Leadshine Easy Servo ve Mach3

Köprü uzun olursa ani hareketlerde salınır. İşin çok hassas değilse ve gerçekten yüksek parça işlemeye ihtiyacın varsa uzun yapacaksa yan panalleri daha kalın yapacaksın. Hatta aluminyum yerine küp gibi metal olsa daha iyi olabilir.
Küp gibi metal derken? Daha ağır bir malzeme mi kullanmalıyım?
Yalnızca sağ yan yüzey 6-7 kg geliyor.
Büyük bir ihtimalle 304 kalite paslanmaz kullanacağım.
 
Yanlış tarif olmuş. Yani yan panellerde de sigma kullan, ama o sigma bir tane dik sigma olmasın. Sigmadan bir çerçeve yapmış ol. Onu yan panel olara kullan.
 
Şimdi servo motorların ac motorlardan çok farkı yoktur. Sadece sürücüleri özeldir ve istediğiniz miktar döndürüp istediğiniz konumda durdurabilirsiniz. Sürücü anlık olarak encoderden aldığı bilgilerle istenen konuma gelindiğinde motoru durdurur. Ancak eğer motora bağlı yük motora göre çok çok fazla ise sürücü motora dur dediğinde motora bağlı yük kendi ataleti ile motoru dönmeye zorlayacaktır. Sürücü bu fazladan dönmeyi algılayıp bu sefer tersi istikamette motoru döndürecek ve istenen konuma gelmesini sağlamaya çalışacaktır. Ancak bu seferde ters yönde istenen konumu geçecek bu sefer de ileri doğru dönecektir. Bu salınıma sebebiyet verecek ve motor ile sürücünün sağlıksız çalışmasına belki de bozulmasına sebep olacaktır. Bu sebeple motora bağlı yükün motorun dönen aksamına göre çok ağır olmaması istenir ve aradaki fazlalık tuning denen işlemle kompanse edilir. Tuning işlemi çalışma yükünde yapılır ve bu işlem sonunda sürücü PID kontrol ile henüz istenen konuma gelmeden motora durma sinyali gönderir ve istenen konumu geçmemesi sağlanır.
Planet redüktör ne işe yarar? Motor çıkışında örneğin 3000 rpm ve 2,4 Nm alıyoruz. Araya 1/5 çevrim oranında planet redüktör koyarsak redüktör çıkış devrimiz 600 rpm ve torkumuz 12 Nm olacak. Bu hızımızı düşürecektir. 1605 vidalı milde en fazla 3m/dak hız elde edebiliriz ancak prof. cnclere baktığımızda 40m/dak ya varan hızlar var. Diğer taraftan şöyle bir avantajı olacak. Cnc üzerindeki ağır hareketli aksamın hızla hareket ettikten sonraki durana kadar motor miline uygulayacağı tork 5 kat azalacak ve motor milinin salınımı azalacaktır.
Sonuç olarak 750W servo çıkışına 1/3 planet redüktör fayda sağlar 5m/dak hız fena değildir bununla beraber tork 7,2Nm ye çıkar duruşa geçerken motor daha rahat hareket eer. Ancak bana göre zorunlu değildir. Nitekim pek çok makinede arada redüktör olmadan kuruluyor sistem.
Eminim ki forumda bu konularda uzman olan arkadaşlar daha fazla yardımcı olacaktır.
 
Servoya hiç girme arkadaşım. Amatör işi değil servo. Çok uğraşırsın, çok para harcarsın. Step gayet yeterli olur. Mekanik aksamı doğru yapmayı hedefle. Mekanikte kasıntı vs hiç yoksa zaten step servo ile aynı hassasiyette çalışacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,289
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst