Kopuk Kablonun yerini tespit etme

mandalina_

Üye
Katılım
5 Kas 2008
Mesajlar
61
Puanları
1
Yaş
39
Elimde 30 metrelik bi ara kablosu var.Bugun dışarda arabayı elektrik süpürgesiyle arabayı süpürmek için süpürgeyi kabloya taktım.Kablonun diger ucunu da prize taktım.Süpürge çalışmadı.Kablonun iki ucunu da söktüm paslı vidaların altını temizledim parlattım gene çalışmadı.Sanırım içindeki 3 kablodan birinde kopukluk var.Kablonun nerden koptugunu tespit etmem mümkün mü?Bunu hangi aletle ve nasıl bulabilirim?dijital kontrol kalemi mi gerekli?
 
dijital kontrol kalemi de olabilir.Ama genelde çok hareketli olan kısımlarından kopar.Bu da fişin ya da prizin kenarlarında olur.
Eğer uç noktalara yakın bir yerden kopmuşsa şu yöntem işinize yarayabilir.
Kablonun içindeki 3 kabloyu elle rahat tutulacak kadar açarsınız.İçindeki izolesini sıyırmanıza gerek yok.Sonra bu kabloları tek tek avucunuza dolarsınız ve kuvvetlice çekersiniz.Kopuk olan kablo gelecektir.sonra kopuk kabloyu ölçerek nereden koptuğunu tam olarak bulabilirsiniz.Bir de bu tip kopukluklar genelde kablonun dışından da belli olur.
 
yöntemin çok güzel.
Peki kopma kablonun ortalarında bi yerdeyse onu nasıl bulcam.Tek kablo koptu diye hepsini atıp yenı ara kablo su mu alcam?
 
İşinize yarar mı bilmem ama hangi kablonun koptuğunu şu şekilde bulabilirsiniz:
İki ucunuda açtığınız kablonun bir ucundan, tek kablo damarını prizin faz kısmına sokun, aynı damarın ikinci ucundan kontrol kalemi ile kontrol edin.
Kopuk kabloda kontrol kalemi yanmayacaktır.
 
Elinde ölçü aleti varsa kablo damarlarını fiş ve priz tarafınfan ölçebilirsin eğer iki damar sağlam çıkarsa sağlam olanları bağlayıp kablonu kısaltmadan kullanabilirsin. eğer birden fazla damar açık devre ise kablonun tahmini yerlerinden izolesini sıyırıp ölçmen gerekecek. Kolay gelsin
 
mandalina_ ' Alıntı:
yöntemin çok güzel.
Peki kopma kablonun ortalarında bi yerdeyse onu nasıl bulcam.Tek kablo koptu diye hepsini atıp yenı ara kablo su mu alcam?
önce bir dediğimi deneseydiniz:)
çünkü genelde ortadan kopmaz.Ve diyelim ki kablo gelmedi elinize.Yani ortalardan kopmuş.O zaman ezik büzük yerlerine bakacaksınız.Kopması muhtemel bir yerden kesecek ve yeniden deneyeceksiniz.Madem kablonun yarısından ek yapmayı göze aldınız.Hiç olmadı,ezik yer de bulamadınız.Kesersiiz ortasından.Tekrar denersiniz.
belki de sorun kabloda değildir.Fişin ve prizin sağlamlığından emin misiniz?
aslında elinizde meger olsa,verirdiniz 1000 volt,o kopuk ben burdayım abi derdi size :D
 
Sn,mandalina_ ,buzzerli pilli kontrol kalemleri var.Bunlardan bir tane temin edin.Kabloyu uygun bir yerde , dairesel olmayacak şekilde açın ,veya mümkün olduğunca uzun zigzaglar şeklinde yayın, damarlarından birine faz diğerlerine nötr verin dedektör kontrol kaleminizin ayar anahtarını orta pozisyona getirip,enerji verdiğiniz taraftan itibaren kablo boyunca tarayın,faz verdiğiniz damar boyunca buzzer sesini duyacaksınız.Kopuk yerden sonra ses kesilir.Bu işlemi bütün damarlara sıra ile faz vererek denemelisiniz.Boşta kalan damarlara nötr veya toprak vermelisiniz.Aksi taktirde indüksiyon yolu ile boştaki damarlar sizi yanıltır.Kolay gelsin.
 
kablonun her iki tarafındakı 3 kablonunda ucunu aç ohmmetreyi dıt buzzer konumuna getir sırasıyla renkleri yani mavi uca ohmmetrenin bı ucunu diger taraftakı mavı ucada ohmmetrenın dıger ucunu degdir ses cıkarmassa o kablo kopuktur.aynı şekılde 3 kabloyada bak
 
benim denediğim bir yöntem var işinize yararmı bilmem, uzatma kablolarında ve ttr kabloların kopuklarında kullandığım bir yöntem kopuk ortada ise avometreyi kablonun bir ucuna diğer ucuda, kablonun kesik olduğunu tahmin ettiğim yerlere biz yada topluiğne batırarak diyot ölçüm konumunda deneyerek kopuğu bulurum.
 
Kardeşim fişe tak kablonun ucuna kontrol kalemiyle bak nöture dek gelen kablo kopuk ise zaten iki kablonun ucu iki faz gosteriri kontrol kalemi faz kopuksa zaten kontrol kaleminde göstermez
 

Forum istatistikleri

Konular
128,174
Mesajlar
915,637
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst