Laser Printerlerin Zararlı Etkilerini Minimize Edebilme Yolları.

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.

Bildiğiniz gibi teknolojik cihazlarla bütünleşik bir yaşam sürdürüyoruz.Bir çoğu hayatımızı çepeçevre kuşatmış durumda.Teknolojinin imkanlarından vazgeçebilmemiz mümkün görünmediğine göre,mantıklı olabilecek tek çare bunların zararlı etkilerini en aza indirmeye çalışmak olmalıdır.

Bu zararlı cihazları(Gerek endüstriyel kullanımında riskli bulunan,gerekse evsel kullanımda zararlı yan etkileri bulunabilenleri) bildiğiniz üzere saymakla burada bitiremeyiz.Bunlardan bir tanesi olan laser printerlerin insan sağlığı üzerindeki zararlı etkilerini birlikte inceleyip tahlil edelim.

Laser printerler bildiğiniz üzere çalışma prensipleri açısından, fotokopi makineleriyle benzer olarak çalışmaktadırlar.Elektrostatik elektrikle yüklü kağıt üzerine toner parçacıklarının yapışıp,daha sonra bu mevcut durumunun, sıcak ısıtıcı birimler ve sıcak hava üfleyen kurutucular yardımıyla tamburla ısı,basınç ve kurutucu hava üflenerek tespit edilmesiyle çalışmaktadır.

Laser printerler ister renli,ister siyah beyaz olsunlar,kurutma işlemleri esnasında bulundukları ortam havasına,çok ince,gözle farkedilemeyen(mikron mertebesinde küçük,asıltı halinde toner parçacıkları=Üstü boya ile kaplanmış çok küçük termo-plastik parçacıkları) çalışma alanında bulunan ortam havasına verebilmektedir.Her ne kadar büyük markalar bu zararlı etkilerini en aza indirmeye gayret etmişlerse de,bu insan sağlığına zararlı olabilen çok küçük parçacıklar tam olarak yok edilememiştir.Görünüm olarak bir sigara dumanının aerosol halinde dağılmış bir görüntüsünü sergilemeseler de,çok fazla sayıda printerden çıkış alınması durumunda,ortam havasına verdikleri karekteristik kokularıyla kendilerini net bir şekilde,iyice hissettirmektedirler.

Bu zararlı mikron mertebesindeki toner tozları,burnumuzun filtre sistemindeki bloke(Engelleme) sisteminden rahatça geçerek,akciğerlere nüfus ederek,sağlığımızı uzun vadede tehdit eder bir hale getirmektedirler.Sigaranın tehdit oluşturabildiği benzer oranlarda riskli hastalıklara davetiye çıkarmaları işten bile değildir.Ancak işi ve görevi gereği çok fazla çıkış(Printer kağıdı belgeleri)alınan ve bunu gerektirebilen bir pozisyonda veya elimizde olmadan bu koşulların geçtiği zorunlu ortamlarda bulunmak durumunda, ister istemez kalabilmekteyiz. Ancak yalnızca birkaç sayfa nüsha alınan durumlarında ise,camların açık olabildiği,normal bir oda havalandırmasının bile, bu iş için yeterli sayılabileceğini düşünebiliriz.Zaten bu hafif koşullardaki bir çalıştırmada, havada ayırt edici aşırı bir koku da duyulmaz.

Birey olarak elimizden ne gelebileceğini düşündüğümüzde,hemen aklımıza cebri yollarla(Aspiratörler,havayı çeken cihazlarla) veya doğal yollarla, çok iyi bir havalandırma işlemini(Tüm camları tamamen açarak) gerçekleştirip, zararlı etkilerini azaltmayı veya yok edebilmeyi düşünebiliriz.Ancak sözü edilen cihazlar işin yapıldığı cihazımıza çok uzak noktalardaysa,etkisinin de azalabileceğini her zaman ve her şekilde, göz önüne almak durumundayız.

Daha etkili ne yapılabilir şeklinde düşünmemei durumunda da,hiç şüphesiz aklımıza statik elektrik prensibiyle çalışarak,çok küçük,mikron mertebesindeki asıltı halindeki parçacıkları,tozları verimli bir şekilde temizleyebilen hava temizleyici cihazlarıyakın durmda çalışan klima statik filtreleri bir fikir olarak gelmektedir.Eğer hangisi etkili olup,iyi ve güvenli temizlik yapabilecek diyerek kişisel fikrimi sorarasanız,,bence hava temizleme cihazları bu işlem için en ideal olabilir.Printer cihazının tam egzoz çıkış(Arka hava çıkış deliklerindeki ızgaralı bölüme) portlarına yakın şekilde konuşlandırılacak bir hava temizleme cihazı,printer cihazının zararlı etkilerini en etkili bir şekilde elimine edip giderebilecektir kanaatindeyim.(Her iki cihaz da elektro-statik yolla çalışıp,birinin zararlı etkilerini bir diğeri,karşılıklı etkileşimle giderebilmiş olacaktır.)

Bu arada,bu hava temizleyici cihazlarının reklamını yapmak veya bu konu üzerinden satışını yapıp,pazarlamak amacında olmadığımı da açıklıkla belirtmek istiyorum.Sadece insan sağlığına zararlı olup,riskli olabilecek cihazlardan yalnızca bir tanesi üzerindeki, fikir yoluyla aklıma gelen bir çözüm yolunu sizlerle paylaşmak istedim.

En sağlıklı koşulları gerçeklenmiş, çalışma hedefi olarak her şeyden önce; iş ve işçi sağlığı önde olan bir düşünce yapısında kalan birey olarak kalmak ümidiyle,sağlıcakla kalın.
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
bilgilendirmen için teşekkürler printer masamın yanındaydı ama şimdi değil :)
 
Zaten yazının ilham kaynağı da "wikipedia ansiklopedi" deki laser printerlerin "solunum sistemindeki riskleri" makalesi ve kendi yaşadığım deneyimler vasıtasıyla olmuştur.Renkli ve siyah-beyaz "hp" markalı printerlerim çok büyük pencereleri olan ve evin en nadir kullanılan bir odasında durmakta,flash bellekle yazdırılacak yazılar,önce flash belleğe kopyalanıp,bir laptop vasıtasıyla da,(flash bellek takılı halde) bu odaya taşınıp,bu odada uzun sürecek yazılar yazdırılmakta,çok fazla çıkış aldığımda da bu oda(Gaz odası)uzun sürelerle camları açık bir şekilde havalandırılmaya bırakılmaktadır.Bu kendi kişisel olarak aldığım bir önlemdir.İnternet kaynaklarıyla öğrenme imkanım olmasaydı,belki de bu önlemi almayabilirdim.

Makalenin ing.kaynaklı linki:
Laser printer - Wikipedia, the free encyclopedia /Respiratory health risks

 
wiresless asdl modemler usb host özellikli olanlara yazıcılar bağlanabiliyor. Yazıcının usb kablosunu modeme giriyorsun ve tanıtıyorsun. Yazıcının yanına gitmeden kablosuz ağ üzerinden yazdırıyorsun. Ben kullanıyorum çok faydalı. Yine kağıt besleme ve çıktı alma için gidiyorsun tabii ama birde çıktı beklerken veya yazdırmaya hazırlarken yanında olmuyorsun.

Hepsiburada.com : Airties Air 5452 300 Mbps Dual Band 4 Port 1 USB Port Kablosuz ADSL2+ Modem | Bilgisayar
 
Evet,sözünü ettiğiniz cihazın "Air 5452 Print Server özelliği sayesinde USB yazıcıların bilgisayara bağlı olma zorunluluğunu ortadan kaldırır, modeme USB portundan direkt bağladığınız yazıcınız ile evinizin her yerinden kablosuz şekilde çıktı alabilmenizi sağlar." özelliği çok güzel,tam istediğim şekildedir.Wireless modem almayı son günlerde de dişünmekteydim.Almışken de tavsiyenizle bu üstün özelliği olan modemi tercih etmeyi bir düşünmeliyim.Benzetmek gerekirse,uzaktan cep sinyaliyle çalışan bir kombi gibi, cihazı uzaktan kontrol edebiliyor(Usb kablosunun tanıtılmak şartıyla),yanında fazla bulunulmasına gerek de bırakmıyor.Ayrıca, şirket kullanıcıları tarafından da olumlu eleştiri almış,yorumlarını okuduğum kadarıyla.Paylaşımınız için de ayrıca teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Lazer printerların sağlaığa bu kadar etkisi olduğunu bilmiyordum.. Teknolojiyi kullanmak iyi güzel de zzararlarını okuyunca kötü oluyor insan..
 
bende dikkat edecem bundan sonra;teşekkür ederim .
 
Çok faydalı bir uyarı, teşekkürler..

Bu tarz zararlara maruz kalıyoruz, bari azaltalım..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst