konut tipi elektrik sayaçları aktif reaktif ayrımı yapıyor mu?

talha3777

Üye
Katılım
20 Eki 2008
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar,

Konutlarda kullanılan elektrik sayaçları sadece aktif gücü mü ölçüyor? Sadece aktif güç ise bu ayırma işlemini nasıl yapıyor? ???

Teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
evet sadece aktif gücü okuyor.
ikinci sorunuzu bilmiyorum.
 
evet arkadaşım sadece aktif gücü ölçüyor o yüzden adıda aktif sayaç zaten... indiktüf reaktif ve kapasitif reaktifi ölçmesi için her ikisinide bir arada ölçen sayaç yani kombi sayaç ve ya ayrı ayrı rektif sayaçlarla ölçeriz...
dediğin konutlarda kurulu güç az olduğundan tedaş sadece aktif sayaç takmayı uygun görmüştür... ve genelde mahallelerde konutlara dağıttığı şebekelere bağlı panolarında kompanzasyonuda yapılmıştır..
tabi bu uygulama çoğu kırsal kesimlerde yoktur veya bi kez arıza yapmıştır ve bidaha tamir edilmemiştir...
tedaş şartnamelerine bakarsan belli bir güce kadar aktif sayacı kabul ediyor o gücün üzerindekilere reaktif ölçümüde istiyor sitede arama yaparsan bu 2008 şartnamelerine ulaşabilirsin

gelelim ikinci soruna
bi kombi sayacı düşünürsen hem aktif hem indüktif hem kapasitif ölçüyor onu üreten fabrika nasıl ayrı ayrı olarak üretmişse sadece tek aktif sayacıda o mantıkla üretmiştir
 
kurulu gücü 9kw ın üzerinde olan tesislerde aktif reaktif kapasitif yani kombi saat takılması zorunludur bunu takmazsan harcadığın aktif enerjinin yüzde 90 ı kapasitif ve reaktif alınır ve aktif tutara eklenir .konutlarda böyle bir uygulama yok tur.
 
Merhabalar,

Mekanik (Diskli) sayaçların İndüktif, kapasitif ve omik olarak nasıl ayrım yaptığını anlamakta sıkımtım var.
Bildiğim kadarıyla mekanik sayaçlar indüksiyon mantığı ile çalışıyorlar. ???

Teşekkürler.
 
mekanik sayaç çalışma prensibi

Sayacın akım ve gerilim bobinlerine aynı fazda olan nominal akım ve gerilimler tatbik edildiğinde her iki bobinin üzerinde sarılı olduğu nüvelerde değişken birer manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alanlar disk üzerinde fuko akımlarını oluşturur. Gerilim bobininin disk üzerinde meydana getirdiği fuko akımları ile akım bobinlerinden akım geçtiğinde diskte meydana gelen fuko akımları arasında bir faz farkı vardır. Bu faz farkı nedeniyle disk üzerinde bir dönme momenti meydana gelir ve bu moment çekilen akımla doğru orantılı olarak azalır veya çoğalır.
Gerilim bobini, gerilim altında olduğundan bunun meydana getirdiği manyetik alan sürekli ve sabittir. Bu manyetik alan yüzünden meydana gelecek boşta dönmeyi daimi mıknatıs önler. Aynı zamanda akım çekilirken diskin dönme hızını kontrol eder. Bu dönme, disk miline bağlı olan sonsuz vida yardımı ile numaratör dişlilerine aktarılır. Dişliler arasındaki çevirme oranı nispetinde (Sayaç sabitesi) bu dönme miktarı numaratör vasıtasıyla Kwh veya cinsinden KVarh kaydedilir.
 
Merhabalar Arkadaşlar,

Sayaç meselesini çözdük tahmin ediyorum. Şöyleki;
Bildiğimiz şeyler şunlar,
1. Sayaç içerisindeki akım ile gerilim bobini arasında fiziki olarak 90 derecelik bir açı var.
2. Omik yüklerde akım ile gerilim arasındaki açı 0 derecedir.
3. Bir fazlı motorların çalışma prensibi : Ana sargı ile yardımcı sargı arasındaki açıyı kondansatör yardımı ile 90 derece gibi bir değere doğru çekmekle 2 fazmış gibi dönel bir alan oluşturmak.

Bu bilgilere göre sayaç bir motor gibi düşünülürse ki çalışma mantığı olarak aynı. Omik yüklerde akım bobini ile gerilim bobini arasındaki açı 90 derece olacaktır (bobinlerin fiziki olarak 90 derece açı ile yerleştirilmesi). Dolayısıyla diski döndürme momenti maksimum olacaktır. Devreye reaktif yükler girdikçe bu açı bozulacak dolayısıyla açı 90 derecenin altına düşeceği için dönderme momenti de azalacaktır. Bu şu demek , reaktif yük akımları sayacı ciddi boyutta etkilemiyor.

Yukarıdaki satırları yazarken aklıma gelen bir şeyi de paylaşmak istiyorum.
Şu ki;
Bu olay esnasında reaktif yük akımları 90 derecelik açıyı bozuyor ama gerçektende bire bir mi?

Neyse ben bu soruyu kendi kendime biraz sorayım sonucunu bildiririm.

Kazasız belasız bir iş hayatı diliyorum. Lütfen dikkatli çalışalım.
 
Devreye reaktif yükler girdikçe bu açı bozulacak dolayısıyla açı 90 derecenin altına düşeceği için dönderme momenti de azalacaktır. Bu şu demek , reaktif yük akımları sayacı ciddi boyutta etkilemiyor.

Sayın talha3777 arkadaşım evlerde sadece aktif sayaç kullanılıyor ama günümüzde de evlerdeki reaktif alıcı sayısı gittikçe artıyor mikser, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, fanlı fırınlar............... Bu yükler bildiğiniz gibi endüktif ağırlıklı yükler. Bunların devreye girmesiyle biz şebekeden hem aktif hemde reaktif güç çekiyoruz.* Bizim sayacımız reaktif güçleri ölçemiyor çünkü o yapısı gereği sadece aktif yüklerin çektiğini ölçebiliyor.
Ama reaktif sayaçta gerilim bobini akım bobinine* göre 90 derece kaydırılmıştır bu sayaç ta aktif tüketimi ölçemiyor reaktif tüketimi ölçüyor
 
Merhabalar,

Sn haltın;
Bir fazlı diskli sayaçlar tamamen mekanik (sizin de şemasında söylediğiniz gibi) olup reaktif aktif ayırımı yapamaz.
Bu işlemde çözüm, tamemen fiziki bir olay olan iki bobin arası 90 derece yapılması iledir.
İki bobin alanlarının 90 derece olması diskte döndürme momentini max yapıyor. Reaktif yükler bu açıyı 90 derecenin altına çekiyor. Dolayısıyla diski döndürme momenti azalıyor.
Demek istediğim diskin hareketi bileşke akıma bağlıdır.
Son zamanlarda evlerdeki sayaçları değiştiriyorlarmış (akıllı sayaç takılıyormuş). Yenilerde ise akıllı sayaç şart koşuluyor.Dediğiniz gibi evlerdeki reaktif yükler arttığı için olsa gerek.
Gönderdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
 
akıllı sayaçlar,reaktif gücü ölçmüyor,3 zamanlı ücretlendirme için kullanılıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,474
Kullanıcılar
449,891
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst