L298 Entegresi ve sorunlar

Katılım
25 Kas 2009
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
36
L298 entegresi kullanarak motor sürücü devresi yapmaya çalıştığımda ilk iki denemem de devreyi çalıştıramadım. Çıkış pinlerinden voltaj elde etmeme rağmen motoru süremedim. Devredeki kapasitör ve diyotları da çıkararak denediğim de yine motoru süremedim. Yeni entegre ve küçük değişikliklerle devreyi sonunda çalıştırıp motor hız kontrolü bile yaptım ancak çok küçük akımlar çekmeme rağmen bir süre sonra aynı devre farklı tepkiler vermeye başladı. Bunlarla bağıntılı aklımdaki şu soruların herhangi birine cevap verebilirseniz sevinirim;

1. EnA, In1, In2 pinlerinin hiç birisine voltaj vermediğim halde Out 1 ve 2 pinleriyle motoru sürebiliyorsam entegre bozulmuş demek midir?

2. 100 Hz pwm vermek entegreyi bozabilir mi?

3. Breadboard veya levha yerine devreyi bastırıp denemem de yarar var mıdır?

4. Ankara'da devre şemasını verip baskı devresini alabileceğim bir yer var mıdır?

Ayrıca önerileriniz olursa gerçekten benim için ve diğer kullanıcılar için çok yardımı olacaktır. Çünkü benim gibi bir çok insan bir motor sürücüsü almaktansa l298'in pwm özelliğini de kullanarak motor kontrol etmekte ve aynı sorunlarla karşılaşmakta. Teşekkürler.
 
1. Normal olmadığı kesin ama yorum yapılabilmesi için kurduğunuz devre şemasını eklemelisiniz.
2. 100 hz pwm sorun yaratmamalı.
3. Breadboard yanıltıcı olabilir, temas etmeyen herhangi bir eleman doğru çalışmayı engelleyecektir, baskı devre ile denemek en iyisi.
 
Devre şeması şu şekilde;


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Şemada hata yok, ya breadboard bağlantılarında eksiklik var ya da entegre uçmuş. (Belki out 3-4 hala sağlamdır)
 
Motoru boşta sürmeyi deniyorum şu an, henüz yük altında denemedim. Boşta 0.08 A falan çekiyor.
Denememde motora veri toplama kartından 5v pwm verip hız kontrolü yaptım. Sonunda bu işi hallettim derken ertesi gün tekrar çalışmaya başladığımda pwm işe yaramıyordu. EnA'daki pwm'i çektim hatta in1 ve in2 deki 5v'u da çektim ama hala out1 ve 2 den motor sabit hızla dönüyordu..
Başta devreyi söküp yeniden bağlamadan önce de out1 ve 2'den voltaj alabiliyordum ama motor devreden akım çekemiyordu.
Garip bir şekilde motor sürme işi için bir haftamı harcadım. Yapılmış devreleri ve bağlantılarımı kontrol ettim. Ya entegrelerim çabuk bozuluyor ya da bi yerlerde temassızlık var. Bu yüzden devreyi bastırmaya karar verdim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,526
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst