Lineer Cetvel Seçimi

paradox

Üye
Katılım
16 Mar 2007
Mesajlar
87
Puanları
1
Merhabalar ,

Boş poşet kesme makinası tasarlıyoruz.Çatal ,kaşık vs için.Bazı ürünlerde belli uzunluklar isteniyor.Benim ilk aklıma gelen lineer cetvel kullanmak oldu.Bu tür makinaları kullanan varsa uzunluklar ne ile belirleniyor ve kullanılan lineer cetvel tipi ne olabilir.Marka olarak tavsiyeniz varmıdır?PLC kullanacağım makinada bu arada.Büyük ihtmalle de Siemens logo kullanırım.Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Sisteminize bağlı olmakla birlikde bant sistemlerinde belirli çapa sahip dönen bir tekerlek ve ona akuple encoder en hesaplı çözüm oluyor.
Kendine has basit ucuz sayıcılarıda var.
Girdiğiniz değerlerde çıkışlar verebiliyor.
Çok hassas binde bir milim gibi ölçülerle işiniz yok pahalı tip encoderler gerekmez.
Encoder ler 80-150TL gibi , aslında imalatcı olanlar kendileri bile yapabilirler.
Sayıcı ünite 100-150 TL gibi.
Sürekli kullanılan bir sistem ise size özel encoder ve sayıcı bile yaptırabilirsiniz.
Hatta çevresi belirli bir teker ve belirli noktasındaki bir metal ve proxsimity sensor ile 30-50 TL ye işi bitirebilirsiniz.
Sisteminizde bir plc zaten kullanılıyor ise encoder inizi kolayca bağlayıp tanıtabilirsiniz.
Bunun için artık yeteri kadar teknik elemanımız var.
EML ler kendini adamış çalışkan geçlerimizi gayet güzel hazırlıyor...
 
öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.Önermiş olduğunuz çözümlerde istediğim değere ayarlamam zor olabilir diye düşünüyorum.Baskı yapacağımız şeritlerin boyu en fazla 24cm olacak.Ama bu değere kadar herhangi bir boyutta kesim istenebilir.Yani 6 ,10 , 18 vs vs.Bu değerleri proximity switch veya encoderli sistemle yakalamak kolay olur mu ?
Değişik değerlerde talep gelebileceğinden ben lineer cetvel düşünmüştüm.Fiyat açısından bu sistemler daha uygun gibi gözüküyor ama.proximity switchli sistemi toplamda kaç metre malzeme kesildiğini anlamak için kullanabiliriz ama mesafe belirtmek zor olur tahminimce.
 
Kabaca bir örnek.
Genelde şeritlerinizi çekici sistemlerde lastikli ve ya metal 2 silindir arasından döndürerek sürülür.
Mesela döndüren sıkıştıran silindirlerden biri 3 cm çapında olsun , yaklaşık 10cm çevre yapar , 1 turunda şerit 10cm gider.
Silindirin miline bir disk tak .
Diske çevrede 10 tane olacak şekilde ufak (1-3 mm ) delik del.
Çatal ışık engeli denilen bir tarafında ışık kaynağı bir tarafında foto alıcı olan basit 3-5 TL lik elektronik parçalar var.
Bu şekilde her 1 cm yi ölçebilirsin
mm istersen yarıkları ona göre delersin.
Daha hassas istersen 1 turunda 100 ve ya 1000-4000 işaret (puls) verebilen encoder ler var.
Mekaniğede bağlı olarak bir sürü çözümler olur .
Hatta elektroikden kaçıp mekanik yakalayan eksantriklerle ilerme sağlayan ve tabi arada duraklamalarıda olduğu için durma yapıştırma kesme gibi işlere uygun sistemler falan filan.
Görmeden sallama olmuyor.
Çekici sistemlerini rahatça gösterebilen bir kaç foto koysan daha bir konu gelişir ...
 
Ek :
Poşetlerde baskı varsa ki genelde reklamlar olur , uygun aralıklarla kıyısına köşesine bir yerine 3*5 mm gibi koyu renkli bir kutucuk da basılır.
Renk sensörü diye de bilinen özel ama birazcık pahalı bir sensör onu okur ve ne zaman kesilmesi gerektiğini işaret eder.
En çok kullanılan yöntemlerden biridir, baskı var ise.
 
Önermiş olduğunuz sistem güzel delik ve encoderli sistemin her ikisinide değerlendireceğim.Delik daha az maliyetli bir sisteme benziyor.mm ile uğraşmayacağım en fazla santim değişir.Kesilen şeritlerin bazılarında baskı olmayabiliyor ve müşteri mesela 10cmlik kesim istiyor .Böyle bir durumda da küçük bir operatör panel kullanarak istenilen değer alınıp ona göre delik saydırılabilir veya encoder okutulabilir.Teşekkür ederim cevaplarınız için.
 
paradox eğer uygulamayı yapmadıysan hiç bunlarla uğraşma 1 tane 500 pulse encoder ve buna uygun bir tane sayıcı al hem ucuza mal ederseni hemde uğraşmazsın
bu ürünlerle ilgili Alfa Elektronik firmasından Hakan Beyle görüşebilirsin 0216 399 44 04
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst