Kontrolkalemi çalışma prensibi hk?

metaa26

Üye
Katılım
22 Mar 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39


arkadaşlar bir kontrol kaleminin çalışma prensibi hakkında bilgisahibi olanların benide bilgilendirmelerini rica ediyorum...Şimdiden teşekkür ediyorummm....
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
kontrol kaleminin içinde 2 ışık saçan diyot oldugunu ve elimizi arkasına bastırdıgımızda üzerimizden devreyi tamamladıgını biliyorum
 
üzerimizden devreyi sağlasa çarpılmamız gerekmezmi ;D üzerimizden devreyi sağlaması diye bir olay yok denedim tuttuğum yer yalıtkan olan bir ucu iletken olan bir araçla kontrol kaleminin arkasına temas ettim yine içindeki led ışık veriyor ama nasıl oluyor tam olarak anlamış değilim şimdi bende merak ettim nasıl çalışıyor bu kontrol kalemi ?
 
kontrol kalemi çalışma prensibini bilmek için alternatif gerilimin çalışmasını bilmelisiniz.kontrol kalemi içinde sizinde söylediğiniz gibi bir lamba ve dirençten oluşuyor.Canlı uç olarak ifade edilen fazlardan birisine kontrol kalemini değdirdiğimizde direnç lamba ve bizim üzerimizden devresini tamamlayarak(Eger biz bir şekilde toprağa temas halinde isek) lamba çalışır. Fakat biz parmaklarımızla kontrol kalemine dokunup vucudumuzun herhangi bir yeri toprakla temas etmediği durumlarda alternatif akım özelliğinden vucudumuz ve toprak üzerinde biraz kapastif etkiden dolayı sn de 50 kez çok az da olsa faz konrol kalemi ve vucudumuz arasında sürekli bir akım akışı olacak ve bu da kontrol kalemindeki ışığın yanmasını sağlayacak .
biliyorsunuz direnç kullanılmasının sebebi yüksek akım geçmesini engelleyerek insanın çarpılmasının önlemektedir.
umarım faydalı olmuşumdur. bu konuda aklınıza takılan veya daha ayrıntılı analiz istersniz bilgi verebilirim.eminim herkes kontrolkalemi kullanmasına rağmen çok az insan çalışmasını bilir ;)
 
her şey devreyi üzerimizden tamamlamasına bağlı, enerjiyi kontrol ederken zıplayalım bakalım ne olacak :)
 
valcanoos denedim ben :) zıplasakta yanıyo kalemdeki ışık :)
 
ne yapmak lazım bu zıplayıncada yanıyorsa üstümüzdende geçmediğine göre bu elektrik ne olabilir mantıklı bi açıklaması vardır ama ne ?
 
kapastif etkiden dolayı .elektrik ile ilgili herşeyi devreyi tamamlama mantığı ile düşünmeyiniz..Alternatif akımda kondansatörün çalışma prensibini nasıl analiz yapıldığını bir düşünün teorik bilginin önemini bir kez daha anacak ve anlayacaksınız.
 
Dünyada hiç biyerle bağlantılı değil ama üzerine akım akıyor çünkü akan akımın değeri dünya büyüklüğü karşısında çok küçüktür(dünyada bulunan tüm akımları toplamı dahi dünyanın büyüklüğü yanında küçük kalır.). Kontrol kalemindeki dirençten dolayı akan akım değeri küçüktür ve vücudumuzun yanında oldukça küçük kalır.Vücudumuz toprak gibi davranabilir ve kontrol kalemi üzerinden akan akım devreyi tamamlar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,481
Kullanıcılar
449,894
Son üye
Mehmet Denizz

Yeni konular

Geri
Üst