Led Bağlantısı İle İlgili Yardımcı Olabilirmisiniz

Fearle55

Üye
Katılım
30 Ara 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar elimde seri bağlı iki led var smd ultra beyaz. Ben bu ledleri 1210 kılıf tek dirençle 24V ile sürdüğümde belli bir süre sonra aşırı ısınmaya başlıyor. Aynı değere denk gelecek şekilde iki 1210 ya da 1206 kılıf direnci seri bağladığımda ise çok fazla bir ısınma olmuyor. Ama bana dirençleri paralel bağlamamı söylüyorlar, o şekilde bağlayıp çalıştırdığımda ise yine ısınıyor. Acil yardım ederseniz çok sevinirim arkadaşlar.
 
Ledlerinizin aşırı ısınması normal. Dirençle değil sabit akım güç kaynağı yada devresi ile sürmelisiniz.

Ledlerinizin tam datasheeti yada kaç volt kaç amperlik oldukları bilgisi elinizde mevcutmu?
 
Ledlerinizin aşırı ısınması normal. Dirençle değil sabit akım güç kaynağı yada devresi ile sürmelisiniz.

Ledlerinizin tam datasheeti yada kaç volt kaç amperlik oldukları bilgisi elinizde mevcutmu?
Ledler ısınmıyor zaten, dirençler aşırı ısınıyor ledin voltajı 3V ile 3.2V arası çektiği akım 20mA Direncimin değeri 2k7 1206 kılıf. İki tane 1k7 1206 kılıf direnç taktığımda aşağı yukarı aynı ohm değerine geliyor seri olarak bağladığım için. Direnç tek olduğunda ısınıyor ama ikiye bölüp seri bağladığımda ısınma olmuyor.24VDC sabit akım güç kaynağında test ediliyor.
 
Iki direnci paralel bagladiginizda guc direncle ters orantili olarak artar.
Yani iki ceyrek watt direncle 0.5 watt elde edersiniz ki buda isinmayi azaltir. Akimi iki kola boluyorsunuz diyebiliriz baska ifade ile.
 
Direnç ısınıyor ise üzerinden geçen akımı karşılamıyordur. Yani uygun watajda değil. Normal dirençler 1/4 watt güctedir. Siz direnç değerini aynı kullanarak daha güçlü watt değer,nde direnç kullanınız.

20 ma lik ledlerde seri direnç kullanılabilir. Akım çok değil. Ancak nasıl bağlantı yaptığınızı şemanızı paylaşırsanız iyi olur. Direnç kullanırken aslında ledleri giriş voltajına yakın kullanmak lazım.

Mesela ,

3.2 voltluk ledlerden 24 / 3.2 = 7.5 led yapar. Bu noktada 7 led kullanıp seri direnç kullanırsanız atık ısınız minimumda olur. Ancak atıyorum 2 yada 3 ledi seri kullanırsanız o zaman direnciniz aşırı ısınır.

Kolay gelsin.
 
Yardımcı olduğunuz ve konu ile ilgilendiğiniz için teşekkür ederim arkadaşlar. Dediğinizi yapıp o şekilde test edeceğim...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,221
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst