Kumanda sistemlerindeki pnömatik ve hidrolik pistonların ileri ve geri hareketleri

Katılım
27 Eyl 2012
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Kumanda sistemlerindeki pnömatik ve hidrolik pistonların ileri ve geri hareketlerini hız,basınç ve kuvvet açısından kıyaslayınız..
 
aynı şeye benimde ihtiyacım var mesela makinanın birinde bir piston var ve 9 bar hava ile çalışıyor.
bu basınç çok fazla bunu hidroliğe çevirelim dediğimde hidrolik bu kadar hızlı olmaz dendi. çalışma mesafesi 4 cm.
sizce bu doğrumudur. eğer değilse aynı işi yapacak hidrolik piston daha mı büyük olmalı arada belli bir oran varmıdır. seçimi neye göre yapmalıyız.
 
Selamun Aleyküm
İnternete seyrek girdiğimiz şu zamanda birkaç mesaj kontrol etme fırsatımız olmakta, acizane yazmaya çalışıyim.
1. mesaj gayet temel konuları iredelemekte, buradan kısa olarak yanıtlanabilir fakat temel kaynaklardan incelenmesi ile daha zaman alsa da öğretici olarak bilgi edinilebilir.

Bu konuya yeterli zaman ayıramayabilirim ancak inşAllah(c.c.) uzman arkadaşlar yardımcı olur.

Hidrolik sıvı akışkanları inceleyen bir teknik olarak sıkıştırılamayan akışkanların kullanıldığı sistemlerle ilgilenir; pnömatik ise hava(gaz) akışkanlar ile sıkıştırılabilir akışkanları incelemiş olur.
Hidrolik bir devrede akışkanı basınçlandıran pompa kısmının akışkana verdiği debi ne ise sistemdeki akış da o olur.Pnömatikte ise akışkanı basınçlandıran pompa yerine kompresör ismini alan kısımda akışkan basınçlandırılarak hareket etse de karşılaştığı dirence ve engele göre debisi değişebilir ve (kapalı hacimde olduğu gibi) durabilir de.
Bir şırınga içi sıvı ile dolu iken bastırdığınızda elinizda sıkıştırılamayan akışkanlı bir hidrolik sistem olur ki; şırınganın ucu tıkanırsa basma işlemi yapılamaz Şırınganın içi boş olursa içinde hava olan sıkıştırılabilir akışkanlı bir pnömatik sistem elimizde olmuş olur ki, şırınganın ucu tıkansa da basma yapılabilir.
Sabit debideki akış kısmı için hidrolik ve pnömatik sistemin akışkan hızını kesit alanı belirler. Eğer belirli bir basınçtaki ve debideki akışkan hareketini sistem boyunca incelersek kesit alanı dışında pnömatik sistem için akışkanın karşılaştığı direnç hızın azalmasına sebep olur ki, akışkanın engelle karşılaşması ise durmasına ve sistem özelliğine göre basıncın yükselmesine sebep olabilir.
Temel olarak açıkladığımız bu durum hız basınç ve kuvvetin temelini ifade etmekte.

Piyasada olan sistemlerde ise; hidrolik sistemler için yavaş, yüksek kuvvetli, yüksek basınçlı ve küçük piston çapından yüksek kuvvet oluşturabilir dersek; pnömatik için hızlı, düşük kuvvetli, düşük basınçlı ve küçük piston çapından küçük kuvvetler çıkarabilen sistemler diyebiliriz.
Hidrolik için 100 bardan 1000 bara kadar basınçtan bahsedebilirken; pnömatik için 7 barın genel olduğunu 30 barın da olabildiğini söyleriz. Yalnız sistemin 100 barlık 500 barlık diye tarif edilmesi çalışma anında bu basınçta olduğunu göstermez. Çalışırken hidrolik pres bir malzemeye işlem uygulamıyorsa yani boşta gidip geliyorsa birkaç barda gidip gelmiş olabilir. Yaptığı işlemin kuvvet değişimine göre de basınç değişir.

Kabaca anlattığımız konular bu temelden açıklanabilir;
başarılar dileriz; hayırlı günler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst