Loadcell Nasıl Çalışır? Resimli Anlatım

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,518
Puanları
419
En basit tanımı ile loadcell ,üzerine uygulanan fiziksel kuvveti elektrik sinyali olarak çıktılayan sistemlerdir. Yapı yay elemanı olarak adlandırılan, özel olarak seçilmiş ve şekil verilmiş metal şase ile strain gage lerle kurulmuş bir wheatstone köprüsünden oluşur.

Yay elemanı üzerine bir fiziksel kuvvet uygulandığında bu bir deformasyona sebep olur ,yay elemanında meydana gelen bu deformasyon wheatstone köprüsü üzerinden bir elektrik sinyali olarak çıktılanır.Elde edilen bu sinyal mikroişlemci tabanlı bir göstergede işlenerek ,kuvvet yada ağırlık bilgisi olarak gösterilir.


Strain Gage (Gerinim ölçer) Nedir ?

Türkçe ye gerinim ölçer olarak çevrilmiştir, gerinim pulu olarakda adlandırılır.Üzerine yapıştırıldığı yüzeyde meydana gelen gerinimi ölçmek için kullanılır çok geniş kullanım alanına sahip olmakla bereber burada sadece kuvvet ve ağırlık ölçme konularından bahsedeceğiz.

Alttaki resimde bir loadcell üzerine yapıştırılmış strain gageler görülmektedir.Şekilde ki gibi loadcell e bir kuvvet uygulandığında 1nolu strain gage değişime uğrar, Boyu ΔL ,direnci ise ΔR kadar değişir.

6 kablolu loadcell
1672165693518.png

4 kablolu loadcell
1672160830859-png.93996


images_lctrimming_4-6-wire-dia-horiz.jpg


LoadCell Modelleri
Loadcell'ler kullanım alanlarının gerektirdiği şekilde imal edilirler bu yüzden çok farklı ve çeşitli modelde loadcell e rastlanılır. Günümüzde 50-100gr dan 1000-2000ton a kadar geniş bir kapasite aralığında loadcell imal edilebilmektedir.

Kapasite AralığıYük Hücresi Türü
20 kg-200 kgEğilme Tipi (Bending Beam)
200 kg-5tKesme Tipi
500 kg-2tS Tipi
6kg-600 kgPlatform Tipi
10t-200tBasma Tipi

8bbc13065751437b3546590f4dfac2e8.jpg


LoadCell Montaj Kitleri
Loadcell’lerden maksimum performansı alabilmek için üreticilerin belirlediği ve tavsiye ettiği montaj ayrıntılarına kesinlikle dikkat edilmelidir.Montajı doğru yapılmamış bir loadcell(ler)den doğru ,güvenilir sonuç almak nerede ise imkansızdır.Bu yüzden uygulama alanının özellikleri ile uyumlu loadcell montaj kitleri imal edilmiştir.Her model çok farklı uygulamalarda kullanılabilir.Bunun neticesinde bir modele ait bir veya birkaç montaj şekli ve aksesuarı bulunabilir,uygulamanın gerektirdiği özelliklerde montaj kiti seçilmelidir.

************************************************************************************************************
Loadceller tek başına kullanılmayacağı için bir çevirici cihaz gerekmektedir plc sistemlerinin analog girişlerine aktarmak için transmitter veya indikatörler kullanılmaktadır.

transmitter sadece çevirici olarak kullanılırlar (4-20ma,0-5vdc,0-10vdc)

indikatörler çevrici,kantar gösterimi ve modeline göre dolum işlemlerini de yapabilirler
rs232,rs485,ethernet türü haberleşme türlerini kullanarak plc gibi cihazlarla hem haberleşir hemde komut alıp dolum yapabilme yeteneğine sahiptir.

transmitter örnekleri
4-20mA-transmitter-and-4-load-cells-connect-to-PLC.jpg

wKiAiWJmS7vb7Yd4AAKVywKeI48349.jpg



indikatör örnekleri
-Weight-Scale-Digital-Weighing-Indicator-with-OIML.jpg



Kantarlar, elektronik terazi, basküller,torbalama cihazları,bantlı kontrol kantarları ve akış kantarları gibi çeşitli endüstriyel tartım da kullanılırlar
 
Son düzenleme:
bunların tamiri olurmu bilen varmı
 
genelde loadcell lerin pek tamiri olmamaktadır.
 
oluyor esit yapıyo bazı arıza durumlarında tamir ben bi çok kez yaptırdım
 
Ufak çapta tamir mümkün. Mesela sık sık yük hücresinin içinde uyartım ve sinyal kabloları kopabiliyor ufak bir leğim işi ile çalışır duruma getirmek mümkün.
 
merabalar bu loadcellerin çıkışın da minimum kaç mV olarak çıkış alabiliyoruz yada çıkış işaretinin nasıl olduğu hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim saygılarımla iyi çalışmalar teşekkürler.
 
oluyor esit yapıyo bazı arıza durumlarında tamir ben bi çok kez yaptırdım

aynen esit tamir yapılıyor bizde tamire gidipte yapılamaz gibi bir ibare ile geri dönen malzeme olmadı
::D
 
merabalar bu loadcellerin çıkışın da minimum kaç mV olarak çıkış alabiliyoruz yada çıkış işaretinin nasıl olduğu hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim saygılarımla iyi çalışmalar teşekkürler.

kullandığın loadcelle göre değişiyor bu olay piyasada esit flintech gibi markalardan örnek olarak esiti verecek olursak maksimum çıkışı 2mV minimium da 0 zaten bu her firmanın ürettiği loadcelle göre değişim gösteririr. hem bu bahsettiğimiz değerleri hemde örn giriş(input) ve çıkış(output) direnc değerini loadcellin teknik dökümanlarında göre bilirsiniz.
 
kullanışlı bişiye benziyo aslında ama denemek nasip olmadı
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst