LAZER YAZICILAR HAKKINDA GENİŞ BİLGİ 2014

Katılım
18 Mar 2014
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
48
LAZER YAZICILAR HAKKINDA GENİŞ BİLGİ 2014


LAZER YAZICILAR, GÜNÜMÜZÜN EN IYI ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ, VE HIZLI BASKI YAPAN ÇEVRE BIRIMLERIDIR. LAZER YAZICI, BIR BAKIMA BILGISAYAR KONTROLÜNDEKI BIR FOTOKOPI MAKINESIDIR. YANI LAZER YAZICI FOTOKOPI MAKINESI ILE AYNI ILKE ÜZERINE KURULUDUR. ARASINDAKI TEK FARK; FOTOKOPI MAKINESI SADECE ORIJINAL BELGEYI TARARKEN, LAZER YAZICI PC’DEN GÖNDERILEN IKILI VERIYI OKUR.




LAZER YAZICILARIN ÇALIŞMASI


laser2.jpg
PC’den gelen veriler Raster Image Processor (RIP) tarafından işlenir. Bu işlemci baskı yazılımının kullandığı dili yorumlar ve gelen verileri baskıya hazırlar. Bunun için işlemci, yazılımın komutlarını tanımalı ve çevirebilmelidir. Sayfa formatlarının yanında marj ve diğer ayarların (font ve resimlerin işlenmesi) düzenlenmesi bu işlemler içindedir. Baskı çözünürlüğü arttıkça kullanılan veri miktarı da büyümektedir. Bir RIP 600 dpi (dot Per inch; inç başına nokta sayısı) çözünürlükte basılan A4 sayfa için 4 MB kadar veri işleyebilmektedir.


Bilgisayardan gelen sinyallere göre lazer yazıcı, basılacak olan sayfanın görüntüsünü kendi belleğinde siyah beyaz noktalara dönüştürür, daha sonra yazıcının belleğinde oluşan sayısal sayfa görünümü, lazer tabancası tarafından üretilen ışın sayesinde ışığa duyarlı silindire yansıtır. Bu ışının silindire çarptığı noktada pozitif bir elektrik yükü oluşur ve toner tozu Elektrostatik olarak bu alanlara yapışır. Daha sonra bu toner parçaları silindirden geçerken kağıda transfer edilir ve en sonunda ısıtılmış metal bir bilye sayesinde toner tozunun kağıda bütünleştirilmesi sağlanır.





laser3.jpg
Tambur dış yüzeyi ışığa duyarlı yalıtkan bir tabaka ile kaplı, bir alüminyum silindirdir. Silindir kullanılmadan önce üst yüzeyinin negatif akımla yüklenmesi gerekmektedir. Bu yükleme işlemi, lazer yazıcı içindeki korona telinin, negatif bir yüke tabi tutulması ile sağlanır. Yüksek voltaj kaynağı, korona teline -600V DC’lik bir yük sağlar ve böylece elektriksek bir korona oluşturulur. Hava, doğal bir yalıtkandır ve korona telinden tambura olan yük transferinde araya girer. Ancak korona teli yüksek bir yük ürettiği için, tel çevresindeki havanın iyonlaşmasına neden olur ve böylece tambur ve korona arasındaki yalıtkanlığın ortadan kalkmasını sağlar. Bu sayede, -600 voltluk yük, tamburun tüm yüzeyine nakil edilir.





Karakter tanımı, arabirim denetleyicisi tarafından belirlendiğinde, o anki gelen komutlara göre bir lazer diyot açılıp kapanır ve böylece lazer ışığı elde edilir. Yani ışın, yazıcının nokta üretmek istediği yere ulaşırsa lazer güçlendirilir. Boşluk bırakmak isterse lazer kapatılır. Bu ışık daha sonra, dakikada binlerce kere dönen çok köşeli ayna ve optik yönlendirme mekanizması tarafından, devamlı dönen silindire solundan başlayarak sağına doğru aktarılır. Bu işlem ile beraber lazer aşağıda görüldüğü gibi lens serileri tarafından odaklanır. Silindir ve lazer ışığı buna uygun olarak senkronize olur. Silindirin üzerinde mürekkebin yapışması gereken her noktada lazer ışını aktif hale getirilir. ve lazer ışının değdiği noktaların hepsi pozitif akımla yüklenirler. Tamburun üzerinde ki bu –600 volt yüksek şarj değeri, lazer etkisi ile yaklaşık –100 volta kadar azaltılır. Böylece yüklü noktalardan oluşan sayfa taslağı satır satır ortaya çıkar. Bu işlemler kısaca aşağıda gösterilmektedir.








toner+tozu.jpg






Resim alınırken, yazıcı toner olarak adlandırılan siyah veya renkli toz kullanır. Toner resimde de görüldüğü gibi plastik tozlar ile küçük demir taneciklerini içerir.














renkli.jpg

Toner bir kartuş içinde bütün bu mekanizmaya bağlı veya kendi ayrı kartuşunda bulunur. Gelişim silindiri dönerken ,yüzey kısmının bir bölümü, kartuşun toner bulunduran kısmına temas eder. Gelişim silindirinin içindeki mıknatıs, demir içerikli toner taneciklerini, siyah plastik materyal (bıçak) üzerinden çekerek taşınır.




Toner tozunun karıştırılması ve hareketlendirilmesi mıknatıs tarafından yapılmaktadır. Tonerin tonu geliştirme silindirinin en üst tabakasından elde edilmektedir. Geliştirme rulosu negatif şarj verir ve tonlayıcı parçacıklar bu negatif şarjı alırlar. Negatif şarj miktarına göre ton miktarı değiştirilebilir ve nitekim de buna bağlı olarak baskı yoğunluğu değiştirilebilir. Işını duyarlı silindirler ve gelişen silindirler hemen hemen birbirlerine değebilecek şekilde monte edilirler. Biraz önce belirtildiği gibi ışığa duyarlı silindirin parçasına, lazer etki ettiğinde –100 volta şarj olur. Bu noktaların bir tanesi gelişen silindire geçerse, yüksek negatif toner, daha negatif olan ışığa duyarlı silindire çekilir. Bu da tonlayıcı tozun, silindirin yüzeyine boydan boya sıçramasına neden olur. Bu noktada –100 voltluk noktaların görünmez şekilleri tonlayıcı noktalarla görünebilir şekline dönüştürür ve böylece bir ara resim oluşmuştur. Bu işlem kısaca aşağıdaki resimdeki “C şeklinde” görebiliriz.
 
Tamburun geri kalan kısmı, yani lazerden etkilenmiş bölüm, -600 V DC yüke sabit kalır ve benzer yüklü diğer toneri kuvvetli bir şekilde iter.




Kağıt tepsiden silindire gönderilme işlemi fotokopi makinesindeki düzenlemelere benzer, kağıt yazıcı sayesinde bir dizi rulo tarafından taşınır. Genellikle transver ruloları elektrik motoru tarafından çalıştırılır. Bu motor seri dişliler tarafından güçlendirilmiş rulolara bağlıdır.


Ne zaman yazıcı CPU’su (Control Processor Unit-Merkezi İşlem Birimi) ruloyu döndürmek isterse, bu motoru
1.jpg
kullanarak dişliler sayesinde ruloyu harekete geçirir. Bu da rulonun dönmesini sağlar ve böylece kağıt hareket ettirilir. Bu hareketin zamanlaması önemlidir. Kağıdın ön yüzü ışığa duyarlı silindirin altına doğru zaman diliminde ulaşmak zorundadır. Bu olay mutlaka, ışığa duyarlı silindirin şeklin ilk kısmını harekete hazır pozisyona getirdiğinde gerçekleşmelidir. CPU belli zamanlarda her bir sayfanın hareket etmesini sağlar. Eğer kağıt bu hareketi uzun sürede tamamlarsa CPU kağıdı sıkışmış kabul eder.



Transfer ruloları kağıdı resim silindirine doğru itilmesiyle birlikte toner kağıdın üstüne taşınır. Bu aşamada silindir kağıtla temasa geçer. Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi kağıdın altında ikinci bir corona teli vardır. Bu tel pozitif şarj üretir ve bu pozitif şarjda kağıdın arkasına tutturulur. Bu pozitif şarj, negatif şarjları, tonlayıcı noktaları, kağıda çekmek için yeterince güçlüdür. Bu nokta da tonlayıcı noktalar kağıdın baş yüzeyine yavaş yavaş oturtulur. Daha sonra Negatif şarj, statik şarj yok edici tarafından zayıflatılır ve kağıdın bozulmadan çekilmesi sağlanır.


Baskının sonucunu kağıt üzerinde görmek mümkündür. Ama kalıcı bir baskı için mürekkebin sabitlenmesi gerekmektedir. Bu işlem aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, sabitleme ünitesi genellikle iki silindir ve bunları 200 C ısıtan bir ampulden oluşur. Mürekkep tozu bu sıcaklıkta eriyip kağıda kalıcı bir şekilde yapışır. Böylece çıktımız hazır olur.





Yazıcının işi burada bitmez. Her görüntünün basımı için aynı ışığa hassas tambur kullanıldığı için, bu tambur üzerindeki eski görüntü tamamen temizlenerek, yeni görüntü için hazırlanmaktadır. Eğer tambur tamamen temizlenmezse, sonraki sayfalarda, önceki basımlardan kalan hayali görüntüler belirecektir. Kara tahtayı tamamıyla silmenin ne kadar zor olduğunu bilirsiniz, silinmeden önce tahtaya yazılanlardan bir kısmı, silindikten sonra tahtanın bir kısmında her zaman kalır. İşte, lazer basımda önlemek istediğimiz budur. Temizleme işlemi iki aşamada yapılır. Birincisi mekanik olarak, tamburda fazladan kalan toner, bir lastik temizleme bıçağı ile devamlı temizlenir. İkincisi, tambur, elektrostatik olarak; eski yazıcılarda üst kapakta bulunan beş tane temizleme lambası ile temizlenir. Lambalı yazıcılarda, lambalar, kartuşun üst tarafındaki iki dar kapaktan biri sayesinde, ışığa hassas tamburun üzerinde parlar. Bu iki kapak, kapak kapandığında otomatik olarak açılır. Bu lambalar, tamburun ışığa hassas bölümünü aydınlatarak, fazla yükleri nötralize ederler.




2.jpg




Sadece siyah rengi kağıt üzerine basan lazer yazıcıların yanında, günümüzde farklı renkleri kağıt üzerine basan renkli lazer yazıcılarda vardır. Renkli lazer yazıcılar çok pahalı olmalarına rağmen, ürettikleri harika grafikler ve yazılardan dolayı hak ettikleri ilgiyi topluyorlar. Bu yazıcılar tarafından üretilen profesyonel düzeydeki basımlar, kendi reklamlarını ya da grafiklerini yapan kişiler üzerinde derin bir etki bırakıyorlar. Renkli lazerler, normal lazer yazıcılara benzer bir şekilde çalışır; sadece daha fazla yüke ihtiyaçları vardır.


Renkli lazer yazıcılarda renkli mürekkep kartuşu kullanılır. Temel renklerden “siyah, kırmızı , mavi ve sarı” renkli sayfalar ortaya çıkartılıyor. Oluşturulmak istenen renkler bu temel renklerin karışımı ile elde ediliyor. Gittikçe çok popüler olmaya başlayan renkli baskı yöntemi silindirin her bir dönüşünde tek bir renk bırakmaktadır.



İlk olarak korona, tambur üzerine negatif yük yükler; daha sonra lazer, tamburun üzerini tarar ve sarı tonerin (basımdaki dört ana renkten ilki ) bağlanması için görüntü oluşturur. Sarı toner, yuvasına döndükten sonra, korona tambura bir daha yük yükler ve lazer, tamburun üzerinde görevine başlar ve bir sonraki basım rengi olan kırmızı için bir görüntü oluşturur. Bu işlem, diğer iki renk olan mavi ve siyah içinde devam eder. Dört rengin hepsi tambura tatbik edildikten sonra, görüntü hazır haldeki kağıda aktarılır. Daha sonra sabitleme işlemi yapılmaktadır. Bir sayfanın basılması için silindirin 4 kez dönmesi gerektiğinden, baskı hızı renksiz lazer yazıcılara hızı dörtte bire düşmektedir.




TONERLER

Toner kartuşlarının ömrü, farklı marka lazer yazıcılarda değişmekle birlikte %5 doluluk oranında 1500 ile 10.000 sayfa arasında değişmektedir. Yazıcılar ilk alındığında üzerinde gelen toner kartuşu genellikle tam dolu olmamaktadır. Bu durumda ilk kartuş diğerlerine göre daha az baskı sayısında bitebilir.
Toner kartuşunun değiştirilme zamanı genellikle yazıcı üzerinde bulunan kontrol ekranı ya da ışıklar ile fark edebilirsiniz. Tonerin bittiği aynı zamanda yazıcı çıktılarından da anlaşılabilmektedir.




- - - Updated - - -

Aşağıda toner kartuşunda problem olan yazıcılann bazı örnek çıktıları, bu problemlerin neler olduklan ve yapılması gerekenler verilmiştir. Tabloyu inceleyerek bu problemleri gidermeyi deneyebilirsiniz





Lazer yazıcı problemleriOlağan SebebiYapılması Gereken
Boş sayfaToner kartuşu bitmiş veya zarar
görmüş.
Toner kartuşunu çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol ediniz; gerekiyorsa toner
kartuşunu değiştiriniz veya toner dolum yaptırınız
Tamamıyla siyah sayfaToner kartuşu zarar görmüş.Toner kartuşunu çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol ediniz gerekiyorsa toner kartuşunu değiştiriniz. Veya PCR – drum ünitesini değiştiriniz
Baskı çok açık renkDaha az toner harcayan "Toner Save" modu çalışmakta.Yazıcı sürücü dosyasında ayarları
kontrol edip tekrar deneyiniz
Yazıcı sürücüsünde toner yoğunluğu ayarı doğru yapılmamış.Toner yoğunluğu ayarını arttırıp tekrar deneyiniz
Toner kartuşunda toner bitmek üzere.Toner kartuşunu çıkartıp içinde kalan toneri daha iyi dağıtmak için iyice sallayınız ve geriye takınız. Problem geçmez ise toner kartuşunu değiştiriniz. Veya toner dolum yaptırınız
Toner kartuşu zarar görmüş.Toner kartuşunu çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol ediniz; gerekiyorsa toner
kartuşunu değiştiriniz
Baskı rengi çok koyuToner kartuşu zarar görmüş.Toner kartuşunu çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol
ediniz; gerekiyorsa toner
kartuşunu değiştiriniz.
Yazıcı sürücüsünde toner yoğunluğu ayarı doğru yapılmamış.Toner yoğunluğu ayarını arttırıp tekrar deneyiniz
Arka fonda olmaması gereken
kirli baskı
Toner kartuşu zarar görmüş.Toner kartuşunu çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol
ediniz; gerekiyorsa toner
kartuşunu değiştiriniz
Dengesiz toner yoğunluğuToner kartuşu zarar görmüş.Toner kartuşunu çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol ediniz; gerekiyorsa toner
kartuşunu değiştiriniz
Drum zarar görmüşDrum'ı çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol ediniz; gerekiyorsa drum'ı değiştiriniz.
Toner parçacıkları, toner
içerisinde dengesiz biçimde dağılmıştır.
Toner kartuşunu çıkartıp içinde kalan toneri daha iyi dağıtmak için iyice sallayınız ve geriye takınız. Problem geçmez ise toner kartuşunu değiştiriniz. Veya toner dolumu yaptırınız.
Boş alanlar, basılmamış yazılarKâğıt yüksek nemli ortamdan veya üzerine su sıçramasından
dolayı ıslak.
Kullandığınız kâğıdı tam kuru kâğıtla değiştirip tekrar deneyiniz
Beyaz veya siyah çizgilerToner kartuşu zarar görmüş. (beyaz çizgiler)Toner kartuşunu çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol
ediniz; gerekiyorsa toner
kartuşunu değiştiriniz. Veya PCR – drum ünitesini değiştiriniz
Kağıdın ortasında çizgi veya kağıdın kenarlarında çizgiDrum zarar görmüş. (siyah çizgiler)Drum'ı çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol ediniz; gerekiyorsa drum'ı değiştiriniz.
Kâğıt üzerinde toner
kalıntıları
Toner kartuşu zarar görmüş.Toner kartuşunu çıkartınız ve zarar görüp görmediğini kontrol
ediniz; gerekiyorsa toner
kartuşunu değiştiriniz.
Toner parçacıkları, toner
içerisinde dengesiz biçimde
dağılmıştır.
Toner kartuşunu çıkartıp içinde kalan toneri daha iyi dağıtmak için
iyice sallayınız ve geriye takınız. Problem geçmez ise toner kartuşunu değiştiriniz. Veya PCR – drum ünitesini değiştiriniz
Kâğıt besleme merdanesi kirlidir.Kâğıt besleme merdanesini temizleyiniz







Toner Dolum Nasıl Yapılır?


Toner dolumu nasıl yapılır video izle










http://youtu.be/JlQzbV4RN5Q




Laser Toner Dolum Fiyatları


Hp Toner Dolumu Fiyatları

Samsung Toner Dolumu Fiyatları

Xerox Toner Dolumu Fiyatları
Canon Toner Dolumu Fiyatları

Brother Toner Dolumu Fiyatları
Epson Toner Dolumu Fiyatları
Oki Toner Dolumu Fiyatları

Kyocera Toner Dolumu Fiyatları

Konica Minolta Toner Dolum
Lexmark Toner Dolumu Fiyatları

Panasonic Toner Dolumu Fiyatları
Dell Toner Dolumu Fiyatları
Sagem Toner Dolumu Fiyatları



- - - Updated - - -

Toner Dolumu Yaparken nelere dikkat edilmeli?
Toner dolumu değil tonerli bir yazıcının yanında bile durmak tehlikelidir. Nasıl mı?


Laser yazıcılar Kanserojen madde saçıyor! Devam edelim....


Hemen hemen tüm ofislerde ve hatta evlerimizde bile lazer yazıcılar var. Kullanılan fotokopi makineleri ve lazer yazıcılardan çıkan toner tozları soluduğumuz havaya karışır. En az 6 saat havada asılı kalabilir. Sadece bir lazer yazıcı, bir saatte odayı zararlı maddelerce zenginleşmiş 8 m3 hava üfler. LGA Bayern şöyle açıkladı; "Lazer yazıcılar çıktı alma işlemi sırasında uçucu organik bileşenler yayar".


Gieben ve Queensland Üniversitelerinin yaptığı çalışmalarda, Hp ve Kyocera lazer yazıcılar incelendi. Ultra-nano parçacıkların cilt üzerinden ve solunarak akciğer içine sızdığı, sağlık üzerinde tehlikeli etkileri olduğu gözlendi.


Toner tozları geniş bir yelpazede ve oldukça karmaşık karışımlar hazırlanarak oluşturulur. Tarifleri üreticiler tarafından gizlenmekte olup, ticari bir sırdır.

Yazdırma işlemi sırasında toner tozu parçacıkları ısıtılarak 200C de kağıda yapıştırılır. Soğutmak için yazıcı içerisinde fan mevcuttur. Yazdırma esnasında oluşan aşağıdaki zararlı maddeler fan sistemi sayesinde soluduğumuz havaya karışır.


Lazer yazıcı ve fotokopi makinesinden çıkan zararlı maddeler


Metaller : Antimon, alüminyum, demir, kurşun, altın, kobalt, kadmiyum, krom, bakır, manganez, nikel, paladyum, cıva, gümüş, silisyum, stronsiyum, titanyum, kalay ve çinko
Aromatik Hidrokarbon : Benzen, etil benzen, i-probil benzen, styrole, fenol ve ksilol
Organik Kalay Bileşikleri : Dibutil kalay ve tributil kalay
Azoik boya
Nitropyrens
Aromatic Amines : O-anisidin


Örnekleme yaparsak;
Benzen Akut etkisi : Göz ve ciltte tahriş, merkezi sinir bozukluğu
Kronik etkisi : Hematopoetik sisteminin zarar görmesi
(Gieben Üniversitesinin yaptığı çalışmada solunan havayı kirletme oranını 20 mg/kg olarak algıladı)


Styrole Akut etkisi : Göz, solunum yolları ve deride tahriş
Kronik etkisi : Mukoza zarında tahriş, sinir sistemi bozukluğu
(LGA Bayern yaptığı çalışmada solunan havayı kirletme oranını 30 mg/m3 olarak algıladı)


Alüminyum Akut etkisi : Mukoza zarında tahriş
Kronik etkisi : Akciğer hasarı
(Hp toner tozunda indikatör ile 1.100mg/kg alüminyum algılandı)


Nikel Akut etkisi : Solunum yollarında tahriş
Kronik etkisi : Cilt hasarı
(LGA Bayern yaptığı çalışmada solunan havayı kirletme oranını 120mg/kg olarak algıladı)


Kobalt Akut etkisi : Cilt ve solunum yollarında hassasiyet
Kronik etkisi : alerji veya tahriş, akciğer hasarı ve alerjik deri hastalıkları
(Hamburg çevre enstitüsü solunan havayı kirletme oranını 170mg/kg olarak algıladı)



Yukarıda bahsi geçen mikron boyutundaki parçacıklar solunum yolu ile ve hatta deri yoluyla kanımıza oradan da organlarımıza nüfuz eder. Önce akut etkiler ve devamında da kronik etkiler görülür.


Semptomlar genellikle soğuk algınlığı gibi başlar. Tipik belirtileri cızırtılı ses, burun akıntısı, boğaz ağrısı, yorgunluk ve baş ağrısıdır. İlk solunum yolları etkilenir ve hızla bronşlara yayılır. Nefes darlığı ve astım belirtilerine yol açar.


Nasıl engel olabilirim?
Alternatif baskı çözümleri (mürekkep)
Profesyonel hava filtreleri ve hava temizleme cihazları kullanımı
Cihazların ofis ortamından hariç ayrı odalarda kullanımı (hava filtreli)
Lazer yazıcılar için sigara kabini
Bu konuda kendinizi ve başkalarını eğitin.




Kaynak .: http://www.krank-durch-toner.de/english.php
Kaynak.: http://tonerdiyari.blogspot.com.tr/2014/04/laser-yazclar-kanserojen-madde-sacyor.html


"Yazar: [email protected]"
"Yazar: [email protected]"
"Yazar: [email protected]"
"Yazar: [email protected]"
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,548
Kullanıcılar
449,913
Son üye
Sadullahfahri

Yeni konular

Geri
Üst