kurulu güç ve talep gücü hesaplaması nasıl yapılır

Katılım
13 Eki 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
arkadaşlar ustalar iyi günler. ben elektronik teknisyenim fakat çalıştığım kurumda elektrik işlerine bakıyorum. 2009 yılında bir kompanzasyon panosu tasarlanmış ama o tarihten sonra binaya birçok yeni ekipman eklenmiş ortalama 40 klima takılmış her kata çay kazanları koyulmuş yeni bilgisayarlar gelmiş falan. Benim sıkıntım şu; şuanda elektrik faturamıza kapasitif yükten kaynaklı bir ceza düşmekte. yapmak istediğimiz iş sistemin kurulu gücünü talep gücünü bulmak ve ona göre yeni pano düzenlemek. Reaktif güç rölesi 4 tane arıza veriyor. bunlar;

1- Reaktif kapasitif oran ayarlanan değerin üzerinde
2- Aşırı kompanzasyon
3- RST kademeleri dizilimi uygun seçilmemiş
4- 9. kademe hatalı.

Sizden ricam bana ilk olarak kurulu gücü nasıl hesaplayacağımın yollarını söylemeniz öğretmeniz. Şimdiden teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kurulu güç; elektrik tüketen bütün elemanların (armatür, bilgisayar, klima, motor vb. gibi) güçlerinin toplamıdır. Bu elemanların tamamı aynı anda devrede olmayacağı için; kurulu güç, eş zamanlılık katsayısı adı verilen bir katsayı ile çarpılır ve hesaplamalarda kullanılan talep gücü elde edilir. Elektrik iç tesisat yönetmeliğinde eş zamanlılık katsayısı ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsin.
 
teşekkür ederim faydalı oldu şuanda kurumdaki cihazların etiket değerlerinden yola çıkmam gerekiyor sanırım
 
Yeni cihazlar eklenmeden önceki projeler mevcutsa, bu projeler üzerinde değişiklik yapmak sizin için daha kolay olur. Projeler yoksa, etiket değerlerinden ve iç tesisat yönetmeliğinde belirtilen değerlerden (örneğin; prizler için 300W, çamaşır/bulaşık makinesi için 2,5kW) faydalanarak kurulu gücü belirlemek gerekir.
 
dostum 40 klima söz konusuysa yeniden elektrik projesi çizip talep arttırımı ve kablo kesitlerini yükseltmende önem arzetmekte bilgin olsun.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
kısa ve pratik olarak fabrika faliyetteyken ana kompak çıkışından amprerini ölç kw çevir ona göre kompanze panonu düzenle
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst