LCD veya Plazma TV Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

mecaz

Üye
Katılım
27 Eyl 2010
Mesajlar
73
Puanları
1
LCD veya Plazma TV Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

•Ekran çözünürlüğünün High Definition(HD) görüntü sistemine uygun olması, bu dikkat edilmesi gereken ilk husustur. HD yayınları standart olarak 1920×1080 piksel çözünürlüğe sahiptir. Televizyonun özelliklerinde Full HD olarak belirtilen ibare, cihazın bu çözünürlükte görüntü verebildiğini belirtir. Eğer HD Ready ibaresini görüyorsanız, bu da 1366×768 piksel çözünürlüğe denk gelir. HD Ready TV’lerin HD yazısına aldanıp da, High Definition göreceğinizi asla sanmayın. Bu cihazların normal bir televizyondan pek de bir farkı yoktur.
•Ekran parlaklığı ve kontrast miktarının yüksek olması çok önemlidir. Parlaklık değeri için LCD TV’lerde 500 candela/metrekare(cd/m2) uygun bir değerdir. Plazma TV’lerde ise, 1500cd/m2 uygun bir değerdir. Bu değerlerin altında olan cihazlarla özellikle ışıklı bir ortamda TV izlerken, görüntünün koyulaşıp iyi gözükmemesi gibi problemler sıkça yaşanır. Diğer unsur ise, kontrast oranıdır. Kontrast oranı ne kadar yüksek olursa, o kadar gerçek siyah ve gerçek beyaz tonlarına yakın görüntü elde edilebilir. Kontrast oranı düşük TV’lerde özellikle siyahın ışık almış açık bir renkte görünmesi kaliteyi oldukça düşürür. Bunun yanında beyazın tam beyaz olmayıp hafif gri tonlarına dönük olması ve renklerin gerçekçi ve canlı gözükmemesi de kontrast oranıyla ilgilidir. Bu nedenle 20000:1 ve üzeri kontrast oranları oldukça canlı ve gerçeğe yakın renklerde görüntü verir. Plazma TV’lerin LCD’lerden üstün olduğu yanlardan birisi de budur. Plazma TV’lerde renk derinliği ve parlaklık fazladır, bu nedenle gerçeğe daha yakın renklerin elde edilebilmesi mümkündür. Bu da görüntü kalitesini arttıran unsurların başında gelir.
•Tepki süresi de televizyonlar için çok önemlidir. Bu değer üreticiden üreticiye değişiklik göstermekle beraber aldatmacalara açık bir konudur. Bazı üreticiler olması gereke şekilde tam siyah ve tam beyaz görüntü arasındaki geçiş sürelerini tepki süresi olarak belirtirken, bazı üreticiler gri tonları arasındaki geçiş süresini baz alarak çok daha düşük tepki süreleri çıkarabiliyorlar. Piyasada 1 ve 2ms şeklinde belirtilen cihazların tamamına yakını aslında o değerleri verememektedir. Siyah-beyaz geçişleri arasındaki 5ms-8ms değerleri oldukça iyidir. Bu değerlerin üzerinde görüntüde ghosting denilen görüntünün gölge bırakarak hareket etmesi olayı rahatsız edici boyutlarda gözükür ve gözü yorar.
•Görüş açısı, televizyona tam karşıdan değil de kenardan bakan kişilerin düzgün görebilme miktarıdır. Görüş açısı LCD TV’lerde rahatsız edici boyutlara varabilirken, Plazma TV’ler bu konuda daha üstündür. Görüş açısı LCD ve Plazma televizyonların teknik veri tablosunda çoğu zaman yer almazlar. Bu nedenle cihazı almadan önce değişik açılardan kendiniz bakarak ve diğer ürünlerle karşılaştırarak karar vermeniz daha doğru olur. Eğer LCD TV’lerden yeterince memnun olmadıysanız Plazma TV’leri tercih edebilirsiniz.
•Televizyonun giriş ve çıkışları da önemlidir. Görüntü arabirimi olarak HDMI bağlantısını içermesi hem sesi hem de görüntüyü aynı kablo ile en yüksek kalitede iletebilmesi açısından aranan özelliklerden olmalıdır. Eğer yoksa mutlaka DVI bağlantı arabirimi bulunmalıdır.
•İhtiyacınıza göre; montaj delikleri, ses çıkışı ve entegre hoparlörleri, PC bağlantı seçenekleri, scart girişi desteği, güç tüketimi(Plazma TV’lerde LCD’lere oranla çok daha yüksek tüketim değerleri vardır), ağırlık gibi detaylara da dikkat etmelisiniz.
Alacağınız Televizyon Hayırlı Olsun…
 
elinize emeğinize sağlık.bana çok yararlı oldu bu bilgiler.hep derdim plazmanın kontrastı neden uçuk farklılıklar gösteriyor diye.bu yazıdan sonra sanırım plazma alırım.
 
Kontrast tek başına seçim nedeni olmamalıdır. Plazmanın elektrik tüketimi LCD televizyonlara göre %40 civarında daha yüksek. Enerji tasarrufu düşünenler görüntü kalitesi, özellik ve enerji tüketimi en dengeli televizyon modelleri arasında olan Sony'nin EX serisi LCD televizyonlarını düşünebilirler.

Plazmanın uzun süre ekranda aynı görüntü kalınca görüntünün ekrana yapışması ve o izin silinememesi gibi sorunları olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Plazmanın hep kötü taraflarını söylemeyeyim. Plazma çok daha yüksek kontrastlıdır, LCD'ye oranla yaklaşık 4-5 kat gibi çok daha hızlı tepki süresi verir. Özelikleri bakımında LCD T'lere oranla daha iyi gibi gözüküyor olabilir. Buna rağmen TV seçerken fiziki koşullara da dikkat etmek gerekir.

Plazma ile LCD arasında en büyük fark ekrana vuran ışığı yansıtma farkıdır. Eğer geceleri az ışık altında ve futbol yada aksiyon filimleri gibi hızlı sahneler seyredeceğim diyorsanız Plazma TV'ler sizin için çok uygundur. Ancak gündüz de TV seyrederim enerji tasarrufu da önemli diyorsanız LCD TV'leri seçmenizi öneririm.
 
bence acele etmeyin.led tv ler yakında yaygınlaşır.çok harika şeyler.
 
LCD ile Plazmanın Saltanatı fazla sürmeden LED'ler çıktı ve fiyatları da çok çabuk makul fiyatlara indi sanırım LEDler elektrik tasarrufları sayesinde daha çabuk pazarda büyüyecek.
 
LED aydınlatmalı TV'ler LCD TV teknolojisi ile üretilir. Aralarındaki fark LCD TV lerin arkasında florasan benzeri bir ışık kaynağı kullanılır. LED aydınlatmalı TV'lerde siyah ile beyaz arasındaki fark yani kontrast oranı çok daha yüksektir. Çünkü florasan aydınlatmalarda ekranın bir noktasını karartmak çok daha zordur. İster istemez bir ışık sızması olmaktadır. LED aydınlatmalarda ise ekranın istenen bölümü çok daha etkin olarak ışıktan yalıtılarak karartılabilmektedir.

Bu aydınlatma farkı beyaz bir zemin üzerinde siyah bir nesnenin bulunması durumunda çok net bir şekilde görülebilir. LCD ve Plazma TV'lerde beyaz zemin üstündeki siyah nesne tam manasıyla siyah olarak görülemezken, LED aydınlatmalı TV'lerde nesne gerçek siyaha çok daha yakındır.

LED aydınlatmalı TV'lerin bir diğer artısı ise elektrik tüketimlerinin eski teknolojilere göre çok daha düşük olmasıdır. Ayrıca LED teknolojisi son dönemde piyasaya sürülen 3 boyutlu(3D) TV'lerde kullanılmaktadır.
 
Son düzenleme:
LED TV’ler daha pahalı olacak

Her yeni çıkan teknolojik cihazda olduğu gibi, LED TV’ler de LCD TV’lere nazaran daha yüksek bir fiyat etiketine sahip olacak. Ortalama bir LED TV’nin 400 Dolar olduğu, üst modellerinin ise 2000 doların üzerinde bir fiyat etiketine sahip olduğu düşünüldüğünde LCD TV’lerle arasındaki fiyat farkı daha net bir şekilde anlaşılabilir.

LED arka aydınlatması daha etkili

LED arka aydınlatması güç tasarrufu konusunda önemli bir teknoloji olarak görülebilir. Örneğin Samsung’un 46 inç’lik UN46B6000 model LED teknolojisine dayalı televizyonu senede sadece 18.73 Dolarlık bir maliyete sahiptir
Yandan aydınlatmalı LED’ler daha incedir

Evet, yandan aydınlatma teknolojisine sahip LED TV’ler daha ince bir yapıya sahip TV’lerin önünü açabilir; ancak ekranda beyaz bir arka plan olduğunda, ekranın parlaklık değerinin ilginç bir şekilde yükseldiğini ve gözleri rahatsız edici bir hal aldığını da hatırlatmak gerekir
ALINTIDIR
 
bekleyelim görelim bence.teknoloji gelişiyor.biraz sabırlı olup izlemek daha yararlı olacak gibi.
 
Arkadaşlar çok faydalı bilgiler vermişsiniz, öncelikle teşekkür ederim. Ben 3D led HD tv almak istiyorum. Bu konuda bir tavsiyeniz olabilir mi, marka ve fiyat kıyaslaması. 46 veya 55 inch ekran boyutunu düşünüyorum. Bu konuda uzak doğunun Alibaba sitesinde çok ucuz fiyatlar gördüm ne dersiniz. Buradan alışveriş yapanlar var mı, dolandırıcılık var mı veya istediğiniz yerine kalitesiz ürün mü gönderiyorlar. ?
Çok soru sordum galiba, yardımcı olursanız sevinirim. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,170
Mesajlar
915,623
Kullanıcılar
449,934
Son üye
peldayilmaz

Yeni konular

Geri
Üst