Konutlarda buatsız elektrik tesisat sistemi

Ben zaten Türkiye'deki yönetmeliklerdeki durumu bilmiyorum, İngiltere'deki uygulamayı yazdım. Priz sayısında kısıtlama elbette vardır, 8 prizi kolay anlaşılsın diye yazdım.
Çift klemensli prize giriş-çıkış yapmayı "ek" olarak kabul ederseniz ring devresi yapamazsınız, dolayısıyla buatsız sistemi uygulamak anlamlı olmaktan çıkarEkli dosyayı görüntüle 53064. Mesela Legrand kataloğundaki şu prizi Türkiye'de kullanamıyor muyuz? Ring bağlamak için her bağlantıya çift klemens yapılmış gibi görünüyor:
Ekli dosyayı görüntüle 53064

Estağfirullah bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz. Bu sistem teknik olarak yanlış bu sistem doğru diye ingiliz sistemini bilmeden bir yorum yapmam söz konusu olamaz. Sadece meslekte yeni arkadaşların verdiğiniz örneğe göre Ülkemizde uygulamaya girmesinden doğabilecek riskleri belirtmek amacıyla uyardım sadece.

Tek terminale çift girişte yönetmeliklere aykırı. Prizleri incelerseniz birçoğu iki kablo girebilecek yapıya sahiptir zaten (Sağlı-sollu)
prizz.jpg
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Ahmet bey, yazınız için teşekkür ederiz, bu durumda buatsızlıktan kasıt her şeyin alçı duvar kaplamalarının altında kalıyor olması diyebilir miyiz, sonuçta gelen hat, prize düğmeye giden hat ve bir sonraki prize giden hat vb için bir klemens ile ekleme noktası mevcut..

Birde bu ring durumundaki ana kablo kesitleri kalınca oluyordur sanırım, bilginiz var mı..

Arıza durumunda neler yapılıyor gözlemleme şansınız oldu mu..

Bir ringdeki azami priz sayısı ve kablo kesiti ile ilgili kurallar mutlaka vardır, ben tesisat mühendisi olmadığım için detayını bilmiyorum (BS 7671 "Requirements for Electrical Installations. IET Wiring Regulations" 17th edition standardı geçerli, kısaca "17th edition" araması yaparsanız bulabilirsiniz). Ancak toplamda kullanma yüzdesini düşük hesaplarsanız tasarruf olacaktır. mesela 5 tane prize ayrı ayrı 2.5 mm2'lik kablo çekmek yerine 2 uçtan 4 mm2'lik kablo çeker gibi düşünün.
 
Ahmet bey, bildiklerinizi paylaştığınız ve detaylı samimi anlatımınız için teşekkür ederiz, foruma hoş geldiniz..
 
Bahsettiğim ring şöyle bir bağlantı, dikkat ederseniz buat ve ayrı bir klemens bloku, kabloda ek yeri vb. yok, sadece prizin kendi çift klemensleri kullanılıyor. Legrand prizin resmini kullanarak çizdim. Bir grup priz ring yapılarak aynı kesiciden çıkan iki uçtan besleme var.
Böyle bir bağlantı Türkiye'de geçerli mevzuata göre "kasanın ek yeri olarak kullanılması" sayıldığından kabul edilmiyor, doğru mu anlıyorum? Yani ring bağlantısı mümkün değil, buata mecbursunuz..
1553777671075.png
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,479
Kullanıcılar
449,893
Son üye
bozwolf

Yeni konular

Geri
Üst