Lineer guc kaynağı yardim

DİĞER BİR HUSUS TRAFO GERİLİMİ:
12-13V gibi sabit çıkış gerilimi isteniyorsa 24V AC gerilim çok kötü bir değerdir.
Günümüzdeki çoğu kötü üretim entegreler bu denli ağır yükleri kaldıramazlar.
Eğer 13V civarı sabit çıkış gerilimi kullanılacaksa trafo çıkışı max 18V olmalıdır.

@Mr_YAMYAM 0-30 volt ayarlı güç kaynaklarına hiç imrenmedim. Çünkü o ticari modeller ayarladığımız voltajı ölçüp, trafo sekonderinden ara uç alıp röle ile otomatik anahtarlama yapıyorlardı. Halbuki yapacağım muhtemel proje uygulamalarında 18 volt yukarısına ve hatta 18 volta bile genelde ihtiyacım olmayacaktı. Ama elimdeki trafo 24 volt ve ara ucu12 volt idi. Yetmedi bu 24 voltu doğrultup 47bin mf paralel kapasitörden geçirince yaklaşık 35 volt oldu.
Yani bana 5volt lazım olsa haliyle mj15004 lerin emiter kollektör arası voltajı 30volt olacak ve 5x1=30w lık bir ısı regüle transistörlerinde kalacak birazı da havaya gidecekti.

Bana lazım olan 16-18 volt trafoyu satın almam gerekiyordu.Ama yeni trafo satın almadım.Mevcut trafoda bir ameliyat yaptım. Trafonun sargısı üstündeki sarı kahve rengindeki kağıdı söktüm. Şanslıydım çünkü sekonder sargısı üstteydi. Bunu sarı kağıdı sökünce karşımdaki 1.5 mm çapındaki vernikli tel ile karşılaşınca anladım.
Multimetremi AC volt konumuna getirdim ve probların bir ucunu trafonun sekonder sargısının en altından gelen uca bağladım. Diğer probu trafo sekonderinin diğer çıkış ucuna bağlı yüzey bakır sargılardan birini hafifçe kazıyarak voltajı ölçtüm.Yaklaşık 4-5 sarımın 1 volt olduğunu anlayınca 24 volttan 18 volta düşmek için 28 sipir civarı söktüm. Söküp kestiğim ucu diğer çıkışa bağladım. Sargının üzerini kağıt boyacı bandı ile kaplayıp, bandın üzerini de kırtasiyeden 2.5 tl ya aldığım ufak vernik şişesinin yarısı ile izole ettim.
Şimdilik RS ten sipariş geçtiğim mj15004g leri bekliyorum.
Ayrıca LM317 giriş ve çıkışına bağlanan kapasitörleri verdiğiniz AliExpress linkinden dün aldım. Bugün sabah takipsiz kargo ile yola çıkmış.
Bu folyo dirençler de kıymetliymiş yani.Yaptığım araştırmalarda gitar ya da anfi devrelerinde hiFi ses için kullanılıyorlar. Artık ne gibi bir özellikleri varsa???
Yardımlarınız için teşekkürler.

-----------------------------------
ÖNEMLİ NOT; 220 volt altında çalışma yapmak ustalık ister. Ölçüm sırasında trafo primerine 220volt Şebeke bağlı oluyor haliyle. Elektrik bandı ile yalıtımı iyi sağlayıp, ölçüm ve çalışm yaparken eldiven kullandım.
KESİNLİKLE KİMSE KENDİSİ DENEMESİN. Çünkü çarpılma ve ölüm riski vardır.
■Bu işi bir elektrikçi ye yaptırın.
 
Bu folyo dirençler de kıymetliymiş yani.Yaptığım araştırmalarda gitar ya da anfi devrelerinde hiFi ses için kullanılıyorlar. Artık ne gibi bir özellikleri varsa???
Yardımlarınız için teşekkürler.
Çok ta pahalı sayılmazlar.
100 tanesi için 13$ fiyat bilgisi aldım.
https://www.ebay.com/itm/100R-0-01-...or-Y4793100R000T9L-RCK02A-1-pcs-/182972184952
Ancak bu tür dirençleri basit gitar amplilerinde kullanmak iş değil :D
Yüksek kazanç gerektiren sensör kuvvetlendiricileri, çok yüksek kazançlı yükselticiler veya askeri ve tıbbi cihazlarda çok önem arzetmektedir.
http://www.vishaypg.com/foil-resistors/all-datasheets/
Bu dirençlerin toleransının 1000 de bir olması çok önem arzetmez.
Önemli olan unsur, bu dirençlerin gürültü faktörü, ısı ve gerilim ile değer değişimleri çok daha aranılan özelliktir.
 
Herkese iyi günler
Anlamadigim diger bi konu da voltaj ve akım ayarlamanin mantigi nedir voltaji regulator ile ayarladiktan sonra cekilecek akım degerini hangi mantik ile ayarlama yapabilirim saygılar
 
Çekilecek akımı yükün belirler. Fakat eğer belirli bir akımdan fazla çekmek istemiyorsan o akıma sınırlayabilirsin.
 
Herkese iyi günler
Anlamadigim diger bi konu da voltaj ve akım ayarlamanin mantigi nedir voltaji regulator ile ayarladiktan sonra cekilecek akım degerini hangi mantik ile ayarlama yapabilirim saygılar

Tam anlayamadim sorunuzu Ancak akim ve gerilim ayarli bir guc kaynaginda voltaji gorsel olarak ayarlayabilirsiniz ancak cikis akimi profesyonel cihazlar haricinde guc kaynagindan akim cekmeden ayarlayamazsiniz.

Ya guc kaynagina dusuk direncli bir yuk baglayip akim cekerken limit akimini ayarlamaniz gerekiyor yada tavsiye edilmez ancak cikis uclarini kisa sureli kisa devre edip akimi ayarlamaniz gerekiyor.

Bu ayari yaparken akim potunu sifira geririp yavasca yukseltirken istediginiz akima getirip kosa devreyi kaldirmaniz gerekiyor.

Profesyonel cihazlarda devreden akim cekmezkende ayar yapabilir o akimi cekebilirsiniz.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,292
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst