Led Dimmer ve pır dedektor Yardım

Katılım
19 Mar 2011
Mesajlar
69
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba Arkadaslar

Bir projem var evde kullanmak üzere bir elektronik kart devresi yaptırmak istiyorum belkide hazır satılıyordur bilemiyorum bana ücret karşılığında asagıda anllattıgım gibi bir devre yapabilirmisiniz yada nasıl yapabiliirim

serit led lamba var ve onun trafonu var benim istediğim şu;

led devamlı yanacak ama kısık yanacak pır dedektor koymak istiyorum ben ordan gecip gittim yuksek ısıkla yanacak bana yol gösterecek atıyorum 1dk sonra gene az ısıkla yanmaya devam edecek az ısıkla yanarken 10dk içinde kimse gecmezse komple sonecek Ama yanıp sonme kapanma zamanlarnı ben manuel olarak yapmak istiyorum

durum budur boyle birseyi nasıl yapabilirim yardımlarınızı rica ediyorum
 
Merhaba,

Aslında yapmak istediğiniz devre çok da zor değil.

Açıklamaya çalışayım:

1- İki tane pır (sensör) kullanacaksınız. Bunun için yeni devre yapmadan hazır devre kullanmanız işinizi çok kolaylaştırır. Apartmanların koridorlarındaki lambaları yakmak için kullanılan (duvara veya tavana monte edilen) elemandan (yani sensörden) iki tane almanız yeterlidir. Bu elemanlar algılama yaptığında çıkışından AC 220 V verirler.
2-Bunlarla birer röle çalıştıracaksınız. Yani iki tane de röle almanız gerekiyor.
Rölelerin bobin gerilimleri AC 220 volt olmalı.
3- Bu elemanların üzerinde zaman ayar potları vardır zaten. Bu potlarla örneğin birine 3 dakikalık ve diğerine 7 dakikalık zaman ayarı yapın. ( Bunların süresi sanırım 10 dakikaya kadar çıkabiliyor.)
4- Besleme trafonuz ile ledleri birbirine bağlarken araya bir tane watt'lı direnç bağlayacaksınız. Bu wattlı direnç ledlerin kısık ışıkla yanmasını sağlayacak. Bağlayacağınız ledlerin normal çalışmada kaç amper akım çektiğini ölçüp yazarsanız bu direncin değerini de hesaplayıp buraya yazabilirim.
5-Zaman ayarı az olan sensör röleyi çektirdiğinde, çekilen röle bağladığınız direnci kısa devre etmeli, yani direncin iki ucunu birleştirmeli. Bu işlem ledlerin parlak yanmasını sağlar. Diğer zamanlarda direnç devrede olduğu için kısık yanacaktır.
6- Zaman ayarı çok olan sensör kendisine bağlı röleyi çektirdiğinde de trafonuzu şebekeye bağlamalı, yani trafo girişlerine AC 220 V vermeli.

Özetlersek: Sensörlerin ikisi de aynı yerde, siz oradan geçerken her ikisi de rölelerini çektiriyor. Uzun zaman ayarlı olan trafonuzu beslerken, kısa zaman ayarlı olan direnci kısa devre edecek ve ledler parlak yanacak. Zaman ayarı kısa olan sensörün süresi dolduğunda röle bırakacak, direnç devreye girecek ve ledler kısık yanacak. Trafo enerjisi kesilene kadar kısık yanmaya devam edecek.Uzun zaman ayarlı sensörün süresi dolana kadar başka hareket olmazsa trafonuzun enerjisini kesecek. Bu arada hareket algılarsa zamanı sıfırlayıp yeniden saymaya başlayacak.

Bu kadar kolay. :)
 
Bu mesajınızdan, "direncin değerini kendim hasaplayabilirim" cümlesini anlıyorum.

Size kolay gelsin.
 
Direnc Değerini bilmiyorum Hesaplayamam Ben Elektronik bilgim yok malasef yardımcı olursanız sevinirim
 
Ledlerin çektiği akımı ölçüp buraya yazmazsanız ben de hesaplayamam.:)
 
Normalde 1 sıra şerit led sürekli yanar mevcut şerit led üstüne ilave olarak 1 veya ihtiyaca göre 2 sıra şerit led'i hareket sensörü ile devreye sokup çıkartabilirsiniz. Şerit led akımı sensör kontak akımından fazla olursa röle kullanmanız gerekir. Pratik olarak bu şekilde çözebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst