Kumandalarda fark edilmeyen ışık nedir?

denizalyk

Üye
Katılım
29 May 2017
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
32
Uydu veya televizyon kumandalarında herhangi tuşa basarken ışık görünmüyor ama kameraya tutunca beyaz renkte ışık yanıyor bunu sadece kamerada görebiliyorum (neden kamerada görünüyor) bunu anlayamadım kumandalar nasıl çalışır?
 
Kızılötesi ışığı araştırsanız cevabı bulacaksınız. Eskiden telefonlarda kızılötesiyle şarkı vb. telefondan telefona aktarım yapıyorduk o günleri hatırladım :D

Yaptığınız bu kamerayla ışığı görme olayını yarın öbür gün kanal değiştirmede problem olduğunda kumandanızı kameraya tutup düğmeye bastığınızda herhangi bir ışık göremesseniz bilinki kumandanızda problem var pil bitmesi vb. ama kumandada ışığı görüyorsanız ve kumanda işlevini yerine getirmiyorsa bilinki karşı cihazda bir problem vardır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
peki telefon kameraları onu nasıl ekranda görünür yapıyor?
 
Merhaba. Ses ve elektromanyetik bir dalga şekli olan ışık; “elektromanyetik tayf” da sadece kızıl-ötesi ve mor-ötesi bu tayf bandı içinde yer alan yedi rengi, beyaz ışığı, dalga boyu tam olarak bizim algılama sınırımızda olduğu için gözle rahatça görebiliriz. (Renkli tv’ler ve ceplerin amoled renkli ekranlarındaki algılanıp görülebilen renklerdeki gibi) Bu dalga boyundan düşük (Kızıl ötesi = enfraruj) ve küçük dalga boyu ve yüksek frekanslı olanları (Mor ötesi, ultraviyole) gözle algılanıp görülemez.

Ancak örneğin ütü veya radyatörler, çok sıcak ve kızgın halde iken görünmeyen bu kızılötesi (Düşük dalga boylu) ışınları direk yüzümüzle bize hissettirerek veya biraz uzaktan dış tenimizle de algılatır. Mor ötesi ışınlar göz merceğinden geçip göz sıvısını tıpkı bir flüoresan (indirekt) prensiple aydınlattığında veya bazı sıvılar içinden geçtiğinde fofografa yansıdığında yine flüoresan parlama (tahribatsız muayenede makine parçalarındaki kılcal ve görünmeyen çatlakları bulmada) ile bunlar görülür hale gelir. 100 wat.’lık flamanlı ampülün altında elimizi ısıtan ışınlar normal göze görünen değil, kızılötesi (Enfraruj) ışınlarıdır. Ayni şekilde gözle görünmeyen enfraruj ışık veren uzaktan kumandanın bu data taşıyan verici ledi cep veya dijital kamera lensiyle gözle görünür hale gelir.

Seste ve ışıkta dalga boyu büyüdükçe enerji daha da azalır, dalga boyu küçüldükçe ve frekansları arttıkça mevcut enerjileri artar. Mor bir ışığın kırmızı bir ışıktan, dalga boyu ve frekans farkı nedeniyle daha fazla enerjiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buradan hareketle, örneğin UV (Güneş) ışınları, kızılaltı veya gözle görünür beyaz ışığa göre güneş panellerindeki güneş pili hücrelerinden daha fazla elektronu kolayca koparıp kapalı elektrik devresi içinden oluşturmaya (Einstein’ın fotoelektrik olayı olarak ayrıca formülleştirdiği bir özel denkleme göre) daha elverişli veya bu pili bulutlu havaya göre, açık ve güneşli bir havada verimli olarak çalıştırmaya daha elverişlidir. Örneğin çok yüksek frekanslı sesler, bu enerjileri çok yüksek olduğundan normal sese göre, örneğin piezo elektrikli oda nemlendiricileri, piezo sesli sivrisinek kaçırıcı veya ultrasonik seslerin neşter yerine geçebildiği bazı tıbbi (doku kesimi gibi) uygulamalarda yüksek enerjiye sahip olduğundan diğer yöntemlere göre tercih edilebilir. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst