Lehimleme öğrenmek için ne yapmalıyım?

Katılım
17 Mar 2019
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
34
Merhabalar lehimlemeyi beceremedim, nereden baslamalıyım? Evde kendi kendime çalışmak için neler alıp lehimleyebilirim veya bir kaynak döküman önerirmisiniz
 
Merhaba.
Öncelikle lehim yapmak için kaliteli bir lehim teli varsa elinizde işiniz daha kolay olacak aksi halde ben neden lehim yapamıyorum diye kendinize kızıp durursunuz.
Delikli plaket üzerine led,direnç,kondansatör gibi kolay bulabileceğiniz malzemeleri kullanarak lehim yapmaya başlayabilirsiniz.
İyi bir lehim için havya nın gereken ısıya ulaşması şarttır.
Elemanları delikli plakete taktıktan sonra düşmemesi için bacakları hafif şekilde bükmeniz işinizi kolaylaştırır.
Havya ucunu delik etrafındaki bakır yola değdirip bakırın ısınmasını sağlayın,
Tam bu esnada lehim telini eleman bacağı ile bakır yolun birleştiği yere dokunduğunuz zaman kendiliğinden lehim teli eriyecek ve güzel bir lehim yapmış olacaksınız.
Ama bu işlem için gerçekten lehim teli kalitesi çok önemlidir.
kolay gelsin.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/lehim-ve-lehimleme-teknikleri-ve-havya-seçimi.125978/

Forum linkinde temel bilgiler var.

Burada da görsel iyi bilgiler var,lehimleme el alışkanlığı, kullandığın malzemenin kalitesi ,yaptığın işin özelliği gibi çok fazla faktörün bir arada olduğu bir işlem bundan dolayı basitten zora doğru gitmek lazım ,okullarda önce bakır 1,5 tek damar kabloyla küp yaptırırlar kullanılan havyaya alışmak için ,daha sonra çalışan bir devre delikli bakır pertinaksa kurulup lelimlenir(basit iki kondansatör ,iki direnç,iki led ,iki transistörle yapılan flip-flop devresi gibi)daha sonra baskılı devresi hazırlanan biraz daha zor bir devre yapılır ayarlı güç kaynağı gibi onunda montaj ve lehim işleri yapılır,nerede zorlandığınızı yazarsanız daha iyi yardımcı olabiliriz,kolay gelsin.
 
Profesyonel kalitede lehim teli tavsiyesi verelim lütfen, lafimiz havada kalmasın.
 
Profesyonel kalitede lehim teli tavsiyesi verelim lütfen, lafimiz havada kalmasın.
Feray alabilirsin ne için kullanacaksın bilmiyorum ama 1mm tavsiye ederim bazen 1.2 çok kalın gelebiliyor, 0.75 de az gelebilir. Ama işim küçük entegrelerle smd lerle falan dersen 0.75 de olur. 200gr en az satılıyor. Uzun vadede daha hesaplı ama 60 tl civarı fiyatı. Tüp alacaksan zaten pek marka genelde yok iyi bir şey alma şansın da yok. Şimdi baktım ne zamandır almıyorum tüpler de 10 tl civarı 60 tl kıy paraya kafan rahat gayet kar edersin yarı yarıya. Amasan marka lötfet pasta öneririm piyasadaki en iyisi diyebilirim(sarı lacivert tenekede, gri olan değil)
 
El becerisi isteyen işlerin tek bir püf noktası yoktur ve bu ancak yaparak öğrenilir...Nasıl zamanla ustalaşacağım dersen.
1:Malzemen tam olacak. İyi bir sıcaklık değeri ayarlanabilir havyadan tut, yardımcı ele kadar...

2:İşin teoriğini oku ve izle.. bu konuda internette bir çok video olduğu gibi, komponentlerin hangi dereceye kadar ısınabileceğini, nerede zarar görebileceklerini, v.s oku..

3: Pratik yap.. illa iş yaparken öğrenme. Sadece, lehim yapmak için lehim yap ve bunu yaparken hem işi hem kendini gözlemle. Ayrıca her gün yarım saat bir saat lehim pratiği yapsan 15 güne hiç bir problemin kalmaz çok iyi lehim yapabilir hale gelirsin.Bu süre yaptığın pratiğe ve el becerine bağlı olarak artar yada azalır bunu dert etmeden çalış.
 
Kaliteli lehim teli ile,parçaya pasta sür,3sn parçayi ısıt,lehimi ver çek,2sn daha tut.
 
En önemli nokta kullandığın lehim makinesi bence. Bazı makineler çok ısıtıyor bu işlerde yeni olanlar lehimin yandığını veya lehim yaptığı komponentin yandığını anlamıyor, bazıları da lehimi düzgün eritemiyor; havya yeterli sıcaklığa ulaşmazsa lehim erise bile komponente kaynamıyor öyle olunca da soğuk lehim oluyor.
Gelelim havya seçimine; öncelikle neyi lehimleyeceğinizi bilin, havyanın gücünü ona göre seçin. Çok ucuz havyalardan ve lehim tellerinden kaçının. Başlangıç için Pro'skit öneririm fiyatına göre gayet kaliteli. İnce işlerle uğraşıyorsan 30w gayet yeterli, 40w çok ısınıyor daha kaba işler için.

Havyanı temizlemek için bulaşık süngerini bir kaseye koyabilirsin harika iş görüyor.

Lehim teli piyasada bilinen Soldex, Feray, Kurtel var. Hepsi de kalitelidir ama Feray kıl payıyla daha iyi diyebilirim. Lehim telinin kalınlığı da kalitesi kadar önemlidir çünkü ince lehim teliyle kalın işleri lehimlersen lehimi yetiştiremediğin için lehim fazla ısınıyor ve yanıyor. Kalın olursa ince işlerde çok sorun çıkartıyor. Tavsiyem 1mm ama 0.75 veya 1.2 de alabilirsin. Kalay oranı en az %60 olsun bu çok önemli.
Ben 0.75 mm kullanıyorum genelde birde 1.2mm tüp kullanıyorum bazen çok işe yarıyor.

Lehim Pastası Amasan en iyisidir. Bahsettiğim markaların da gayet iyi iş gören pastaları var ama.

Lehim pompası çok işe yarıyor ben çok kullanıyorum Pro'skit in kaliteli pompaları var.
Bir de devre üzeride lehim yaptıysan mutlaka bi tiner veya alkolle hafifçe fırçala.

Lehim yapımını arkadaşlar anlatmış ama pratik yapa yapa öğrenirsin.

Tüm bildiklerimi anlattım umarım yardımcı olabilmişimdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,187
Kullanıcılar
449,828
Son üye
berkayerdem

Yeni konular

Geri
Üst