Lipo pili veya aküyü kullanırken şarj etme

tdoktoru

Üye
Katılım
18 Haz 2009
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
44
Merhabalar,

Lipo pili veya kuru aküyü kullanırken şarj edebilir miyim ? Tesla anahtarları gibi bişeyler gördüm nette fakat tam araştıramadım. Konu hakkında yardımcı olabilir misiniz.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Lipo pili sakın deneme; kullan pil bitsin tam deşarj yap ve yeniden şarj yap, Bu iş için b-max marka şarj cihazı gayet iyidir. Diğer türlü ya pilin ömrünü bitirirsin yada gümler :) liponun ciddne şakası yok alev alıyor meret.

Kuru akü kısmına gelince; nerede kullanacaksınız? kuru akünüz yeniden şarj etmeye uygun yapıdamı?

Anladım sizin projeyi sanırım :) Bedini ssg ?
 
Şarz cihazınız batarya üzerinde sürekli bağlı olursa hem şarz eder hemde kullanırsınız. Dikkat edeceğiniz konu şarz cihazınız şarz akımı+kullanım akımını karşılayabilecek güçte olmalı. Şarz cihazınız otomatik ise lipo veya diğerleri farketmez hepsi için geçerlidir. Laptop adaptörleri hem şarzı hem de kullanımı aynı anda destekler (örnek).
 
Şarz cihazınız otomatik ise lipo veya diğerleri farketmez hepsi için geçerlidir. Laptop adaptörleri hem şarzı hem de kullanımı aynı anda destekler (örnek).

Li-po bu dediğinize pek izin vermiyor, li-ion ile karıştırmayasınız :)

"The name "lithium polymer" (LiPo) is more widespread among users of radio-controlled models, where it may indicate a single cell or a battery pack with cells connected in series or parallel. The more general term "lithium-ion" (Li-ion) is used almost everywhere else, including consumer electronics such as mobile phones and notebook computers, and battery electric vehicles."

Seri veya paralel olarak kullanılan piller genelde uzaktan kumandalı modellerde çokca kullanılır, tam adı "lithium polymer" (LiPo) dir. Daha genel bir alanda ise "lithium-ion" (Li-ion) hemen hemen her yerde kullanılmaktadır, kullanım alanları genel olarak cep telefonları, taşınabilir bilgisayarlar, elektirikli (ulaşım) araçlarıdır (akülü bisiklet-motorsiklet-şarjlı araba).

LiPo dediğiniz gibi Lityum Polimer grubuna girer ama hafızası vardır ve tehlikelidir (cidden tehlikelidir), li-ion da li-poly mantığına dayanarak çalışır ama hafızası yoktur.

Li-ion hata yaptığınızda lamine olan katları bozulur ve şişer, ama LiPo ufak bir hata sonucunda ya yıkıcı zararlar verir yada alev alev yanar.

Siz sanırım LiFePo ile karıştırdınız.
 
Akım ve gerilim kontrollü şarz cihazınız var ise nasıl zarar verecek. Güç kaynağı kontrolsüz ve yüksek güçlü ise sorunlar çıkabilir. Konrol devresi koymak istemediklerinde güç kaynağını normal şarz edecek kadar koyarlar. Batarya boşken aşırı akım çekmek ister ama kaynağın gücü hesaplı ise voltaj düşerek şarz akımını sınırlar. Bataryaların cinsine ve kapasitesine göre şarz akım ve gerilimi seçilir. Şarz mantığı genelde aynıdır.
 
Abi, LiPo yu diğer piller ile karıştırmayalım :) Bakın olmaz demiyorum cidden riskli diyorum. Bu iş için uygun nitelikte şarj cihazları buralarda pek yok, oturup kendim tasarlayıp yapacağım derseniz saygı duyarım sadece. LiPo ile ilgili çok ciddi hatıralarım var, pili töleransı sıfıra yakın :) Lipo pil ile kulandığım aletleri-oyuncakları yakmışlığımız çok vardır. Yanmaz koruyucusu olmadan şarj etmenin bile riskli olduğu bir pilden bahsediyoruz -ki bunu döngü olarak kullanmak risk x 2 dir.

Kaldıki soruyu soran forumdaşımız da konuya henüz hakim değil. Bu durumda onu tehlikesiz ve daha yapıcı bir yola yönlendirmenin daha doğru olacağı kanısındayım. li-ion ları tercih etsin, yada jelli kuru tip aküleri tercih etsin. Bu ikisinde de çok fazla risk yok; li-ion şişer ve çalışmaz hale gelir en fazla. Kuru tip aküyü de benzeri biçimde bozup çalışmaz hale getirebilir (yöntem olarak), ama neredeyse kucağında lipo patlayan biri olarak kimseye tavsiye etmem.

Ne derler bilirsiniz; önce emniyet sonra hareket.

Varsayımda (teoride) çalışan etmenler, uygulamada (pratikte) sorunlar yaratır. Bu sebepten akılcı (rasyonel) yol seçilir.

Ezcümle (özet olarak), ben lipoyu hakim olmayan birine önerecek değilim :) şarj cihazınma minicik bi dalgalanma olur pil ısınır, sıcakken şarj etmeye devam edersin polymer kaplaması açılır duman alev basar :) şakası yok abi.

Bu da bonusu olsun (7.2 v 1200mah):

 
Patlatmak istediğimiz zaman kolay ama kontrollü şarzda zor. Benim akım ve gerilim ayarlı güç kaynağım var Kısa devre ederek istediğim akıma ayarlıyorum sonrada boşta maksimum şarz gerilimine ayarlıyorum. Bağlantıyı yapıp bırakıyorum 15 yıldır kullanıyorum hiç birinde patlama olmadı 1-2 yıldır lipo pil de arada sırada şarj ederim onlarda da bir sorun çıkmadı. Biraz dikkatli olursanız tehlikesi yoktur. Video da amaç şarz etmek değil bataryayı patlatmak. Youtube bilimsel referans için güvenli değil şaka videolarını insanlar gerçek zannedebiliyorlar. Lipo pil acemiler ve bilmeyenler için risklidir ama sıfır toleranslı değildir şaka kaldırır:).
 
Abi bu lipo mucize ama öte yandan tam bir baş belası.Biz bunları aeg lerde kullanıyoruz (aeg: airsoft electric gun) gerçeğe dönüştürülemez replika oyuncaklar. Aeg nin dipçik kısmında yada el kundağı kısmında duruyor hep, ni-mh piller 20 derecenin altında verimli olmuyorlar, bir de karda vaya soğukta oynamak istediğimizde hepten donuyorlar. E oyun icabı atlamak zıplamak ve koşmak gerekiyor bu sırada kazalar oluşuyor.birden elindeki aeg alev almaya başlıyor. Oyuncağın yanmasına üzülmem :) ama oyunun bölünmesine üzülürüm.

Bu olaydan sonra li-po ların şakasının olmadığını daha net anladım ve başladım lipo denen türün araştırmasına. Şarj için i-max B6 inteli şarj cihazı kullanıyorum (harici güç kaynaklı), pile en uygun ve stabil olan alet buydu, diğer tip şarjlar pek verilmi değildi (hafıza vs sıkıntısı). Lipo nun şakası yok, youtube videolarında herkes eski pillerini delerek şov yapıyorlar. Kaliteli lipo iyi para, en aşağı turnigy veya onyx olmalı; yine de şu lipo üreticilerinin hiç biri bizimki en iyi diyemiyor :D Maliyetleri tabiki daha yüksek ama verim jilet gibi net.

Biz genede arkadaşa lipo önermeyelim :) ni-mh - li-ion daha fazla yatırım ve geliştirme yapılan türde piller. Bu arada lityumun kritik yanı da şudur: hava ile temas ettiğinde alev alır. Suyun içine soksanız dahi, sudaki oksijen ile yanmaya devam edecektir.

Ve yine söylemek istiyorum, bu iş için lipo piller malesef uygun olmayacaktır. Eğer lipo kullandıysanız bunu temel olarak bilmeniz gerekir. Lipo pillerin şarjında her hücreyi tek tek şarj edersiniz , yani 12v akü gibi şakkadanak veremez - bağlayamazsınız. Her hücre genelde 3.7 v tur, ve genelde 2-3 hücre seri bağlı olarak kullanlır (7.2-11.1 v)

Şimdi siz 11.1 lip pili bağladınız sisteme ve pili kullanmaya başladınız (tabiiki önce her hücreyi tek tek balansladığını varsayıyorum), pili kullanmadığınız zaman nasıl şarj edecek?

Örnekleyelim: önce her hücreyi tek tek deşarj edecek, sonra tek tek doldurack ve en sonunda her hücreyi tekrar eşitleyecek (balanslayacak). Bildiğinizi tahmin ediyorum, her hücre eşit olarak boşalmamaktadır -ki zaten balansın amacı da budur; her hücrenin voltajlarının eşitlenmesini sağlar. Ama her hücre eşit oranda deşarj olmayacaktır.

Sizce lipo sistemini ilk mesajdaki kullanılması için birisine tavsiye etmek rasyonelmidir (akılcımıdır) ?

Kanaatimce kesinlikle değildir.


Lipo pil acemiler ve bilmeyenler için risklidir ama sıfır toleranslı değildir şaka kaldırır:).

Tekrar hatırlatma gereği duyuyorum, sıfır tolerans ve şaka kaldırmaz :)

Sevgi ve saygılarımla.
 
Sadece lipo lar değil lion larda guruplandığında ayrı ayrı şarz edilirler. Gurup olduğunda tek tek deşarz olmazlar seri bağlandıklarından hepsinden aynı akım geçer. Yapısal farklılıklarından dolayı kapasiteleri sıfır tolerans eşit değildir (uzay çalışmalarında tek tek test edilerek en uygun olanlar guruplanır). Deşarz aynıdır ama farklılığı gidermek için ayrı ayrı şarz edilirler. Lipo lar bana göre en verimli olduğundan özel uygulamalarda tercih ederim. Sıradan uygulamalar için maliyetli olduğundan tercih edilmeyebilirler. Artı eksileri iyi bilinirse tercih kullanıcıya kalmıştır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,306
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst