Ledlerle Havaya yazı yazma_

Katılım
14 Tem 2007
Mesajlar
67
Puanları
1
Merhabalar Ledlerle havaya yazı yazma devresi yapmak istiyorum ama takıldıgım bir kaç yer var; motor seçimini nasıl yapabilirim ve harf kodlamanın mantıgını çözebilmiş değilim yardımcı olabilirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkürler.
kaynak: Kendimiz Yapalım
 
Merhaba arkadaşım sanırım şu pervane saatler (Propeller Clock) var onun gibi birşey düşünüyorsunuz. Eğer öyleyse PIC kullanacaksınız herhalde. Motor için birşey diyemeyeceğim, devrenin büyüklüğü ile alakalı olması lazım. Harf kodlama ise sanırım eski nokta vuruşlu printerlerin çalışma mantığı gibi ; harfleri dikey olarak bölümlere ayıracaksınız ve ard arda sırayla bölümleri LED lere göndereceksiniz. PIC içinde ise bunları tablo halinde tutacaksınız. Kolay gelsin.
 
motor devrine göre zamanlama yapıcksınız us cinsinden. ayrıca havada yazmıyor yazı, havaya yazıyor diye sakın elinizi kolunuzu kaptırmayın dönerken.
 
motor aynı noktadan gecerken o noktadaki ledi yakacaksın.diyelimki i harfinin noktasını yazdıracagız,bu ledın motor devır sayısına gore surekli aynı noktada yada harmonıgınde yanması gerekırkı yazdıgın yazı cok hızlı onunden kayıp gecmesın.motor devrini 1200 d/dak sectigini varsayarsak 1200/60=20 d/sanıye olur yanı bir saniyede ledi 20 kez aynı noktada yakmamız gerekır.buda demektirki 1/20=50 ms de bir aynı ledı yakacaksın,hemen ardından diger ledler yakılacak.
bence sen ortalama bir led tarama hızı sec ve potansiyometre ile motor devri ile oynayarak yazının sabit kalmasıı sagla.bu sekilde yaparsan motor hızının katlarında yazıyı sabit görürsün.
bu iste düsünmen gereken nokta insan gözünün aldanması.insan gözü saniyede 25 yanıp sönmeyi sanki sürekli yanıyormus gibi algılıyor(film teknigi).eski kovboy filimlerinde gordügün atarabası tekerleginin senkronizasyona göre ters dönüyormus gibi gözükmesi de bu ise örenek verilebilinir.yani yazını motor yönünün tersine akıtabilirsin.
 
Linkteki örnekte motor verilmemiş sanırım el ile hareket verilecek :) Küçükken TÜBİTAK dergilerinde çok bilgi var sannederdim, şimdi yurtdışına bakıyorum ve çoğu şeyin kopyala yapıştır mantığı ile çalıştığını görüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,882
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst