kullanılmayan elektriği nereye atıyoruz??

salserol

Üye
Katılım
24 Eyl 2006
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
selam arkadaşlar..
biliyorum komik bir soru amma!! Gerçekten sabaha karşı elektrik tüketiminin en düşük olduğu zamanlarda kullanılmayan elektrik toprağa veriliyor diye bir şey duymuştum. yoksa santraller kapasiteyi mi düşürüyurlar..
cevaplarınız için teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
öyle bir şey yok biz ne kadar tüketirsen ve santrallerden o kadar enerji çıkar. yalnız tüketimin fazla olduğu saatlerde sürekli üretim yapan santraller dışında geçici olarak kullanılan santraller devreye girer. bu santraller tüketimin yüksek olduğu saatlerde sürekli olarak çalışan santrallerin karşılayamadığı açığı kapatırlar.
 
Jeneratör gibi düşünün
jeneratörü çalıştırıyorsunuz kullanmadıgınız zaman boşta çalışıyor. enerjiyi topraga vermiyorsunuz
 
Elektrik su gibi depolanmaz. İhtiyaca göre elektrik üretimi yapılır.Türkiye'de Elektrik santrallerinden çıkan elektrik enerjisinin dağıtılması için enterkonnekte dediğimiz bir ağ yapısı vardır.Bu ağ yapısı içinde belli bölgelerde yük tevzi merkezleri vardır. Bu yük tevzi merkezleri birbirleri ile devamlı irtibatlıdır. Bu merkezler elektrik tüketim durumunu Elektrik santrallerine bildirirler. Gece elektrik tüketimi düşmeye başladıkça bu merkezlerden alınan bilgilerle Elektrik santrallerindeki ünitelerin yükleri düşürülür duruma göre ünite devre dışı bırakılır. Elektrik ihtiyacı başlayınca,yine yük tevzi merkezleri Elektrik santrallerine istedikleri yük miktarını bidirirler.Ünitelerin yüklerinin arttırılmasıyla talebin karşılanması sağlanır.
 
Elektrik enerjisi çeşitli güç kaynakları vasıtası ile üretilir.Aslında hiç bir enerji yoktan var edilemez tüm enerji türleri birbirine dönüşerek elde edilir.Elektrik enerjiside termik ,hidroelektrik ,rüzgar santralleri veya nükleer santraller gibi bir çok farklı enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesine dayanan üretim merkezlerinde üretilir.Örneğin hidro elektrik santrallerinde kinetik enerji kazandırılan suyun debisi ile alternatörleri döndürmesi sonucu ,termik santrallerde yanma özelliği olan kömür ,doğalgaz ,ve petrol gibi maddelerin yakılarak ortaya çıkan ısının su kazanlarını ısıtması ve tazyikli buharın alternatörü döndürmesi gibi yöntemlerle elektrik üretimi yapılmaktadır.Üretilen elektrik enerjisi dağıtım şebekesi ve indirme merkezlerinden geçerek son kullanıcıya kadar ulaşmaktadır.Şöyle bir benzetme yapmak sanırım yanlış olmaz ;Sürekli şarz edilen bir pil gibi biz elektrik kullandıkça santraller de sürekli şarz eder ve bu şekilde ihtiyaca cevap verilir.Yani kullanılan elektrikğe göre elektrik üretilir.Keza alternatif akımın depolanması verim ve maliyet yönünden henüz büyük oranlarda depolamaya müsait değildir.
Elektrik tüketiminde kullanmadığımız enerji tabiri ilk olarak akla kayıp enerji yani reaktif enerji kavramını getirir.Bu da kullandığımız bir cihazın kullanım amacı yanında ortaya çıkardığı istenmeyen etkiler ve bunun için harcanan enerjidir.Örneğin ışık elde etmek için kullanılan lambalarda ısı olarak bir miktar enerjinin kaybolması gibi.Anlatılması gereken o kadar çok şey var ki kafanı çok fazla karıştırmadan bu kadarı yeterli sanırım.Selamlar ,saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst