leadshine m542 step motor driverinin üzerindeki 8 jumper ne işe yarıyor .

Hız , birim zamanda gelen step sinyaline bağlıdır.
Step motorlar ne kadar hızlı olsalarda ani yüksek frekanslara cevap veremez.
Bunun için max frekans birden uygulanmaz , rampa tabir edilen belirli zaman içerisinde hızlanma ve yavaşlanma ( ivme )uygulanır .
Mach3 programı bunu sistemin mekaniğine göre girdiğimiz değerlerde uyguluyor.
Pic de bazı matematiksel döngülerle rampalı pwm uygulayabilirsin.
Bu sana kalmış bir şey.
Sürücü sadece gelen pulslere ve nasıl geldiğine bakar , kimin yolladığına değil.
 
1-2-3= amper ayarı (kullandığın motorun akımına göre ayarlarsın)
4 = motorlar boştayken akım ayarı yarım yada tam yüklenme (eksenlerinin yüküne göre ayarlarsın)
5-6-7 = mikrostep (motorlardan istediğin hassasiyete göre ayarların. unutma steps per unit ayarların da buna göre değiştirmelisin)

Bu arada leadshine marka m542 nin peak akım değeri max. 4.2 A dır. Bu resmini gösterdiğin nasıl Leadshıne anlamadım. Eski sürümlerinde bile böyle değerleri olan sürücüsünü görmedim :)
Merhabalar;

leadshine 2.2nm ve 4.5 nm motorlar için amper ayarı nedir?
 
arkadaşlar merhaba.
sürücü: hbs86 - esd808 control modu
plc ile leadshine hybrit step motoru kontrol etmeye çalışıyorum. fakat parametre ayarlarını bir türlü yapamadım. pulse/dır olarak kontrol etmek istiyorum. cw/ccw moduna aldığım zaman çalışıyor lakin pulse/dır modunda bir türlü çalıştıramadım. Bilgisi olan yardım ederse sevinirim. Parametre ekranı resimdeki gibidir.

Ads_z3434.png
 
merhaba. hocam benimde bu sürücü ile ilgili sorum olacak. HY-JK02-M 5-axis eksen kontrol alacam. ama benim cnc router da y1 ve y2 olacak. bununla ilgili nasıl bağlantı ve mach3 ayarı yapmam gerekiyor ayrıca eksen sayım nema23 2.2NM motor ile 4 e çıkacak. güç kaynağım ne kadarlık olmalı . yada böyle bir konu varmı bulamadım. şimdiden teşekkürler.
 
merhaba
bendeki sürücü d808 4nm ve 8nm için yapılmış bir sürücü. 30volt-80volt dc voltaj aralığında çalışıyor. 8nm motorda 8.5a çekiyor. 4nm motor 5.5a çekiyor. ben motorum 4nm olmasına rağmen 48volt 10a bir sürücü kullandım. her zaman için max amperin bir tık üstünü almak iyidir. sücünüzün voltaj aralığı ve çekeceği amper manuelinde yazar. oradan bakarak alacağınız power'a karar verebilirsiniz. y1 ve y2 için yapmanız gereken eğer senkron çalışacak ise pals çıkışlarını paralel bağlamalısınız.
 
merhaba. hocam benimde bu sürücü ile ilgili sorum olacak. HY-JK02-M 5-axis eksen kontrol alacam. ama benim cnc router da y1 ve y2 olacak. bununla ilgili nasıl bağlantı ve mach3 ayarı yapmam gerekiyor ayrıca eksen sayım nema23 2.2NM motor ile 4 e çıkacak. güç kaynağım ne kadarlık olmalı . yada böyle bir konu varmı bulamadım. şimdiden teşekkürler.

En az 4 eksenli bir kontrol kartı almalısın. Eksenlere normal bağlantılarını yapacaksın. Mach3 programında "Slave Axis" Seçeneği var oradan diyeceksin ki Y ile A yı beraber çalıştır. O zaman y eksenindeki 2 motor eş zamanlı çalışacak. Sürücülerin elektrik beslemesi içinde 48 volt almanı tavsiye ederim. 30 dolar+kdv her biri 48 volt 7 amperlik 3 ayrı güç kaynağı aldım ben. Hatta 48 volttluk almanı şiddetle tavsiye ederim. 7 amper oluşu senin motorlar için büyük olabilir ama ileride motor büyütecek olursan hüç kaynağını değiştirmeye gerek kalmaz :) :)

Ayrıca alacağın kartı ben 1 hafta öncesine kadar kullanıuordum. Slave axis özelliğinide destekliyor. Uzun süre sıkıntısız kullanırsın. Ben 4 sene kullandım şükür üzmedi bizi.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kayseri hocam. yani bu durumda 48 volt luk 7 veya 10 amper güç kaynağı yeterli diyorsunuz. doğrumudur. ama onlara baktımda 300tl gibi falan diyorlar ya. bu nasıl olur hocam :
36Volt 9.7A 350 Watt NES-350-36
birde hep SMPS olsun diyolar. bu üründe var ondan. tamda anlamıyorum ama.

hocam birde arkadaş bir kart almıştı 5 eksen sanırım. onunda driver cd si beraberinde gelmemiş. bu kart çöp mü sizce. sanırım DDLM diye bir kart.
 
Kayseri hocam. yani bu durumda 48 volt luk 7 veya 10 amper güç kaynağı yeterli diyorsunuz. doğrumudur. ama onlara baktımda 300tl gibi falan diyorlar ya. bu nasıl olur hocam :
36Volt 9.7A 350 Watt NES-350-36
birde hep SMPS olsun diyolar. bu üründe var ondan. tamda anlamıyorum ama.

Mervesan Elektronik yerli üretim. 48 volt 7.3 amper 30 dolar +Kdv Bu dediğim üründen her motor için birer tane toplam 3 tane aldım ben. 36 voltta verim nasıl olur bilmem ama önceden 24 kullanıyordum 48 volta geçince çok çok süper oldu. Asıl şimdi makine oldu yani.
 
Meanwell PSP-600-48 güç kaynağı 600W, 48V, 12.5A, NES'den daha profesyonel. Güç kaynağını 95-97$ civarında almıştım. Güç kaynağı daha düşük voltajda (gerilimde) kullanıldığında amper de artmış (?) olacaktır. Ayrıca motorları seri bağlı kullanabileceğiniz eksen varsa, gereken toplam amper değeri de azaltılabilir. @KAZIMUGUR'un yorumu, motorun seri bağlı olması durumda önemli bir tork kaybı oluşmadığı yönünde. Seri bağlı durumda, paralele göre motorun amper gereksinimi %50 azaliyor. Genelde motorların hepsinin aynı anda çalışmıyor olması da, toplam akım (amper) için bir avantaj. aşağıdaki tablo http://www.cncshop.cz/PDF/57HS09-22.pdf sayfasından;

Step_amper.png


57HS09 model 8 telli motoru incelediğimizde, bağlama şekli ve amper arasındaki orantıları görebiliriz;
  • Paralel: 4 A _____ (%100)
  • Seri : 2 A _______ (%50)
  • Unipolar : 2.8 A___(%70)
Aşağıdaki seri ve paralel bağlı step motor karşılaştırması http://www.geckodrive.com/support/step-motor-basics.html sayfasından;

seri-paralel.png


Yanlış bilmiyorsam step motorların verilen amper değeri, paralel bağlı iken çekilen max amper değerini gösteriyor. Örneğin Şahin Rulman'ın değerleri, diğer değerler de verilse iyi olurdu.

Güç kaynağı üzerinden belli bir oranda +/- voltaj ayarı yapılabiliyor.
Güç = Volt x Amper = 48 x 12.5 = 600 watt sabit, yine 40 V x 15 A = 600 watt.
Elektrik konusunu bilen arkadaşlar teyit edebilirse sevinirim.

Fiyatlar da watt bazında orantılı, 24 V x 25 A =600 wattın fiyatı 48 V x 12.5 A= 600 watt ile yakın. Motor ve elektroniğin izin verdiği volt ve amper değerine çıkabilmek ise tork ve hız artışı demek. Forumda 24 V ile CNC çalıştıran arkadaş sanırım epeyce var. Görece 40 V fena değil. Maliyet sorun değilse, max gerilim ve akım gereksimine cevap verebilen (hatta güvenlik payı da eklenerek) bir güç kaynağı almak en iyi ve kolay çözüm.

Güç kaynağının aynı güçte 2-3 adet yerine, tek ve güçlü olması motorlara amper dağılımda (seri-paralel) ve o anda kullanılmayan motor olması durumda esneklik sağlayacaktır. Sayı arttıkça arıza, Bakım sorunları da artabilir. Birden çok güç kaynağının seri veya paralel bağlanmasında ise sıkıntılar olabiliyormuş.

Meanwell güç kaynağını ve Allen Bradley spindle sürücüyü aşağıdaki firmadan aldım. Bu markaları düşünenlerin de fiyat almalarını öneriyorum.

http://www.vegaotomasyon.com.tr/

Telefonla veya yüzyüze görüşerek fiyat almanızı öneriyorum. Liste fiyatına göre önemli fark oluşabilir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst