Kumanda Teknikleri

Katılım
6 Tem 2009
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba arkadaşlar.Benim sorum kumanda teknikleri ile.Forumda görüyorum örneğin tek start ile 1 defa basıldığında 1.motor,2.defa basıldığında 2.motor,3.defa basıldığında 2 motor'da reset yapıyor gibi.Daha da çoğaltılabilir.Sorum şudur;

1.)Motorda kumanda tekniklerinde probleme nereden başlanılmalıdır ?
2.)Plc programlamasi için Set ve Reset kavrami ile yapmak mümkünmüdür? Eğer örnek var ise paylaşabilirseniz minnettar olurum.
3.)Cevap veren vermeyen herkese teşekkürler... :)
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
1. sorudan anlamamız gereken motor çalışmıyor ise problemi nerede aramamız ise;
genel olarak yapılması gereken binim kanaatimce:
a) besleme kontrol edilir (RST,L1,DC24 vs.)
b) çalışmayan saha elemanından geriye doğru gelmesi gereken sinyal takip edilir.
ÖRNEK: Motor çalışmıyor. motora yolveren cihazın start aldığı kontrol edilir almışsa çıkışı ölçülür, gerekli sinyaller geliyorsa bağlantı kontrol edilir. Gelmiyorsa yolvericinin beslemesine bakılır gereken voltaj varsa arızalıdır yoksa önceki elemandan besleme kontrol edilir. yolverici start almamışsa kumanda geriye doğru takip edilir. termiğe girmiş ve çıkmışmı veya başka bir güvenlik elemanının kontağından geçiyormu vs.
2. evet mümkündür ama bir çok PLC de set y0 komutunu bir defa kullanabilirsin buda bazen işimize gelmez ayrıca bazı uygulamalarda sorun olabilir örneğin acil stop kullanıp çıkışı 0 yapacaksan sadece çıkışı resetletmen yeterli olmaz set çartını oluşturan tüm kontakların bobinlerinide rst etmen gerekir kısacası dikkatli bir program yazman gerekir
 
Yo demek istediğim o değildi yinede cevap için teşekkürler.Lakin sorum otomatik kumanda sorularinda nereden başlamak gerektiğiydi.Örnek vermek gerekirse tek start ile 3 motor kumanda edilecek örneğin.örneğin ilk starta bastığımda 1.motor çalışacak,2.starta bastığımda 1.motor duracak 2.motor çalışacak.3.starta bastiğimda ise 2.motor duracak ve 3.motor çalışacak diyelim.Bu tip sorularda çizimde izlenecek yol nedir ? bunu öğrenmek istiyordum sadece.Kumandada rölelerin veya kontaktörlerin anlık enerjilenmelerinden yola çıkılarak proje çiziliyor iste onun mantığını kavrayamadim bir türlü...
Teşekkürler,İyi forumlar diliyorum...
 
Sn Fkarizmatik bahsetmiş olduğunuz devre forumda mevcuttur. Buradaki devre sizin bahsetmiş olduğunuz devredir.İleri kontaktörüne 1.motor geri kontaktörüne 2.motoru bağladığınız taktirde sizin istediğiniz şekilde çalışacaktır.
 
Ben sanirim tam anlatamadim demek istediğimi :D ben balık istemiyorum tutmasini öğrenmek istiyorum :)
 
Yada sorumu şöyle anlatayim.Bu 2 veya daha fazla start butonu olsun,sınır anahtari olsun bunlarin programlamasinda hiçbir zaman sıkıntı çekmiyorum.Lakin tek sıkıntı çektiğim nokta tek buton ile yapilan uygulamalar.Tek butonla yapılan uygulamalarda izlenilen yol nedir problem çözümünde onu merak ettim.
Teşekkürler,İyi forumlar dilerim..
 
PLC ile mümkün
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst