konveyör otomasyonu hakkında

ahmac

Üye
Katılım
12 Ara 2011
Mesajlar
13
Puanları
1
öncelikle herkese kolay gelsin, öğrenciyim ve konveyör üretimi yapan bi firmada yetiştirilmek üzere işe girdim, çok temel seviye plc yazılım bilgim var fakat şalt malzemeler hakkında neredeyse hiç bir bilgim yok, merak ettiğim konu alıcılarlarla (motor, bobin, vs.), plc arasına hangi durumlarda kontaktör koyulur, sebepleri nelerdir? ayrıca bi konveyörün otomasyonu yapılırken işe nereden başlanmalı?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Motorlarda kontaktör kullanmak zorundasın... Bunun için motorları ve kontaktörlerin yapılarını öğrenmen gerekir...
Bobinden kastın sanırım solenoidler, Bunlar için kontaktör kullanman gerekmez. Eğer kullandığın PLC röle çıkışlı ise doğrudan PLC'ye bağlayabilirsin. Ancak; Herhangi bir kısadevre falan durumunda PLC'nin çıkışının (röle) zarar görmesi ihtimali olduğu için araya mini röle kullanmak daha mantıklıdır....... PLC transistör çıkışlı ise ve Bobin 220 VAC yada 24 VDC olmasına rağmen PLC çıkışının (Transistör) akım taşıma kapasitesinden daha fazla akım çekiyorsa zaten Araya röle kullanmak zorundasın...
 
Sn Ertek68 ekipman kullanma gereklerini yazmış.Ben de bir kaç ilâvede bulunayım.
Konveyör sistemlerinde bant çalışma tasarımı sondan başa doğrudur.En sondaki bant arızalanırsa besleyen bantların durması gerekir(yığılma önlemi)
Devredeki acil durdurma-halat emniyetleri için kapalı kontak kullanılması tercih edilir(uç çıkması vb.olasılıklara karşı)
Bant kopması yırtılması gibi sorunlar ön görülüyorsa taşıyıcıların gerçekten çalıştıklarının sistemde görülmesi uygun olur.
 
çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Foruma yazmasam da sürekli takip ediyorum. Bu işe birazda site yetkili ve kullanıcıların birbirine verdiği desteğe güvenerek girdim. Tekrar çok teşekkürler:)
 
*konveyor sisteminde ; bir güç panosu olur bir de plc panosu-böyle düşünürsen daha netleşir olay-
sen input olarak
1-çalışıyor bilgisi
2-arıza bilgisi
3-sensör bilgileri vb. alırsın

*1 ve 2 nolu bilgilerin senin güç panondan gelir.çalışıyor bilgini kontaktorden alırsın.arıza bilgini termikten.ama 3 nolu bilgilerini sahadan almalısın haliyle

*output olarak da tek bir "start" sinyali yeterli olur tabiki tek yönlü çalışıyorsa sistem-24vdc roleden-

*sensör bilgisi olarak tasma,devir vb. bu ekipmanların katalogundan araştır hangi uçları nedir ne değildir diye.

*yazılımı da istenilen şartlara göre yazarsın
 
kolay gelsin tekrar herkese, örneğin sistemimde 5 tane motorum ve sensörlerim var, programı yazarken hangi plc'yi seçeceğimin, kaç adet kontaktör, kaç adet röle kullanacağımın ortaya çıktığını kabul edersek bunların haricinde benim panomda hangi malzemeler olmalı? bir de kontaktör ya da diğer malzemelerin seçiminde kafam çok karıştı ve araştırma yaptıkça karışıyor, '30 yıldır bu işi yapıyorum' diyen birisini bir alt yorumu yapan kişi anında 'yanlış' diyerek yalanlayabiliyor ve bu kişiyide bi başkası yanlış bilgi vermekle suçlayabiliyor. Benim merak ettiğim kesin ve net bir şekilde malzeme seçiminde ve kablo seçiminde akım, gerilim değerlerini dikkate alarak kullanacağım formüller nelerdir?
şimdiden teşekkürler
 
Çok genel bir soru sormuşsun. Bu sorunun cevabının seni tatmin edeceğini sanmıyorum.

- PLC seçerken sistemindeki giriş-çıkış sayılarını ölçü alacaksın. CPU üzerindeki giriş-çıkşı sayısı yetmiyorsa genişleme modülleri alacaksın (Farklı CPU'lar üzerinde farklı sayılarda giriş-çıkış vardır. Bu seçimleri yaparken işini en iyi görecek ve en ekonomik olan seçimi yapacaksın).

Kablo seçimi https://www.kontrolkalemi.com/forum...blo-kesit-gerilim-dusumunu-bulan-program.htmlından faydalanabilirsin.
Malzeme (Kontaktör, Termik...vb) seçiminde İlgili markanın katalog bilgileri senin işini görecektir.
 
teşekkürler, şuanda işyerinde motorun basit bi konveyör hattına bağlayıp çalıştırmak istiyorum, motorun üzerinde;
hz kW
230/400 50 0,37
400 60 0,45 yazıyor. Markası da BONFIGLIOLI RIDUTTORI - BN71B4

ayrıca motordan çıkan kablolar gri, kahverengi, siyah ve sarı/yeşil. Biyerlerde de nötr asla sarı/yeşil olmaz gibi bişey okumuştum sanırım. Birde motora bu haliyle yıldız bağlantı yapıp prizde güç versem bi sıkıntı olur mu? ya da bu motorun bu motorun bağlantısını nasıl yapmalıyım?
 
Değerli Kardeşim... İlk mesajında öğrenci olduğunu söylemişsin... Ne okulunda okuyorsun. Bu tür sorular bir elektrik öğrencisine yakışmıyor...
Ayrıca öğrenmek için işi bilen birinin yanında çalışılır. Sanırım sen yalnızsın. İşletme sahibi buna nasıl müsade ediyor.
Araştırmacı olup buralardan bir şeyler öğrenmeye çalışman son derece güzel ama; Temel bilgilerin olmadan elektrikle uğraşman hem kendi hayatın hemde başkalarının hayatı için çok tehlikeli olur.
 
kesinlikle çok haklısınız, bu sorduklarım bir elektrik öğrencisine yakışmıyor fakat elektrik öğrencisi değilim malesef:) öğrenebilceğim kimse yok burda, her işletmenin daha fazla para için çalıştığını düşünürsek benim karın tokluğuna kendi kendime öğreniceğimi hesaba kattığınıda düşünmeliyiz. Ama anlaşıldı ki araştırmacı olmak yetmiyormuş, çok teşekkürler paylaştıklarınız için kolay gelsin
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,166
Mesajlar
915,612
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst