LED DEVRESİ

Deal extreme diye bi site var www.dx.com cinden geliyo urunler ebay tarzinda bi site fakat ne alirsaniz alin kargo ucreti odemiyosunuz. Mesela 1 dolar degerinde bir sey aldiniz o urun cinden ayaginiza kadar geliyor ve sadece 1 dolar oduyosunuz.


Ahmet Serinöz
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Elektrik Elektronik Mühendisliği
 
DX te fena değil fakat tekil satıcı olduğu için aradığın herşeyi bulamayabilirsin ve genelde kalitesiz ürünler satıyor.10 -15 defa ürün satın aldım dx ten.ebay ise gittigidiyor gibi kişilerin ürünlerini sattığı bir site olduğu için aradığın her ürünü istediğin her kalitede bulabiliyorsun.Ayrıca pazarlık şansın da var.Birde aliexpress.com var.Bu siteyide fabrika satış mağazası gibi düşünenilirsiniz.İhtiyaca göre bu üç sitede güvenle kullanılabilinir ama ben ebay ı tek geçerim.Mesela benim aracım bmw olduğu için ebay in almanya satış sitesi olan ebay.de ye girip aracımın hertürlü parçasını en az %50 ucuza bulup alabiliyorum.Veya ingiliz versiyonu olan ebay.co.uk dan da çok ucuza ürünler bulunabiliniyor....

Saygılar....


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Tekrar merhaba arkadaşlar;

Yaptığım gözlemler sonucu gündüz farlarının iki kademeli olarak yandığını gördüm.Araç çalışınca parlak, gece farları açınca kısık yanıyor.Benim bu uygulamayı yapmam mümkün olurmu acaba?

Saygılar....


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Dostum merhabalar,

Bu gündüz farı normal kısa - uzun fardan yada park ışıklarından dahamı farklı?

enkandesan yada halojen lambalarda gücü kısmak için devreye ya seri direnç girilmeli yada lambaya giden voltaj düşürülmelidir. iki yöntemlede lamba parlaklığı azaltılmış olur. yol üzlerken hangi yönde ilerleyeceğimize karar verirsek ona göre tavsiyede bulunabilirim. voltaj kontrolümü yoksa seri dirençlemi yapmak kolay olur..

Peki lamba yerine led denemeniz başarılı oldumu ? direnç kullanımı çözüm oldumu?

kolay gelsin.
 
Merhaba dostum;

Gündüz farı dediğim ilk mesajda bahsettiğim şerit ledler.Benim istediğim araç çalışınca yani kontak açınca ledler normal gücünde yansın,parkları açınca da %50 kısık yansın ki gece göz almasın.Tabi böyle birşey mümkünmüdür bilemiyorum.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Ürün eğer elinize ulaştıysa üresinde denemeler yapmak lazım. Ledler normalde akım sınırlama ile sürülür. ama bu ürün zaten 12 volt için imal edilmiş.

Şöyle denerseniz bu ürüne dışarda önce 12 volt verip parlaklığını görmek lazım. Daha sonra uyguladığımız voltajı düşşürerek deneme yapmak lazım. örnek veriyorum 9 voltta yada 6 voltta uygun parlaklığa erişildi o voltajı parklar yandığında sağlayıp lambanın gücünü sınırlayarak parlaklığını düşürebiliriz.

yada led sürücü devresi ekleyip parklar yandığında voltajı bu devreden geçirip akım sınırlama modunda parlaklığını kısabiliriz. ( şahsen bu ikinci yöntemi öneririm )

bu kontrol için şöyle bir devreye ihtiyacımız olacak. 2 adet link veriyorum.

1 35V DC 25W Power LED Driver Supply LM2596 CC CV Light | eBay

1pc DC DC LM2596 Step Down Adjustable Power Supply Module CC CV LED Driver New | eBay

ikisinin arasında çok büyük bir fark yok yalnız ilk verdiğim devrede kendini soğutabilmesi için orjinal alüminyum soğutucuya monteli. Tercih edecek olsam onu tercih ederdim. 2.5 $ fark var ayrıca kargo bedelleride var. Belki başka satıcıda kargo bedelsiz bulunabilir.

Aliexpress.com : Buy Free Shipping 1PC LM2596 LED Driver DC DC Step down Adjustable CC/CV Power Supply Module from Reliable lm2596 suppliers on Super-Car

LM2596 DC DC Step Down CC CV Adjust Power Supply Module | eBay
burada ücretsiz kargo diyor
 
Merhaba serkan bey;

Bir terslik olmazsa ledler bu hafta içi elimde olacak.Öyleyse ledlere önce 12v sonra da 6v verip duruma bakarım.Eyer kısılma oluyorsa verdiğiniz son linkteki devre isimi görecekmidir?Yani bu devre 12v girişi 6-8v çıkış yapmamı sağlayacak olan ürün mü?

Saygılar...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
12 voltu 6 volta çok basit şekilde düşürebiliriz. tek bir elektronik parça ile LM7806 entegresi ile aşağıdaki bağlantıyı yapıp 6 voltta 1 amper güç verebilir. fiyatıda 1 tl civarında olmalı tam araştırmadım. çok pahalı bir parça değil. Deneme yapılmalı dememin nedeni bu aldığınız ürünü yakmamak yada bozmamak için . akım korumalı bir güç kaynağı power supply ile deneme yapılıp 6 voltta düzgün sonuç alınırsa bu parça ile 6 voltta kullanılabilir.

Diğer devreler özellikle led sürmek için hazırlanmış devrelerdir. Bahsettiğiniz şekilde çalışma için araç çalıştığında ledler yanacak yani araç elektriğinden çok anlamam ama aracınız çalıştığında nerden 12 volt alacaksınız bilemiyorum diyelimki 12 voltu kontaktan aldınız bunu direkt lede verebilirsiniz. tam güçte çalıştı daha sonra parkları açtığınızda park lambasına gelen uçtan bir röle çektirip bu röle vasıtasıyla ledlerin gücünü kısabiliriz. Bu röle çektiğinde ya voltajı 7806 ile 6 volta düşireceğiz. bu şekilde ledlerin çalışma gücü düşürülmüş olacak.

12V+to+6V+converter+by+7806.jpg


Parçada şudur

b-7806-b-font-font-b-IC-b-font-Positive-6V-Voltage.jpg
 
Tamamdır dostum buraya kadar çok iyi anladım fakat bu durumda farlar kapalıyken 12v giriş,farlar açıkken ise 6v giriş sağlayabilecekmiyiz?Yani iki ayrı bağlantı yapmamız gerekmiyecek mi? Veya parklardan tetikleyici voltaj almak gibi mesela?


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
evet park ışıkları yandığında bir röle çektireceğiz bu röle üstteki lm7806 entegresini devreye alacak ve voltajı düşürerek ışık gücünü yarıya indirmiş olacak. Müsait bir zamanda basit bir devre şemasını hazırlar burada paylaşırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,148
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Geri
Üst