Lazer Kazıyıcı ve Kesici Router (co2 tüplü)

Merhabalar. Kendi yapmis oldugum cnc den lazere gecis yaptim. 86hs45 motor ve ruida control kullandim. Yazi yazdiriyorum sekil ciziyorum rasgele diyebilecegim sekilde cizgilerde bozukluk var mesela E harfinin üst cizgisinde problem var orta cizgi dumduz. Motorlarin ilk ve son hareket aninda daha yavas olmasini saglayabilirmiyim oyle bi ayar varmidir?
 
merhaba lazer teknolojisindeki gelişmeleri hayranlıkla izliyorum ama merak ettiğim bir kaç şey sormak istiyorum lütfen bilen ustalarımız cevaplaya bilirse sevinirim
lazer ışınlarının dalga boyunu ve diyot un nasıl güçlendirebilirim
epey oldu proje açmayalı

öncelikle eski tüplü çin malı lazer makinemi bir arkadaşıma verdim. bu yüzden lazer makinesi ihtiyacım olduğundan dolayı kendim yapmak istedim.

kontrol kartları, bu işin beyni. eğer sadece malzeme kesmek ise amacınız mach3 ile kontrol edebilirsiniz. fakat yazı kazıma (bu işe rastering deniyor) ise mutlaka benim aldığım gibi bir profesyonel bir kontrol kartı almanız gerekir. çünkü x ekseni soldan sağa giderken aynı zamanda lazeri aç kapa yaparak istenilen yazıyı ya da resmi tarama yöntemi ile işliyor. hal böyle iken bu rastering olayını amatör kartlarla yapmanız mümkün değil. arduino dan 3dprinter için yazılmış daha sonra laser e çevrilmiş özel kodlarla denedim istediğim verimi alamadım. arm ile farklı bir bir yapı ile denedim gene tam verim alamadım.

ben de bu iş için kullanılan, usb dongle anahtar gerektirmeyen, kendi programı çok kullanışlı olan ve AWC708C modelini çinden getirttim.
artık yavaş yavaş malzemeleri toplama vakti gelmişti.
şansıma gümrüğe takılmadı..
Ekli dosyayı görüntüle 40771

çalışıp çalışmadığını eski makine üstünde denedim.
Ekli dosyayı görüntüle 40772

daha sonra çinden lazer co2 tüp gelmeyeceğini, gelse bile gümrükten içeri sokmayacaklarını bildiğim için ülke içinden halletmeye çalıştım. bursa da bir parçacı buldum. o da çinden toplu lazer makine ve ekipmanları getirtip burada hem satış hemde teknik servisliğini yapıyormuş. 70w co2 tip ve power temin ettim.
Ekli dosyayı görüntüle 40773

bu arada çinden ayna tutucuları, lazer başlık, aynalar ve lens takımlarını getirttim.
bu arada ayna tutucularının çapına göre aynaları almak gerekiyor.
ayrıca odak noktası düşük tutarsanız kıl kadar ince çizikler atabilirsiniz. buna göre usa malı bir lens aldım.
Ekli dosyayı görüntüle 40777

daha sonra her zamanki gibi pc ortamında şase tasarımı. hangi ray tipi ile ne çeşit sigmalar ile en düşük fiyat en uygun model şeklinde tasarım yapmaya başladım.
Ekli dosyayı görüntüle 40778

m542 sürücüleri çinden, 15lik araba ve rayları şahin rulmandan, sigmaları otomasyoncu dan aldım.
15lik arabaların 2 si biraz fazla sıkı gibime geldi. onları da y eksenine koydum.
gene çinden t5 16mm 5 metre kayış ve 14 tooth kasnak getirttim. biraz fazla kalın seçmişim 10mm de olurmuş. aluminyum kasnak hala elime ulaşmadı.
Ekli dosyayı görüntüle 40779

Ekli dosyayı görüntüle 40780

Ekli dosyayı görüntüle 40781

SLM YORUMLARINIZI VE TARTIŞMALARINIZI OKUDUM SORMAK İSTEDİĞİM BİR KAÇ ŞEY VAR LAZERLERE İLİŞKİN CEVAPLAYA BİLİR YADA GÖRÜŞ SUNABİLİRSENİZ SEVİNİRİM
LAZERLERİN LED İNİ NASIL GÜÇLENDİREBİLİRİM GÜÇLÜ BİR LED SATIN ALMAK DIŞINDA AYRICA DALGA BOYUNU NEYLE DAHA GÜÇLÜ BİR HALE GETİREBİLİRİM.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Fiber lazer solid state diyotlarla pompalanır. Bir veya birden fazla diyot kombinlenerek fiber kablo ile kesici kafaya ulaşır. Burada odaklanıp iş parçasına düşer.
 
BEN LAZER LEDLERİNİ BİRAZ İNCELEDİM TÜPLER YAKICI OLMASINDA ETKİSİNİ GÜÇLENDİRİYORDA PEKİ LAZEERDEKİ YAKICI OLMASINI SAGLAYAN NEDİR LED İN BİR MADDEYİ YAKMA ÖZELLİGİ NASIL OLUYOR
 
Lazer de aslında ışık. İlkokulda herkes büyüteç ile güneş ışığını odaklanıp kağıt yakmıştır. Lazerin de aslında pek farkı yok. Herhangi bir ışığı 50 um benek çapında ve 1Mwatt/cm2 güçte odaklayabilirseniz her ışık ile kesim yapabilirsiniz. Tabii ki bunu güneş ışığı, halojen, floresan vb ışık kaynakları ile yaparsanız birkaç m2 ebadında focus lensine ihtiyacınız olacaktır. Lazer ışın kaynağının avantajı ışın üretildiği ilk anda bile odaklanmışa yakın olmasıdır. Bu nedenle küçük lenslerle odaklanarak kullanılabilir.
 
evet ben de çocukken mercekle çok kagıt yaktım sigarada yaktım:).ama şimdi lazerin üzerinde kullanılan iletken ne ısının olmasını saglayan etken nedir ışıgın oluşumu belli peki ışıkla beraber ısının oluşmasını saglayan nedir_? gaz dışında
 
ledler %96 ışık %4 ısı yayar.
florasanlar %75 %25 gibi
akkor lambalar %55 %45 gibi
Isının çıkma sebebi oluşan ışıktandır. Işık kullanılan teknolojiye göre verdiği ışığa karşılık bir ısıda oluşturur ( Bir enerji açığa çıkarsa ısıda oluşur.). En basit örneği güneştir.
Fizik , kimya ve biyolojide enerji açığa çıkarırsanız bu enerjiden sonra etrafa ısıda yayarsınız.
Fizikte sürtünme en basit örneğidir.
Kimyada elektron alış verişidir.
Biyolojide ise kasların çalışmasıdır.
 
BEN LAZER LEDLERİNİ BİRAZ İNCELEDİM TÜPLER YAKICI OLMASINDA ETKİSİNİ GÜÇLENDİRİYORDA PEKİ LAZEERDEKİ YAKICI OLMASINI SAGLAYAN NEDİR LED İN BİR MADDEYİ YAKMA ÖZELLİGİ NASIL OLUYOR
lazer tek bir frekansta üretilen ışıktır.
mesela bir bayrak direğini bir insan tek bir frekansta sallarsa bayrak direği rezonansa girer ve giderek artan bir genlikte sallanır.
fakat ikinci bir insan değişik bir frekansta bayrak direğini sallamaya başlarsa iki kuvvet arasında çakışmalar meydana geleceği için bayrak direği rezonanstan çıkar ve sallanma yavaşlar.
güneş ışığı birçok frekans içeren (mavi yeşil sarı kırmızı ve bunların tonları) ışıktan oluştuğu için ve bu değişik frekanstaki ışıklar cisim üzerindeki rezonans etkisini yok ettiği için normal ışık yakıcı değildir.
 
Son düzenleme:
Birde isik kaynaginin gucude bu konuda etkilidir.

Lazerler bilindigi uzere dogrusal hareket eden bir isin demetidir. Cesitli dalga boylari ve cesitli guclerde yapilmaktadırlar. Genelde isinin sekli nokta , cizgi ve atti seklinde olmaktadir.

Nokta lazerler en cok uygulanan lazer tipleridir. Kesme delme asindirma kazima yakma gibi islemler nokta tipi lazerler ile yapilmaktadir.

Guc konusuna gelirsek ornek verecek olursam piyasadaki elektronik cihazlarda kullanilan normal ledler 20 ma akim kapasitesinde ve isik yayar. Yakma yapacak kadar guclu degiller. 300 miliwattan sonra yakma etkisi gorulmekte. Buradaki deginecegim bilgi siz ornek vereyim bir kac milimetrekare alana bir kac watt tan yuksek isin gucunu odaklarsaniz o enerji orada isiya donusunce yakabiliyor.

Eskiden ince kenarli merceklerle gunes isiginida odakladigimizda kagit plastik gibi nesneleri kolaylıkla yakabiliyorduk.

Sözümün özü yeterli güçteki ışını noktasal olarak odaklarsanız yakma gucune erişebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,532
Kullanıcılar
449,907
Son üye
ayse.krcsarge

Yeni konular

Geri
Üst