Kuşları neden elektirik çarpmaz?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

laz73

Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
94
Puanları
1
Yaş
39
Elektrikle uğraşanlar çevrelerinde bu ve buna benzer sorularla birçok kez muhatap olmuşlardır.Başka buna

benzer sıkça sorulan soru:Bir insan yüksek gerilimin bir fazına elleriyle asılı kalsa elektriğe çarpılır mı? v.s.

Bu konularda Açıklayıcı ve tatminkar bir cevap bulabilmek için yorumlarınızı bekliyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik çarması için elektriğin vücudumuzdan geçmesi gerekir,açık bir elektirik teline elle dokunulduğunda elektrik elden vucuda girer ve ayaklardan toprağa geçer. Elektirik vucudumuzdan geçtiği yerlere zarar veriri.elektirik tellerine konan kuşlar elektrik tellerinden rnSadece birine tutunurlar. Toprağa başka bir tele yada direğe dokunmadıkları sürece elektrik çarpmaz.çünkü vücudlarından elektrik geçmez.

Bir telin üzerindeki kuşun bir ayağından elektriğin girip diğer ayağından çıkabileceği, böylece çarpılabileceği akla gelebilir. Ama bu olay gerçekleşmez. Çünkü kuşun iki bacağı arasındaki çok düşük dirençli, akımın çok rahat geçebileceği elektrik teli varken; akım, çok daha yüksek dirençli kuşun üzerinden geçmez. :D
 
ufuk82 kuş için anlatıkların mantıklı.Peki bu durum yüksek gerilimde insan içinde geçerli mi?

Yüksek gerilim eğitimi aldığım 1999 yılında dersi veren bu konuda tecrubeli teiaş tan emekli bir baş teknisyen aynen şunları söylemişti;Eğer bir insan yüksek gerilim iletim hatlarından bir faza ait telde asılı durumda kalırsa,iletim hattı ile toprak arasındaki kapasitif özellikten dolayı bu insanının kesinlikle öleceğini söylemişti. Sence bu mantıklı mı?
 
Bu sorunu da ben yanıtlayım...
ufuk82 arkadaş gayet güzel anlatmış. Bu durum aynen insan içinde geçerlidir. Kapasitif özellikten çarpılma veya ölme diye bir şey yok bu bilgi sana yanlış verilmiş. Ancak şu olabilir yüksek gerilim hatlarındaki bir faza ait tele asılı durumdaki bir insan, eğer uygun şartlar oluşursa (örneğin çok nemli ortam, yağışlı bir hava gibi) çarpılma ihtimali var. Bu uygun ortam sonucunda iletkenlik sağlanır ve insanın üzerinden elektrik akışı gerçekleşir.
Ayrıca kuşlar çarpılmaz diye bir şey yok. Örneğin ben gözlerimle şahit oldum :eek:
Bir leylek iki tele birden kanatları temas ettiğinden kömürleşmişti...
 
yüksek gerilim hatlarına belli bir mesafede(atlama veya iletim) durumlarında havanın geçirgenliğini biliyorsun bu derecedeki yüksek voltajlı hatlarda hatlara yaklaşmak bile ölümle sonuçlanır eğerki sen bu hatta asılmak icin bile yaklaşmaya kalksan dokunmadan kül olursun dostum senin vücudunun direnci bu voltajda iletken durumunda kalıyor zaten direk iyonize olursun iletken telden bir farkın kalmaz..
 
Evet katılıyorum, asılmak için kesinlikle böyle bir deneme yapılmamalı.. Direğe tırmanmak çok tehlikleli bir durum. Bazen altından geçiyoruz da yağmurlu havalarda, gerçekten insanı korkutuyor.
 
Kuşlar tek bir tele temas ettiğinden herhangi bir çarpılma olmaz ancak kanatlarını savurduklarında ikinci tellede temasa girerlerse işte o zaman kızartma olurlar. Tahta bir sandalyenin üzerine çıkıp elimizede bir çivi alıp, bu çiviyi prizdeki faza dokundurduğumuzda bizide elektrik çarpmaz. Bu durumda üzerimizden akım geçişi olmaz. Vücudumuzda sadece bekleyen bir gerilim oluşur.ancak toprakla veya nötrle irtibatlanırsak o anda akım geçmeye başlar. (Onun içindirki insanı gerilim değilde akım çarpar) Bu durumda vücudumuzda kontrol kalemiyle faz kontrolü yapabiliriz.
Şu linkdeki görüntülere bakarsanız yüksek gerilimlerde bile çalışıldığını görebilirsiniz.

http://www.haverfield.com/

Eğer toprakla veya nötrle temas varsa sorun var, yoksa akım olmadığından yani sıfır olduğundan V = I x R eşitliğnde gerilimin değeri önemli değildir.

Temas varsa tabiki iş değişir .Olay vücut direnciyle ilgili olur. İnsan vücudundan geçen akımın miktarını vücut direnci belirlerse vede akıma yol açan etkende gerilimse Ufuk82 nin söylediği gibi yüksek voltaja vücut direnci dayanmaz. İlk yardımda bir kapasitörün şarjıyla sağlanan 200-1700 volt arasındaki gerilim göğüs üzerine uygulanır. Buradaki amaç 200-1700 volt uygulayarak çalışma düzeni bozuk olan kalpteki tüm faaliyetleri bir an(çok çok kısa süre) için durdurmak (dikkat edin durdurmak) ve kalbin yeniden kendi doğal ritmiyle atmaya başlamasını sağlamaktır. Yine gerilim yüksek değerde ise (1000 volt civarındaysa) uyardığı akım sağlam deriyi bile aşındırır.
***insan vücudunun direnci cildin kuru olması halinde, 0,1-1 milyonohm (Mohm) arasındadır. Gerçek değer gerilimin hangi iki nokta arasına uygulandığına bağlıdır. Örneğin iki elin parmakları arasındaki direnç elle ayaklar arasındakinden daha düşük olduğundan elektrikle çalışırken tek eli kullanmak daha güvenlidir. Gerilim derideki bir yarık üzerinden canlı hücre ile temasa geçtiğinde vücut direnci 500 ohm a inerken, 220 volt gerilimin uyardığı akım 0,44 ampere çıkar. İnsan vücudundaysa 1 miliamper (mA) güçlükle farkedilen, 16 mA ise bırakabilme eşiği, 20 mA solunum kaybı veya geçici felç, 100 mA kalp kasılmalarında düzensizlik, 2 Amper ise kalp durması ve iç organ hasarı olarak tespit edilmiş.

Dolayısıyla arkadaşlar cildin kuru olması halinde 1 M ohm olan vücut direnci elektro şok ile kısa bir sürede uygulanan gerilimde bile kalbi durdurabiliyor.
İyi çalışmalar herkese...



***Bilim Teknik dergisi Mayıs 2006 ekinden
 
Elektrik esas devrenin tamamlanması kuralına bağlıdır.
Mevcut gerilimi bir akıma dönüştürmek için ya notr teması ile yada ferklı cins faz gerilimi teması ile mümkündür.
Kuşlar ise yanlızca faz veya notr teması sağladığı için çarpılmazlar. yani kuşların üzerinden herhangi bir akım geçmez dolayısıyla kuşlar çarpılmaz. Bu teori her canlı için geçerlidir.
Y. Gerilim ve O.Gerilim şebekelerinde büyük cins kuşlar (Karga,Atmaca,Şahin vb.) kanat mesafeleri uzun olduğu için izoletörlerin gerilim atlama mesafesini ihlal edip çarpıldığına çoğu kez şahit olmuşumdur..
(ama elektrik amatör deneme şansı vermez kesinlikle denemeyin!!!)
???
 
DoctorX Enerji Nakil Hatlarında kapasitif özellik;iletimakımına bağlı olarak iletkenlerin birbiri ile ve deiletkenlerin toprakla olan pozisyonlarından kaynaklanan kondansatör yapısından oluşmaktadır.Kapasitif özelliklerden dolayı E.N.H'da kapasitif gerilim artışları olmaktadır.Eğitimdeki arkadaş bunu durumu belirtmek istemişti.Bu şartlarda Bir insan yüksek gerilimin bir fazına elleriyle asılı kalsa toprakla tel arasındaki izolasyon mesafesi azalır ayrıca tel ile toprak arasındaki kondansatör özelliğinden dolayı meydana gelen gerilim artışlarından dolayı da ölür demişti.

Ayrıca hiç kimseye direklere çıkıpta kendinizi deneyin demiyoruz.Burada kafalara takılan sorulara cevap bulmaya çalışıyoruz.

bahatki gösterdiğin linteki görüntüleri seyrettim.Anladığım kadarıyla 154KV'luk E.N.H'da çalışma yapılıyor.Ancak burada gözden kaçırdığın bir şey var çalışma yapılan hattın enerjisi daha verilmemiş çün kü hat montaj aşamasında.Ayrıca yüksek gerilim hatlarında enerji varken kesinlikle bu kadar yakından çalışma yapılmaz.İş güvenliği açısından yapılamaz.
 
arkadaslar eskiden beri tabir edilen kuşları elektrik çarpmamasının bir nedeni ise kuşların ayaklarının kıkırdaktan olması ve derisinin de yalıtkanlık görevi yaptığı söyleniyor.sizce bu teori gerçek olabilirmi .?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst