LC osilatör devreleri

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
570
Puanları
56
Selam arkadaşlar, LC osilatör devrelerinde rezonans kondansatörlerin kapasitesi olması gerekenden fazla olursa ne olur?
 
Kesmez hocam çalıştığım devreyi biliyorsun ir2153 üzerinden potansla yaptığım frekans ayarı ile, rezonans kondansatörlerinin değeriyle oynayarak yaptığım frekans ayarı aynı hesaba mı geliyor?

Devremde zaten frekans ayarını ir2153 ile yapabiliyorum peki bu durumda rezonans kondansatörlerinin ne anlamı oluyor?
 
o devredeki kondansatörler rezonans amaçlı değil diye düşünüyorum. orta gerilim (160v) oluşturmak için kullanılmış gibi. o kondansatörler rezonansta çalışsaydı üzerinde ac yüksek gerilim oluşurdu.
 
Radyo alıcılarında, örneğin FM radyo bandının 88-108 MHZ olan radyo frekans aralığında, istenilen bir radyo kanalı bandını hava boşluklu, ayarlı kondansatörlerle (elle çevrilen) istenilen kondansatör kapasite değerine getirip bu kapasiteyle istenilen rezonansa getirerek (Bu istenilen rezonanslarda rezonans devresinden sabit indüktör (bobin) - kondansatör kuplajlı) devreden max. akımda rezonans akımları geçer) ve radyo ses vererek bu elle seçili hava boşluklu (dielelektrikli) ayarlanmış bu elle ayarlanmış kondansatör kapasitesiyle o rezonansta çalmaya başlar, radyo içindeki istasyon ayarıyla istenilen rezonansla bu RF dalgalarını havadan alıp en baştan elle ayarlayıp, yakalayarak seçebilmeyle ilgili bir uygulamaya benzetmek gerekirse. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst