Lambalı amfi

6L6, L35 gibi anfi lamba tipleri hala aklımda...
 
sesin renginden dip sesinden lambalı da yoktu temiz ses veriyor gitar amfilerinde kaliteyi gösteriyormuş kabaca daha sağlam...
 
sesin renginden dip sesinden lambalı da yoktu temiz ses veriyor gitar amfilerinde kaliteyi gösteriyormuş kabaca daha sağlam...
:D
Teknikte sesin rengi yoktur. Tonlama denilen birşey vardır ki, bunun adı frekans karakteristiğidir.
Temiz ses kavramı ve dip ses kavramı ise, yıkanmış ses anlamında değildir. :D
Teknikteki açıklaması GÜRÜLTÜ (NOISE) kavramı olup S/N olarak literatüre geçmiştir.
Lamba teknolojisinde düşük gürültü seviyesine ulaşabilmek yarı iletken teknolojisine nazaran daha kolaydır.
Çünkü lambaların GROUND (Sistem sıfır noktası veya şase) hattına göre çalışma potansiyel farkları çok daha yüksektir. Bu doğrultuda empedansları da çok çok yüksektir.
Empedansın yüksek olması, tasarımda hem ROLL-OFF frekansı denilen tekniğin avantaj olması hem de, sistem toprağına göre neredeyse sıfıra yakın anlamında şaselendiğini ifade eder.
Yani...
Giga ohmlar mertebesinde giriş direncine sahip lamba teknolojisinde 250K veya 500K hatta 1Mohm giriş empedansı kullanılsa bile, bu denli yüksek bir empedans, lambanın giriş direncine oranla ground hattına kısa devre gibi düşünülebilir.
(Bu olayı temel olarak volüme potansiyometresini iyice kısmak gibi düşünebiliriz)
Halbuki aynı giriş empedansını 250Kohm bile yarı iletkenli bir devrede kullanıyorsak, bu empedans o yarı iletkenin artık bir parazitik emisyonlara açık bir giriş empedansı anlamına gelmektedir.
Günümüz yarı iletkenlerinde 100Kohm giriş empedansına sahip bir yükseltici yapabilmek bile ciddi hesaplamalar ve SHIELDING (EKRANLAMA) tekniği gerektirirken, lambalı teknolojide 1Mohm giriş empedanslarında bile giriş potansiyeli GROUND hattına oldıukça yakın demektir.
Bu da lamba teknolojisinin gürültülere daha mukavim olduğunu ifade etmektedir.
Aynı zamanda bu empedans olayı, band genişliğinde önemli bir kavramdır.
1Mohm giriş empedansında alt frekans bölgesi için 100nF bir kondansatörle 1Hz lik ROLL-OFF frekansına inilebildiği halde, yarı iletken teknolojisinde 1Hz roll off frekansına inebilmek ya hayaldir, ya da 50-100uF gibi kapasitörler kullanılmayı gerektirmektedir.
AUDIO tekniğinde böyle bir kapasitörün yapılması çok mümkün olmamakla beraber, uygun bir kapasitör (KONDANSATÖR) yapılmak istenirse boyutları bir PİL kadar olacaktır. Tabiiki elektrolitik kondansatörler sinyal yollarında kullanılamaz. Kullanılırsa tekniğe aykırı olacaktır. Sınırlı imkanlarla ve belli kalitedeki devrelerde kullanılıyor olsa da esasen elektrolitik kondansatörlerin mantalitesi gereği ses frekanslarının geçişinde kullanılması doğru değildir.

NOT:
Gelişen teknoloji doğrultusunda bazı pahalı üretimler lambalılara göre çoğu üretimlerden kat kat üstün üretimlerdir.
Eskiden lamba teknolojisinde 70db S/N değeri oldukça yeterli görülürken modern yarı iletkenlerde S/N 110 hatta 120 db seviyesinde yapılabilmektedir.
Tabiiki bu üretimler son derece pahalıdır.
Örnek ürün.
https://www.sahibinden.com/ilan/iki...-tum-modelleri-yetkili-satici-597083761/detay
İlan detaylarına bakılırsa S/N 124db olarak verilmiş.
 
Delikanlı kendi lambasını yapıyor. Ne varsa bu gibilerde var. Adam oturmuş bir magnetron lambası yapmış.
Kusura kalmayın başlık açmadım. Tekniği İzleyin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,845
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst