bir lojmanda oturuyorum. sular çok soğuk olduğu için 3 kademeli şofben suyu ısıtmıyordu ve ben arçelikten termosifon aldım. 60 km uzaktan kurmak için geldiklerinde elindeki topraklama ölçen cihazın topraklama olmadığını göstermesi üzerine termosifonu takmadan gittiler.
bende binanın tesisatını yapan "insanı" getirip durumu izah ettim. o arçelik servisiyle konuşup topraklamanın olduğunu söledi. arçelik servisi bir gün sonra gelip tekrar ölçtüklerinde topraklamanın olmadığını söylediler ve yine takmadan gittiler.

bende başka bir elektrikçi getirip topraklamaya baktırdım ve elektrikçi topraklamanın olmadığını söyledi. bende binanın tesisatını yapan adamı aradım iki elektrikçi telefonda bi güzel kavga ettiler :)
getirdiğim elektrikçi saatten kablo çekip yere bi çubuk çakıp topraklamayı yaptığını söyledi.arçelik servisi 60 km uzaklıktan 3.gelişinde topraklamayı yapan elektrikçiyle telefonda görüşüp ölçmeden termosifonu bağladılar.1 ay kadar hafif elektrik çarpıyor gibi hissetsemde tam emin olamadım kaçak olduğundan. 2 ay sonra musluktan elektrik çarptı. o topraklamayı yapan elektrikçiyi aradım bütün fişleri çekip musluğu kontrol etmemi söyledi. bende çamaşır makinesinin fişini çekmeyi unutup kontrol ettim yine kaçak var dedim
uzak olduğu için 1 hafta sonraya gün verdi.

bende napsam diye düşünürken arıza için bölgeye gelen elektrik kurumundaki yetkilileri gördüm zor zahmet eve getirdim.kontrol ettiler çamaşır makinesinin fişi takılı olmadığı zaman kaçak olmadığı tesbit ettiler vestel çamaşır makinesinin arızalı olduğunu sölediler. çamaşır makinesinin fişi takılıyken prizlerdeki topraklamaya ve musluğa elektrik geliyor.farklı prize taktık yine aynı.birde çamaşır makinesinin sürekli takılı olduğu prizde su ısıtıcısını taktığımızda kaçak falan yok. çamaşır makinesinin arızalı olduğuna kanaat getirdim.

vesteli arayıp söylendim sanki ayarlamışsınız gibi garantisi biter bitmez sorunlar çıkıyor diye ve durumu izah ettim 3 gün sonra geldiler makineyi kontrol ettiklerinde hiç bir sorun olmadığını söylediler. uzak odadaki prizden uzatmayla çamaşır makinesini çalıştırdığımızda hiç sorun çıkmadı. odanın birinde hiç bir sorun yok.tesisata baktılar evde topraklamanın olmadığını söylediler.ne yapacağımı şaşırmış vaziyetteyim. şu an o sorunsuz odadan uzatma kablosu çekerek çamaşır makinesini çalıştırıyorum.korkum termosifondan elektrik çarpması onda priz olmadığı direk sigortaya bağlı olduğu için o sağlam odadan kablo çekemiyorum. uzun oldu belki kimse okumaz ama bunları yazınca rahatladım sanki :)
keşke bu işlerden anlasamda kendim yapsam
neyse herkese hayırlı günler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn. chatlax67,
Evdeki tüm prizlede topraklama kablosu varmıydı? Prizin içindeki kbalo sayısı 2 miydi 3 mü? Genelde prizlerin topraklama kablosu prizin orasında (iç tarafında) bağlı olur.
Eğer prizlerde topraklama kablosu var ise, sonradan yapılan topraklama bu prizlerin topraklama kablolarına bağlanabildi mi? Biliyormusunuz? Yoksa yapılan topraklama sadece termosifon için mi yapıldı? Yazınızda
getirdiğim elektrikçi saatten kablo çekip yere bi çubuk çakıp topraklamayı yaptığını söyledi
Demişsiniz. Eğer evdeki prizlerin topraklama kabloları saatin bulnduğu panoya kadar gidiyor ve yapılan topraklamadan gelen kablo bu prizlerden gelen kablolara bağlanıysa, prizleriniz topraklanmıştır. Aksi durumda yapılan işlemlerde her priz topraklanmamış olur.

Çamaşır makinesinin prizinin içinde kaç kablo var bakmanız mümkün mü? Yani prizin bulunduğu "plastik kasaya" kaç kablo giriyor? Bazen "sıfırlama" dediğimiz olay yapılıyor bilinçsizce. Bu durumda da nötr dönüşü üzerinden makine gövdesine elektrik kaçağı olobiliyor. [Sıfırlama: Priz içindeki nötr kablosu ile topraklama kablosunun birleştirilmesi.]

Termosifonun kablosunun bulunduğu sigorta nerede tam olarak? Bu sigortanın kablo beslemesi nereden yapılmış? Buattan mı (eklerin yapıldığı sıva altında kalan plastik kasalar), yoksa direkt olarak evin ana sigorta panosundan mı?

Lojmanın sürekli çalıştığı bir elektriçi var ise sorunu o daha iyi çözecektir. Komşu dairelerde bu gibi sorunlar yaşanmış mı? Bir soruşturun yaşayan daha iyi bilir...

uzun oldu belki kimse okumaz ama bunları yazınca rahatladım sanki

Kimse okumasaydı bu forum bugün bu yerlerde olmazdı Sn. chatlax67.
 
Sn. chatlax67
Topraklama tesisatınızın sağlam olduğundan evinizdeki prizlerin hiçbirinde sıfırlama yapılmadığından emin iseniz çamaşır makinesinin kablosunu ve makine içerisindeki topraklama bağlantılarının kontrolünü yaptırınız.Makinede gövdeye kaçak var ise ve prizden geri dönüş yapmıyorsa kaçağı su tesisatına veriyordur.
 
çamaşır makinesinin sürekli takılı olduğu prizde su ısıtıcısını taktığımızda kaçak falan yok. çamaşır makinesinin arızalı olduğuna kanaat getirdim.
vesteli arayıp söylendim sanki ayarlamışsınız gibi garantisi biter bitmez sorunlar çıkıyor diye ve durumu izah ettim 3 gün sonra geldiler makineyi kontrol ettiklerinde hiç bir sorun olmadığını söylediler. uzak odadaki prizden uzatmayla çamaşır makinesini çalıştırdığımızda hiç sorun çıkmadı. odanın birinde hiç bir sorun yok

şimdi şu cümleyi doğru anlamış isem.Uzak oda diye bahsettiğiniz yerden ç.makinasını çalıştırdığınız zaman bahsettiğiniz musluktan elektrik çarpmıyor ise (vestelden gelen ekibin çamaşaır makinanızda sorun olmadığı söylemini kabul edersek) çamaşır makinanızın bağlı olduğu prizi ve prizin buatla olan faz-nötr ve toprak bağlantılarını kontrol etmek gerekir diye düşünüyorum.
 
hocam çamaşır makinasının fişini tersleyipde takınız bakalım yine kaçak yapacakmı ?
 
arkadaşlar konuyu açan kişi elektrikten anlamadığını söylüyor nerden bilsin 2 yada 3 telli olduğunu ayrıca aldığı ürün arçelik miş vestel değil.ayrıca çamaşır makinasının fişi takılı iken kaçak oluyorsa topraklama yok demektir.ha fişi ters yada düz taksan ne fark eder.sonuçta topraklama yok ve insan hayatını tehdit ediyor.kullanma kardeşim o cihazı.sizin orda 4x4 elektrikçi yokmu arkadaşım.banyo yaparken anadan üryan yere yığılıp kalacak rahmetlimi olmak istiyorsun.anana babana yazık walla
 
Sn Chatlax67 Çağırdığınız elektrikçiye söyleyin Sigorta kutunuza kaçak akım rölesi (30mA) taksın. Böylelikle tüm tesisatı tek tek kontrol etmek zorunda kalacak ve kaytaramayacaktır. Ayrıca priz üzerinden topraklama direnç değerini ölçmesini isteyin. Bunları yapamıyorsa eğer yapabilecek bir elektrikçi çağırın.
 
sıfırlamadan dolayı bir sorun ile karşıkarşya gelebilibilrsin eğer sıfırlama yoksa makinan arızalı bazı prizlerin toprak çeltiği boyalı olur badanadan dolayı yani veya eskimiştir iyice çökmüştür yüzeyi iletkenliğini kaybetmiştrir bu durumda topraklama hattınızı düzenli kullanamazsınız ve arıza akımı suya geçebilir uzak oda dediğiniz yerdeki priz normal toprak görevini yapıyosa arızayı gizliyordur uzak odaya makinayı taktığınızda sayacınız mekanik ise izleyin makinanız arızalıysa sayaç çok hızlı dönecektir yani hiçdeğilse bu sayfada yazılanları yukardan aşağıya okutmalısın bir elektrikçiye tabi o arkadaş ne diyo la bunlar demezse yani sorun kolay ama adamını bulmazsan vay haline kardeşim servistekilerde insan yanılmış da olabilir unutma.
 
Elektrikçi gelip toprağa bir topraklama çubuğu çakmış. Ama kaçağı su tesisatından çarpılarak hissediyorsak, topraklama çubuğundan önceki tesisatta, topraklama su tesisatı üzerinden yapılmış demektir. Yani aynı anda hem su tesisatı ve hem de topraklama çubuğu ile iki koruma var.
Buna rağmen hala kaçak varsa (yukarıda sayılanlara ek olarak);
1-Topraklama çubuğunun çakılı olduğu yer yeterince düşük dirençli değil.
Öneri: Çubuğun olduğu yer sürekli nemli tutulmalı.
2-(Kaçağın ortadan kalktığına emin olduktan sonra )Eski tesisattaki su borularına bağlı olan toprak hattı borulardan ayrılmalı. (emin olana kadar ayırmayalım ki doğal ölçü aleti olarak bizi uyarsın :) )
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Geri
Üst