Kpss

elektrik elektronik mühendisiyim, 2 ay önce kpss ile sağlık bakanlığı devlet hastanesine atandım;

1-) kpss'ye giriyorsun (B grubu)
2-) aldığın puan 2 sene geçerli oluyor (2012-21013-2014)
3-) elektrik elektronik mühendisi alımları bu sene %400 arttı. daha önce elektrik mühendislerine tanınan tolerasn kaldırıldı artık eem'lere gün doğdu.
4-) kasım atamasında en son 84 puan ile atama yapıldı önümüzdeki mayıs atamasında puanlar'ın 83'e düşeceğini sanıyorum.
5-) ben 92 puan aldım, özel sektörde çalıştığım için ilk 4 atamaya katılmadım. osmaniyeliyim, osmaniye devlet hastanesine kadro verildi ve tek tercihle memleketime geldim. yani ne kadar yüksek puan o kadar tercih şansı.
6-) bu sene nereden baksan 600 tane eem alındı şimdiye kadar.
7-) maaş konusunu da sorarsan; hangi kurumda olursan ol 2500-3000 arası değişecek alacağın para.



kpss b grubunda eem için özel bir şart aranıyormu?? proglamlama dili sertifikası falan gibi??
 
maaş konusunu şöyle söyleyim, 399 lu bir kit kurumundayım (EUAS)
ocak 2013 maaş 3.270 +dil tazminatı (benim b seviyesi 150 tl civarı,ü a seviyesinde 300 tl civarı)+263 tl banka promosyonu+ çocuk yardımı (50 tl-her çocuk başına)+ aile yardımı (170 tl -eş çalışmıyorsa) EEM için özel bir şart yok, bazı kadrolarda ise en az kpds c seviyesinde ingilizce şartı isteyebilirler.
 
maaş konusunu şöyle söyleyim, 399 lu bir kit kurumundayım (EUAS)
ocak 2013 maaş 3.270 +dil tazminatı (benim b seviyesi 150 tl civarı,ü a seviyesinde 300 tl civarı)+263 tl banka promosyonu+ çocuk yardımı (50 tl-her çocuk başına)+ aile yardımı (170 tl -eş çalışmıyorsa) EEM için özel bir şart yok, bazı kadrolarda ise en az kpds c seviyesinde ingilizce şartı isteyebilirler.




peki her sene bu kadar alım olurmu, yada kaç seneye kadar alımlar bu seviyede olur??
 
Onu bilemeyiz, teknik kurumlar özelleştiriliyor, teknik personel olarak devlete girmek bir 5 yıl içinde bayağı zor olacak. 2008-2012 dönemi kpss tercihlerinde mühendisler için özellikle eem için çok verimli geçti...

Kendi fikrim yaklaşık 3 yılda böyle devam eder...
 
Özelden iki arkadaşta mesaj yazmış, özelden cevap her seferinde zor olduğu için buraya yazayım. Genel olarak forumda hatta gereğinden fazla kamuda çalışmakla ilgili konu var... Bunları bir gözden geçirirseniz cevapları bulursunuz... Neden memurluk sorusu çok genel bir soru, cevabı çok uzun olur... Maddi etkenler, sosyal haklar, özel yaşamanız gibi pek çok etkende bu seçimi yaptırabilir... Her zamanki kendi yaşamımdan örnek veriyorum, 2005 yılı sanırım eylül ayında galatasaray tromsö maçı vardı, başlama saatide 19.45 ve ntv televizyonu maçı veriyordu. O sırada çalıştığım taahhüt fimasında işten çıkıp eve geldiğimde maçın son 10 dakikasını izleyebilmiştim. Yani eve 21.20 gibi varmıştım... Şu an kamuda çalışırken 17.30 bizim paydosumuz, eşimle birlikte yemek yiyip ,arkasından sinema yapıp eve saat 21.10 da eve varmıştım... aradaki farkı söylemeye gerek var mı??? ben o gün istanbulda bir kamu kuruluşunda çalışsaydım bırakın tv de izlemeyi büyük ihtimal ali sami yende maça giderdim bile...

Özelde çalıştığınız sektöre ve yere göre değişmekle birlikte genellikle cumartesi günleri mesai vardır... Kamuda ise (nöbet+ vardiya hariç) cumartesi günleri tatildir... Cumartesi gününün tatil olmasının önemini çok iyi biliyorum... Şu ana kadar iş hayatında hep cumartesi çalışmış kimseye göre cumartesi günü çalışmamak tembelliktir... oysa durum çok farklıdır... Cumartesi günü tatil olduğunda, haftasonu şehir dışına gitme şansınız, cuma akşamları daha iyi değerlendirme şansınız olacaktır... İtiraf edeyim kamuya girene kadar cumartesi günü çalışmayan bu kadar insan olduğunun farkında değildim... Haftasonu tatili insanı kesinlikle daha sosyal yapar...

Bu anlattığım neden memurluk kısmının kendine ayırdığın zaman kısmıydı, bunu bayram, resmi günler, yıllık izin haklarına da üstüne koyarsan fark daha büyür... İkinci kısım iş garantisi, herkes için ilk öncelikli olan kısım budur.. Yüz kızartacı bir şuç yada işe gelmemezlik yapmadığın sürece kamuda işten atılman zordur... Emeklilik yaşı bu kadar uzun iken ve dışardaki özel sektöründe bu kadar zorlu yapısı varken kamuda çalışmak tabiki açık ara ön plana çıkar... Buna düzgün ödenen maaş ve düzgün ödenen sigorta priminide ekleyebilirsin... Dikkat edin bireysel emeklilik, zorunluk sağlık sigortası primleri vs. yenilik hep düzenli çalışan kişilerin yaşamına göre planlanmıştır... Kapitalizmin çok tuhaf oyunudur bu, bir yandan özelleştirme her şey serbest piyasa ve rekabet derken, bir taraftan insanları stabil işlere yönlenmesine sebep verir...

Ücrette çoğu kişiye göre piyasadaki ücretlerden daha yüksektir kamu ücreti... En önemlisi devamlı ve düzgün ödenen ücrettir... Yeşil pasaport, bedava dil kursları, teknik eğitim gezileri, lojman, kreş vs daha etken vardır... Yine çok uzun yazdım ama ne dediğimi anladınız sanırım....
 
peki her sene bu kadar alım olurmu, yada kaç seneye kadar alımlar bu seviyede olur??
İlk alımlar genellikle daha az olur fakat 2 yıl öncesine bile bakıldığında son atamalarda puanın 85 lere kadar üyorum görünüyor fakat artık min 90 olacak zamanla bu puan artacaktır mezun sayısıyla orantılı olarak çünkü devlet düşünmüyorum diyen biri bile ne olur ne olmaz deyip kpss ye giriyor
 
Sn. Murat Cengiz merhabalar, KPSS ye ne şekilde çalıştığınızı öğrenebilir miyim? Ben de özel bir proje taahhüt firmasında çalışıyorum ve çalışma saatlerim çok yoğun. KPSS ye hazırlanacağım fakat nasıl bir yol izlemem gerektiğini pek kestiremiyorum.
 
Sevgli arkadaşım, öncelikle benim durumumda eşimde mühendis ve özelde çalışıyorduk, ben mesleki kodun avantajıyla o zaman elektrik mühendisleri düşük puanla atanıyordu 83 küsür puanla atandım.Akşam saatleri ve şantiyede boş kaldığım sürede çalıştım. Eşim ise bende 1 sene sonra atandı, o işinden ayrılıp kursa gitti ve sonunda kazandı. O dönemlerimiz bayağı sıkıntılıydı ama o dönem çekilen zorluktan sonra bu durumumuza şükür ediyoruz. Mühendis kişi isterse buna başarabilir ve çok açık samimiyetimle söylüyorum, taahhüt gibi mesai saatleri çok uzun bir sektörden sonra kamuya geçiş yapınca resmen bambaşka bir yaşama kavuştuğunu hissedip hayata daha pozitif bakıyorsun...

Kolay gelsin arkadaşım...
 
Teşekkürler Murat Bey, ben de muhtemelen 2014 kpss için 2014 şubat sonu işi bırakmayı ve kursa gitmeyi düşünüyorum. Sıkıntı çekmeden rahata kavuşulmuyor malesef, gerçi bizim okul süreçlerimiz de sıkıntılıydı ama rahata eremedik bir türlü, neyse sabır diyelim, olacak inşallah.
 
Doğrusunu yapıyorsun, ben kursa gitmeden kazandım ama uzun süredir bir çalışma durumum vardı, kısa süre 5-6 ay için kursa gitme durumu varsa değerlendir, hem iş hem sınava hazırlanmak çok zor çünkü.

Bu forumda memurluk çok tartışıldı, insanların bakış açıları ve ön yargıları oldukça katı olunca bazı şeyleri görmek zor oluyor. Daha önceleri bakış açısı diye bir konu açtım öğretmenlerle ilgili idi, şimdide başka bir bakış açısını vereyim.

Şimdi hüsnü amca devlette düz memur maaşı ortalama 2 bin lira, eşi çalışmıyor 3 çocuğu var vede onlar okuyor, yakında üniversiteye başlayacaklar. Şimdi hüsnü amcaya ve çocuklarına sorsan memurluk hakkında, olumsuz cevaplar duyacaksın. Çünkü tek yaşadıkları geçim sıkıntısı, akıllarına gelmez haftasonu resmi günler tatili, maaşı gününde almak, sigorta vs.
Hüsnü bey amca memur olmasaydı belki ailesini çok daha iyi şartlarda yaşatacaktı diye hem çoukları hem kendisi böyle düşünür ve çocukları asla memur olmak istemez.

Başka bir örnek verelim, mühendislik mezunu Ali bey devlete mühendis olarak girer, orda tanıştığı başka bir mühendisle bayanla evlenir.İki tarafın ailesinden biraz mal varlığı gelir, maaşları zaten 6.500-7.000 tl derken mirastan gelen gelirler ile yaklaşık 9-10 bin tl evine gelirleri vardır. Garanti düzenli paradır. Hem iş stresi pek yok, tatilleri bol, hemde çok iyi gelirleri vardır. Yurt dışı tatil planları, haftasonu etkinlikleri gibi kendilerine sosyo kültürel açıdan katkı sağlayacak aktivitelerde bulunurlar. Bunlara sorsan memurluk nasıldır, duyacağın cevaplar olumludur. Onların çocukları ya yurt dışına gider yada kamuda üst kurullarda memurluk düşünür!!!

Dediğim gibi bakış açısı bu, bir tarafta düz memur Hüsnü bey amca, bir tarafta mühendis Ali bey. Demekki bir seçimler yaparken bunu kendi özel durumlarımızla değerlendirmek lazımdır. Genel olarak maaşlı bir işte çalışmayı düşünen kişinin eşi çalışmalıdır ve çok fazla çocuk sahibi olmamalıdır. Eğer ailesini ve kendisini düşünüyorsa günümüz şartlarında olacak budur. Yoksa 2 bin lira maaş alan Hüsnü amcanın maaşında sorun yoktur, kendi aile standartlarında yanlışı vardır, sorun memurlukta değil sorun kapitalist yaşamdadır.

Artık günümüzde değişen memur tipi (üniversite mezunu + sınavla kazanan) kişiler tercihide buna göre yapmaktadır. Şu an çalıştığım kurumda 40 yaş altı memurların nerdeyse hiç birinde eşi çalışmayan yok. Özelde gördüğüm kişilerden çok daha renkli bir yaşamları var. Nerdeyse genç memurların %90 her akşam iş çıkışı spor salonuna gidiyor, ayda en az iki kere tiyatroya gidiyor. Haftasonları topluca tracking yada gezi turları yapıyorlar. En basiti Ankarada yaşayan memurlar cumartesi sabahı çamlıcaya kahvaltıya katılabiliyorlar.

Artık yıllar geçiyor yaşam şekilleri değişiyor,
1980-1990 arası popüler olan erkek özelde (kendi işi yada maaşlı), kadın çalışmıyor.
1990-2000 arası popüler olan erkek özelde, kadın özelde çalışması.
2000-2010 arası popüler olan erkek özelde, kadın ise memur.
2010- sonrası popüler olan erkek memur, kadın da memur.

Sistem bu yöne itti, 1 ayı doldurdum kamuda daha çok yeniyim ama özelle kıyaslama yapınca fark çok net çıkıyor. En net görüneni gerçekten kamuda çalışanlar kendi için ayırdıkları vakitleri çok fazla. Üstelik vasıflı memurluklarda eşlerde çalıştığı için yaşam standartlarıda daha yüksek oluyor. Neden memurluk konusunda seçimi yapmak için olayı çok geniş pencereden bakmak lazım. Ben kendimce bunu başardığımı düşünüp, kendi yapıma en uygun olan kamuyu seçtim.


KPSS yi düşünen arkadaşlar, boşvermeyin derslere çalışın karşılığını alırsınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,127
Mesajlar
915,257
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst